19 Απρ 2024
READING

Σε τροχιά ανόδου στην Ελλάδα τα McDonald’s

4 MIN READ

Σε τροχιά ανόδου στην Ελλάδα τα McDonald’s

Σε τροχιά ανόδου στην Ελλάδα τα McDonald’s

Έρχονται νέα καταστήματα και σε τουριστικούς πόλους

Με προσεχτικά επιλεγμένες κινήσεις, η αλυσίδα αναπτύσσει νέα σημεία σε περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ προετοιμάζεται με πυρετώδεις ρυθμούς για το θερμό ελληνικό καλοκαίρι.

Μια ανάσα πριν την έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν, η McDonald’s εστιάζει σε έναν άκρως τουριστικό πόλο στο κέντρο της Αθήνας, στην αρχή της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, σε μικρή απόσταση από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός και την Ακρόπολη. Δίπλα απο το ξενοδοχείο Athens Was, το νέο κατάστημα που θα ανοίξει σύντομα τις πόρτες του, αναμένεται να προσελκύσει τους χιλιάδες τουρίστες που κατευθύνονται προς τα αρχαιολογικά μνημεία, το Μουσείο της Ακρόπολης, το Θησείο και την Πλάκα. Την ίδια στιγμή, η εταιρεία φέρεται να στρέφει το ενδιαφέρον της προς το επίσης τουριστικό Μοναστηράκι, διεκδικώντας ακίνητο σε κεντρικό σημείο απέναντι από την φερώνυμη πλατεία.

Ενδεικτική της σημασίας που δίνει η Premier Capital στον τομέα του τουρισμού είναι το γεγονός ότι πέρυσι έθεσε σε λειτουργία και εποχικά εστιατόρια που αναπτύχθηκαν σε περιοχές μαζικού τουρισμού, όπως τέσσερα σημεία McDonald’s σε δημοφιλείς σε ξένους επισκέπτες προορισμούς: στο Λαγανά στη Ζάκυνθο, στα Μάλια και τη Χερσόνησο στην Κρήτη αλλά και στην Σαντορίνη.

Η έλευση της Premier Capital

Ήταν το 2011 όταν η Premier Capital Ελλάς ανέλαβε 19 καταστήματα McDonald’s με ένα τζίρο της τάξης των 19 εκατ. ευρώ και αρνητικό αποτέλεσμα, αφού το προηγούμενο διάστημα η αλυσίδα fast food είχε υποχρεωθεί να κλείσει καταστήματα σε κομβικά εμπορικά σημεία της Αθήνας, όπως η Κηφισιά, ενώ στη Θεσσαλονίκη δεν διέθετε κατάστημα. Η McDonald’s Hellas, που διαχειριζόταν μέχρι τότε το δίκτυο καταστημάτων της αλυσίδας εστιατορίων γρήγορου φαγητού, είχε δημιουργήσει προ οικονομικής κρίσης έως και 60 καταστήματα, αρκετά εκ των οποίων λειτουργούσαν με τη μέθοδο της δικαιόχρησης.

Η Premier Capital Hellas, όμως, που ανέλαβε τότε την ανάπτυξη της McDonald’s στην Ελλάδα ως developmental licencee και αποτελώντας μέλος του ομίλου επιχειρήσεων Hili Ventures, με έδρα τη Μάλτα, άρχισε σταδιακά να γυρίζει το νόμισμα και προέβη σε συνολική επαναξιολόγηση του δικτύου της.

Νέα στρατηγική ανάπτυξης

Έκτοτε, η πορεία της εταιρείας στη χώρα μας παρουσιάζεται άκρως διαφοροποιημένη, βασιζόμενη σε ένα συγκεκριμένο επιχειρηματικό μοντέλο που υπηρετείται με συνέπεια. Kάθε τοποθέτηση ή αποχώρηση από υπάρχον σημείο γίνεται μετά από ενδελεχή σχεδιασμό και μελέτη. Kατά την τελευταία διετία εξάπλωσης της πανδημίας, η Premier Capital Hellas δημιούργησε τρία νέα εστιατόρια στην Αθήνα, επενδύοντας συνολικά στη χώρα μας 4,85 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο των επενδύσεων που πραγματοποίησε ήταν και η ανακαίνιση του καταστήματός της στο Ηράκλειο Κρήτης, βασιζόμενη στο σύγχρονο μοντέλο υπηρεσιών “Experience of the Future”. Η επένδυση στο εν λόγω εστιατόριο ανήλθε στις 650 χιλ. ευρώ.

Το 2022 η πορεία των εστιατορίων της McDonald’s ήταν ενθαρρυντική σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι που υπήρχαν περιορισμοί λόγω της πανδημίας Covid-19. Μέσα στον περασμένο χρόνο προχώρησε στην ανάπτυξη νέων σημείων, όπως στο Piraeus Retail Park, το εμπορικό πάρκο της Trade Estate, του ομίλου Fourlis υλοποιώντας επένδυση ύψους 1,35 εκατ. ευρώ. Ολοκλήρωσε την ανακαίνιση, ύψους σχεδόν μισού εκατ. ευρώ, του εμβληματικού καταστήματος του Συντάγματος, που αποτέλεσε και το πρώτο McDonald’s που λειτούργησε στην Ελλάδα πριν από τριάντα χρόνια. Εγκαινίασε το πρώτο της σημείο στη Δυτική Θεσσαλονίκη τον περασμένο Αύγουστο και εντός του περασμένου Νοεμβρίου το πρώτο της “πράσινο” κατάστημα στο Χαλάνδρι, στην πλατεία Κένεντι, στο συγκρότημα που ανέπτυξε η Ten Brinke και περιήλθε πρόσφατα στην ιδιοκτησία της Trade Estates.

Ανοδική πορεία

Η αλυσίδα αριθμεί ήδη 28 εστιατόρια πριμοδοτώντας έτσι το τζίρο της, ο οποίος το 2021 ενισχύθηκε σε ποσοστό 38%. Η επίδοση αυτή κατέστησε την Ελλάδα κορυφαία χώρα στην κατάταξη των αγορών στις οποίες η Premier Capital αναπτύσσει επίσης τη McDonald’s, όπως η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα και η Ρουμανία. Η Ρουμανία εμφάνισε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση με αύξηση πωλήσεων 30%, ενώ η Βαλτική και η Μάλτα κατέγραψαν αύξηση 19%.Στις προθέσεις του ομίλου είναι να συνεχίσει το επενδυτικό του πρόγραμμα για την περαιτέρω ανάπτυξη της McDonald’s στην ελληνική αγορά.

Η εταιρεία αναζητά τα κατάλληλα σημεία για την δημιουργία νέων καταστημάτων, ενώ ενισχύει τις υπηρεσίες McDelivery και McDrive και αξιοποιεί τα νέα κανάλια διανομής έχοντας αναπτύξει συνεργασίες με πλατφόρμες όπως e-food και Wolt. Η δραστηριότητα της McDonald’s στην Ελλάδα εμφάνισε έσοδα 51,9 εκατ. ευρώ το 2021 από 37,5 εκατ. ευρώ το 2020, με κέρδη προ φόρων στα 3,1 εκατ. ευρώ από ζημιές 0,3 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Ενώ σε επίπεδο ομίλου, σημειώθηκε αύξηση εσόδων κατά 27,1% στα 405,4 εκατ. ευρώ, με αύξηση EBITDA κατά 33,8% στα 68,9 εκατ. ευρώ ενώ το περιθώριο EBITDA του ομίλου αυξήθηκε από 16,2% σε 17,0%.

O μαλτέζος επιχειρηματίας Μέλο Χίλι, ιδιοκτήτης της Premier Capital, μέσω του ελληνικού branch του ομίλου του, έχει επενδύσει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα περισσότερα από 32,8 εκατ. ευρώ για το άνοιγμα νέων εστιατορίων, την ανακαίνιση υφιστάμενων καθώς και για αναβάθμιση υποδομών και τεχνολογίας σε ολόκληρο το δίκτυο.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.