19 Απρ 2024
READING

Έρχεται το τέλος του BeReal;

4 MIN READ

Έρχεται το τέλος του BeReal;

Έρχεται το τέλος του BeReal;

Τι γίνεται με το BeReal;

O αριθμός των πλατφορμών social media συνεχώς πληθαίνει. Και μαζί, αυξάνεται και ο μεταξύ τους ανταγωνισμός. Το 2022 η πιο “hot” εφαρμογή ήταν το TikTok, καθώς κατάφερε να συγκεντρώσει τα περισσότερα downloads στον κόσμο. Ωστόσο, το 2022 το BeReal φάνηκε να απειλεί το θρόνο του.

Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας λογισμικού, Sensor Tower, η δυναμική της πλατφόρμας ήταν τόσο μεγάλη που οι μηνιαίοι ενεργοί χρήστες της αυξήθηκαν κατά 2.254% κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Δεν είναι τυχαίο, επίσης,
και ότι το TikTok πρόσθεσε μία νέα λειτουργία, που ουσιαστικά κλωνοποιεί το γαλλικό πρωτότυπο. Και όπως είναι γνωστό, η μίμηση είναι το καλύτερο κομπλιμέντο.

Έρχεται η “πτώση”;

Πρόσφατα third-party data έδειξαν μια πτώση στην αύξηση των downloads της εφαρμογής. Η δραστηριότητα των beauty brands – που έσπευσαν στην εφαρμογή από το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους – τώρα μοιάζει να επιβραδύνεται. Σύμφωνα με τη Sensor Tower, έχει παρατηρηθεί περίπου 95% πτώση στις εβδομαδιαίες λήψεις στις ΗΠΑ από την κορύφωση της εφαρμογής το 2022.

Διαβάστε ακόμα: H Logitech “μπήκε” στο BeReal

Αλλά και στις κατατάξεις λήψης εφαρμογών από την Data.ai – μία εταιρεία που παρέχει εργαλεία για δεδομένα ανάλυσης εφαρμογών – το BeReal βρίσκεται στην 8η θέση για τις κοινωνικές πλατφόρμες. Από τις 4 έως τις 8 Φεβρουαρίου, η κατάταξή του μεταξύ του συνόλου των εφαρμογών μειώθηκε από την 64η στην 109η θέση. Τα στοιχεία της Sensor Tower έδειξαν ότι οι αριθμοί των καθημερινών ενεργών χρηστών (DAU), ωστόσο, “καλά κρατούν”.

Ο ρόλος των beauty brands

Ο ντόρος της νέας εφαρμογής και η υιοθέτηση από τα πρωτοπόρα brands δημιούργησε ένα φαινόμενο FOMO ( Fear Of Missing Out είναι ο φόβος μην χάσουμε το τι συμβαίνει και αντιπροσωπεύει μία τάση που έχουν δημιουργήσει τα social media) στο χώρο της ομορφιάς.

Πάντως, παρά την μείωση των downloads, αρκετές μάρκες ομορφιάς επιλέγουν να παραμείνουν στο BeReal. Από τη μία, είναι πολύ νωρίς για να προβλέψει κανείς τι επιφυλάσσει το μέλλον για τις μάρκες που δημιουργούν περιεχόμενο στην πλατφόρμα. Και από την άλλη, το χαμηλό κόστος και η ελάχιστη δέσμευση χρόνου που απαιτείται για την εκτέλεση στο BeReal το καθιστά μια εξαιρετική επιλογή για τα brands.

Τι κάνει το BeReal ξεχωριστό

Η απάντηση βρίσκεται στην λειτουργία της εφαρμογής, που χαρακτηρίζεται από την απλότητα και έναν παιχνιδιάρικο χαρακτήρα. Συγκεκριμένα, η εφαρμογή καθιερώνει από την αρχή ένα γρήγορο καθημερινό τελετουργικό, που απαιτεί ελάχιστη προσπάθεια αλλά έχει μέγιστο αποτέλεσμα. Ένα είδος challenge, που ξεκινά όταν οι χρήστες λάβουν την ειδοποίηση “It’s time to BeReal”. Η εφαρμογή “προκαλεί” τους χρήστες της μία φορά μέσα στην ημέρα, ώστε να μην τους κουράσει αλλά και να δημιουργήσει το κατάλληλο σασπένς, καθώς δεν ξέρουν πότε θα σταλεί η ειδοποίηση. Μόλις την λάβουν έχουν ένα σύντομο χρονικό περιθώριο δύο λεπτών από το άνοιγμα της εφαρμογής για να τραβήξουν μια φωτογραφία.

Το χρονόμετρο μπορεί να αγνοηθεί, όμως ο ενθουσιασμός του να μην γνωρίζουν πού θα βρίσκονται όταν λάβουν την ειδοποίηση είναι ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους είναι τόσο δημοφιλής. Μάλιστα, δεν μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στις φωτογραφίες των φίλων τους χωρίς να έχουν τραβήξει μία δικιά τους. Επιπλέον -αν και δεν είναι μια νέα ιδέα, καθώς το Snapchat έχει κάτι αντίστοιχο- το BeReal διαθέτει μια λειτουργία προσωπικού φακέλου φωτογραφιών, όπου μπορεί να αποθηκεύει τις φωτογραφίες του ως ένα είδος ψηφιακών αναμνήσεων για να ανατρέξει.

Διαβάστε ακόμα: Το μέλλον των social media είναι και εκπαιδευτικό και οικολογικό

Όλα αυτά τα έξυπνα χαρακτηριστικά προτρέπουν τους χρήστες να παραμείνουν σε εγρήγορση προκειμένου να αξιοποιήσουν στο έπακρο την εμπειρία τους – και πράγματι τους κερδίζουν.

Ίσως είναι πολύ νωρίς για να αποκαλέσουμε το BeReal μια περαστική μόδα. Εξάλλου, η εφαρμογή εξακολουθεί να έχει σταθερό αριθμό καθημερινά ενεργών χρηστών και υπάρχει πιθανότητα η εποχικότητα να επηρεάζει τους αριθμούς λήψης. Μεταξύ της πτώσης των downloads και της μίμησης από τους μεγάλους παίκτες, η ανάκαμψη είναι σίγουρα δύσκολη – αλλά όχι αδύνατη.

Με πληροφορίες από Glossy

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.