28 Απρ 2024
READING

Η ΔΕΗ τρέχει τις επενδύσεις και μπαίνει «σφήνα» στην αγορά των οπτικών ινών

3 MIN READ

Η ΔΕΗ τρέχει τις επενδύσεις και μπαίνει «σφήνα» στην αγορά των οπτικών ινών

Η ΔΕΗ τρέχει τις επενδύσεις και μπαίνει «σφήνα» στην αγορά των οπτικών ινών

Καθοριστικός αναμένεται ότι θα είναι ο ρόλος της ΔΕΗ στον τομέα των οπτικών ινών τα επόμενα χρόνια. Η εταιρεία ενέργειας έχει κάνει βήματα εισόδου στη συγκεκριμένη αγορά, υλοποιώντας τηλεπικοινωνιακά έργα για να διευρύνει σταδιακά την παρουσία της σε αυτόν τον τομέα. Πιο πρόσφατα από αυτά είναι η συνεργασία που έχει ξεκινήσει με την κατασκευαστική εταιρεία Ιντρακάτ, η οποία έχει αναλάβει την εγκατάσταση σύγχρονων υποδομών οπτικών ινών νέας γενιάς. 

Τα δίκτυα οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) αποτελούν μία από τις βασικότερες και σημαντικότερες εξελίξεις της σύγχρονης τεχνολογίας σε ό,τι αφορά την παροχή υψηλών ταχυτήτων Internet με τη ΔΕΗ να υλοποιεί ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξή τους σε 3.000.000 νοικοκυριά. Για το 2023, η ΔΕΗ προχωρά στην ανάπτυξη του δικτύου σε 13 Δήμους της Αττικής, στοχεύοντας σε υπερυψηλές ταχύτητες internet για 440.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η Intrakat έχει αναλάβει για τις ανάγκες της ΔΕΗ, να κατασκευάσει ένα δίκτυο οπτικών ινών νέας γενιάς μέχρι το σπίτι (Fiber To The Home) σε  τρεις αθηναϊκούς δήμους. Η ολοκλήρωση της εγκατάστασης αναμένεται να ολοκληρωθεί στους επόμενους εννέα μήνες, επιτρέποντας σε περισσότερα από 100.000 νοικοκυριά στους δήμους Αμαρουσίου, Βάρης–Βούλας-Βουλιαγμένης και Γλυφάδας να έχουν στη διάθεσή τους υπερυψηλές ταχύτητες Internet. 

Ο συνολικός προϋπολογισμός και για τα τρία έργα στους δήμους της Αττικής αγγίζει τα 13,6 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνει την εκπόνηση μελέτης, τη λήψη όλων των αναγκαίων αδειοδοτήσεων, την εναέρια και υπόγεια εγκατάσταση οπτικών ινών, την εγκατάσταση  υπαίθριων τηλεπικοινωνιακών καμπινών, τη διενέργεια μετρήσεων οπτικών χαρακτηριστικών και την παροχή υπηρεσιών σύνδεσης χρηστών και τεχνικής υποστήριξης.

ΔΕΗ: Συνολικές επενδύσεις 66 εκατομμυρίων ευρώ για 14 δήμους της Αττικής

Ωστόσο η Ιντρακάτ είναι ένας από τους αναδόχους που πρόκειται να κατασκευάσουν έργα οπτικών ινών για τη ΔΕΗ, καθότι σε πρόσφατο διαγωνισμό που πραγματοποίησε η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, προκρίθηκαν για την υλοποίηση της ανάπτυξης δικτύου οπτικών ινών στην Αττική και οι εταιρείες EDIL, Phoenix Engineering, Telvoserv, Ergatikat και Ergomak. To συνολικό έργο τοποθέτησης οπτικών ινών από τη ΔΕΗ έχει ύψος 66 εκατομμυρίων ευρώ και πρόκειται να δώσει πρόσβαση σε οπτικές ίνες, σε 14 δήμους και περιοχές της Αττικής.

Τα δεδομένα στην ελληνική αγορά των οπτικών ινών

Στον τομέα των οπτικών ινών ο μεγαλύτερος επενδυτής αυτή τη στιγμή είναι ο όμιλος ΟΤΕ, ενώ ο ανταγωνισμός στην Ελλάδα εντείνεται όλο και περισσότερο σε αυτόν τον τομέα. Οι υπερυψηλές ταχύτητες αποτελούν την επόμενη μέρα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και όλοι οι παίκτες που δραστηριοποιούνται στην αγορά αυτή επιδιώκουν να αναβαθμίσουν τα δίκτυά τους, κερδίζοντας μερίδιο από την πίτα των εν δυνάμει συνδρομητών. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) οι συνδρομητές έχουν αυξηθεί σημαντικά στην αγορά των ταχυτήτων 100 Mbps, ύστερα και από την πρωτοβουλία του ΟΤΕ να διπλασιάσει τις ταχύτητες σε περιοχές και σημεία όπου υπήρχε η τεχνική δυνατότητα για κάτι τέτοιο. Πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2022, υπήρχαν 733.484 συνδέσεις FTTC. Ο ΟΤΕ από το σύνολο αυτών των συνδέσεων καταλαμβάνει μεριδιακά το 82% της αγοράς, με 598.933 συνδέσεις και οι υπόλοιποι πάροχοι καλύπτουν τις υπόλοιπες 134.551 συνδέσεις. Χαμηλότερα είναι στις FTTH συνδέσεις (οπτική ίνα έως το σπίτι), που φτάνουν συνολικά τις 102.703 με τον ΟΤΕ να έχει τις 83.155 και τους υπόλοιπους παρόχους τις 19.548.

Ως προς τις συνδέσεις έως και 300 Mbps με FTTC στο πρώτο εξάμηνο του 2022 ανέρχονταν αριθμητικά στις 68.134, με τον ΟΤΕ να έχει τις 54.667 και τους υπόλοιπους παρόχους τις 13.467. Σε ό,τι αφορά την οπτική ίνα έως το σπίτι (FTTH) σε ταχύτητες έως και 300 Mbps οι αριθμοί είναι ακόμα χαμηλότεροι καθώς συνολικά φτάνουν τις 13.336 συνδέσεις, με τον ΟΤΕ να έχει τις 10.584 και τους άλλους παρόχους μόλις 2.752.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.