27 Απρ 2024
READING

Πώς εκτοξεύτηκαν οι πωλήσεις της Crocs

5 MIN READ

Πώς εκτοξεύτηκαν οι πωλήσεις της Crocs

Πώς εκτοξεύτηκαν οι πωλήσεις της Crocs

Οι ψηφιακές επενδύσεις και η διεθνής ανάπτυξη ενίσχυσαν τις πωλήσεις της Crocs

Η Crocs βλέπει τη ζήτηση για τα “άσχημα” παπούτσια της να βαίνει την ανιούσα σε διεθνές επίπεδο και μέσω ψηφιακών καναλιών, σημειώνοντας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ρεκόρ εσόδων, ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2022, αυξημένα κατά 54% από το 2021.

Μόνο το τέταρτο τρίμηνο, τα έσοδα της αμερικανικής εταιρείας υποδημάτων άγγιξαν τα 885,13 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 61,1% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Έχοντας σταθερά το βλέμμα της στραμμένο στο μέλλον, η Crocs περιμένει και το 2023 να αποδειχθεί μια ισχυρή χρονιά με εξίσου ισχυρή αύξηση των εσόδων.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα των Crocs 

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2002 με στόχο την δημιουργία παπουτσιών ειδικά για σκάφη, καθώς δεν γλιστράνε. Ωστόσο, τα Crocs κατάφεραν γρήγορα να ξεπεράσουν αυτόν τον σκοπό και σήμερα έχουν καταστεί πρακτικά και βασικά παπούτσια στα νοικοκυριά και σε διάφορα επαγγέλματα, όχι απαραίτητα λόγω της αισθητικής τους. Μέχρι πρότινος τα βλέπαμε κυρίως στα πόδια των σεφ, των νοσοκόμων και άλλων επαγγελματιών που εργάζονται όρθιοι για ώρες.

Διαβάστε ακόμα: Tα Crocs έγιναν ένα 100% vegan brand

Μερικές φορές, ωστόσο, το εμπορικό σήμα προκάλεσε ζημιά στον ίδιο του τον εαυτό, παράγοντας μοντέλα -όπως το EVA- που αποδείχτηκαν τόσο ανθεκτικά, ώστε ένα μόνο ζευγάρι μπορούσε να διαρκέσει μια ζωή. Αλλά ακόμη και αυτό δεν επιβράδυνε την πορεία των διασημότερων άσχημων-όμορφων παπουτσιών στον κόσμο .

Από το 2017 τα Crocs εξελίσσονται στα αγαπημένα παπούτσια των νεότερων γενεών. Οι Scott Seamans, Lyndon “Duke” Hanson και George Boedecker, Jr. που δημιούργησαν την εταιρεία, αποδίδουν την επιτυχία της σε ένα σχέδιο ανάκαμψης που ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια και επικεντρώθηκε σε βασικά καταναλωτικά κοινά, “αιχμαλωτίζοντας” τόσο τους καταναλωτές που ψωνίζουν με γνώμονα τις τάσεις που συνδέονται με τις συνεργασίες της μάρκας όσο και αυτούς που εκτιμούν το βασικό προϊόν.

Οι συνεργασίες

Στο πλαίσιο αυτό, ξεκίνησαν να κάνουν εντυπωσιακές συνεργασίες με διαφορετικά brands και celebrities. Ορισμένες από αυτές τις συμπράξεις διατηρήθηκαν σε περιορισμένη κυκλοφορία για να δημιουργήσουν μεγαλύτερο hype και να ενισχύσουν περαιτέρω τη ζήτηση, ενώ άλλες κινήθηκαν στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση διαθέτοντας ευρέως μια σειρά από μοντέλα για να αποφευχθεί η αποξένωση των θαυμαστών τους.

Ως μάρκα, η Crocs φλερτάρει συχνά με τους Gen Z-ers μέσω πολλών εντυπωσιακών συνεργασιών. Το περασμένο τρίμηνο, λάνσαρε συλλογές με τα Pokémon, την 7 Eleven και το blockbuster “Black Panther” της Marvel, καθώς και με διασημότητες όπως ο Jimmy Kimmel, η SZA και ο Luke Combs. Ενώ στο παρελθόν, η Crocs έχει συνεργαστεί με επιτυχια με το Nickelodeon και την Pixar, αλλά και τις ταινίες “Star Wars” και “Harry Potter”.

Η εξαγορά της Hey Dude Shoes

Στα τέλη του 2021, η Crocs εξαγόρασε την Hey Dude Shoes για 2,34 δισεκατομμύρια ευρώ, επεκτείνοντας σημαντικά το προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο και την πελατειακή της βάση. Η συμφωνία αυτή, μαζί με τις υπόλοιπες συνεργασίες της Crocs, βοηθάει την εταιρεία να παραμένει σε σύνδεση με τους καταναλωτές.

Η Hey Dude απέδωσε εξαιρετικά αρχικά αποτελέσματα κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Η μάρκα, η οποία διαθέτει casual παπούτσια, σανδάλια και slip-ons, εμφάνισε 70% αύξηση το 2022 σε σχέση με το προηγούμενο έτος – το μεγαλύτερο μέρος της οποίας προήλθε από τη χονδρική πώληση.

Η συνταγή της επιτυχίας των “άσχημων” Crocs

Η Crocs πούλησε 27 εκατομμύρια ζευγάρια παπούτσια κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2022, μια αύξηση σχεδόν 21% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η πλειονότητα των πωλήσεων προήλθε από τα αφρώδη σαμπώ της, τα οποία αντιπροσώπευαν το 79% των τριμηνιαίων εσόδων της. Τα πολύχρωμα αξεσουάρ jibbitz της Crocs, τα οποία ταιριάζουν στις τρύπες των παπουτσιών της, αυξήθηκαν κατά 13% κατά τη διάρκεια του τριμήνου και αντιστοιχούν στο 8% των συνολικών εσόδων.

Μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες κατηγορίες της Crocs είναι τα σανδάλια, τα οποία αυξήθηκαν κατά 53% το τέταρτο τρίμηνο και αντιπροσωπεύουν το 10% των συνολικών εσόδων της μάρκας. Ενώ η παραγωγή σανδαλιών επιβραδύνθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους λόγω της διακοπής λειτουργίας του εργοστασίου στο Βιετνάμ, η κατηγορία ανέκαμψε κατά το δεύτερο εξάμηνο, χάρη σε νέα προϊόντα όπως το Echo Slide και το Crush Sandal. Η Crocs είναι σίγουρη για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης κατηγορίας το 2023, ιδιαίτερα στην Ινδία και τη Νοτιοανατολική Ασία όπου είναι δημοφιλή.

Η διεθνής ανάπτυξη και τα ψηφιακά κανάλια

Στην πραγματικότητα, η διεθνής ανάπτυξη ήταν το κλειδί για την Crocs. Τα τριμηνιαία έσοδα στη Βόρεια Αμερική παρέμειναν ως επί το πλείστον αμετάβλητα σε σχέση με το 2021, με ένα κέρδος από το Direct-To-Consumer (DTC) να αντισταθμίζεται από μια μείωση στο χονδρικό εμπόριο. Ωστόσο, οι πωλήσεις στη Νότια Κορέα και την Ινδία αυξήθηκαν με διψήφια ποσοστά.

Και παρά τις προκλήσεις από το κλείσιμο των καταστημάτων που σχετίζονται με τoν Covid στην Κίνα, η Crocs κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις της και εκεί κατά 38% κατά τη διάρκεια του τριμήνου.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η Skechers και τα Crocs απειλούν την Nike

Την ίδια στιγμή, τόσο η Crocs όσο και η Hey Dude έχουν επικεντρωθεί στην ανάπτυξη των ψηφιακών καναλιών τους. Κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου, οι ψηφιακές δραστηριότητες των δύο εμπορικών σημάτων αυξήθηκαν κατά 80% σε ετήσια βάση. Κάτι που αποδίδεται στην καινοτομία των προϊόντων, την εκλεπτυσμένη εμπειρία των χρηστών και τις πρόσθετες δραστηριότητες marketing.

Έχοντας πια μπει για τα καλά στο 2023 και παρά τη διαφαινόμενη ύφεση και την πιθανότητα μείωσης της καταναλωτικής δύναμης, η Crocs δεν φαίνεται να πτοείται. Η χαμηλή τιμή των προϊόντων της για την συγκεκριμένη κατηγορία υποδημάτων και η ικανότητα της εταιρείας να προσφέρει στους καταναλωτές οικονομικά προσιτές επιλογές, αναμένεται να ωθήσουν το brand σε περαιτέρω ενίσχυση της επιτυχημένης στρατηγικής ανάπτυξής του.

Με πληροφορίες από Modern Retail

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.