25 Απρ 2024
READING

Η Holland & Barrett στην Ελλάδα με ανταγωνιστές φαρμακεία και Βιολογικό Χωριό

3 MIN READ

Η Holland & Barrett στην Ελλάδα με ανταγωνιστές φαρμακεία και Βιολογικό Χωριό

Η Holland & Barrett στην Ελλάδα με ανταγωνιστές φαρμακεία και Βιολογικό Χωριό

Mε ένα ευρύ κωδικολόγιο προϊόντων και μέχρι στιγμής 3 καταστήματα στο The Mall Athens, στην Κηφισιά και στη Γλυφάδα, τα Holland & Barrett, τα καταστήματα πώλησης προϊόντων ευεξίας, τροφίμων, συμπληρωμάτων διατροφής και προϊόντων αθλητικής διατροφής, φιλοδοξούν να ξεχωρίσουν από την αγορά και να φτάσουν έως και το 2025 τα 50 εκατομμύρια ευρώ σε τζίρο, ο οποίος κατανέμεται σε περίπου 5.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρων για καταστήματα μεγέθους από 100 έως και 200 τετραγωνικά μέτρα. Η βρετανική αλυσίδα ιδρύθηκε το 1870 και έγινε σταδιακά ο μεγαλύτερος λιανέμπορος προϊόντων υγείας και ευεξίας στην Ευρώπη, προσφέροντας βιταμίνες και συμπληρώματα, προϊόντα φυσικής ομορφιάς, με καταστήματα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και όχι μόνο.

Η Holland & Barrett όμως, όσο και εάν είναι μία επιχείρηση που θέλει να ξεχωρίσει ως κάτι μοναδικό για τα προϊόντα της, τα οποία ομολογουμένως εμπεριέχουν μία σημαντική διάσταση διαφοροποίησης, δεν παύει να έχει απέναντί της ισχυρό ανταγωνισμό. Ο ανταγωνισμός αυτός ακούει στο όνομα φαρμακεία και ηλεκτρονικά φαρμακεία, τα οποία πωλούν προϊόντα όπως καλλυντικά, είδη ευεξίας και τρόφιμα καθώς και συμπληρώματα διατροφής, κατηγορίες στις οποίες διακρίνεται η Holland & Barrett. Ένας ακόμα ανταγωνιστής για την νεοαφιχθείσα στην Ελλάδα αλυσίδα του ομίλου Φουρλή, είναι και το Βιολογικό Χωριό. Στην περίπτωση του Βιολογικού Χωριού που εκίνησε με πρώτο κατάστημα στη Βούλα το 2008, διατηρεί δίκτυο 25 καταστημάτων και στον σχεδιασμό του για την τρέχουσα χρονιά είναι να επεκταθεί και στη Θεσσαλονίκη. Σημειώνεται ότι το μέσο καλάθι του καταναλωτή για τη συγκεκριμένη αλυσίδα είναι στα περίπου 28 ευρώ. 

Το 46% των πωλήσεων σε ηλεκτρονικά φαρμακεία προέρχεται από προϊόντα ομορφιάς –  Ισχυρή ανάπτυξη για τα συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες

Σε ό,τι αφορά το κανάλι των ηλεκτρονικών φαρμακείων, μία αγορά που είναι μετρήσιμη και αποτυπώνεται από την εταιρεία Convert Group, κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 13% το 2022 σε αξία ηλεκτρονικών πωλήσεων συγκριτικά με το 2021. H συνολική αξία των αγορών στα Online Φαρμακεία άγγιξε τα 271 εκατομμύρια ευρώ με ΦΠΑ, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση  της Convert Group. Από τα πωλούμενα προϊόντα στα ηλεκτρονικά φαρμακεία ανάπτυξη κατά 10% καταγράφηκε σε συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες, κατά 10% σε διάφορα προϊόντα και κατά 9% σε προϊόντα ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας. Μάλιστα, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό της αξίας των πωλήσεων συνεχίζει να προέρχεται από την κατηγορία των προϊόντων ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας (46%), οι κατηγορίες των προϊόντων υγείας, συμπληρωμάτων διατροφής και βιταμινών και βρεφικών και παιδικών ειδων γνωρίζουν μεγαλύτερη ανάπτυξη συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.

Όλα αυτά τη στιγμή που ο όμιλος Φουρλή έχει στόχο να ανοίξει στην Ελλάδα τουλάχιστον 3 καταστήματα ακόμα στη διάρκεια του 2023, αναζητώντας το επόμενό του σημείο στο κέντρο της Αθήνας καθώς και σε άλλες περιοχές της Αττικής όπως ο Περαιάς, τα δυτικά και τα ανατολικά προάστια του λεκανοπεδίου. Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι η επιχείρηση διατηρεί ενδιαφέρον για επέκταση στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια στη νησιωτική Ελλάδα, με το συνολικό της δίκτυο να υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάσει συνολικά τα 120 καταστήματα στη χώρα μας, στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία όπου έχει συμφωνήσει να αναπτύξει την δραστηριότητα της Holland & Barrett μέσα στα επόμενα χρόνια. 

Ζητούμενο η εκπαίδευση του καταναλωτικού κοινού σε προστιθέμενης αξία προϊόντα

Πρόκειται για ένα εγχείρημα που σε κάθε περίπτωση απαιτεί την εκπαίδευση του καταναλωτικού κοινού για την αγορά προϊόντων που θεωρούνται προστιθέμενης αξίας και οπωσδήποτε η τιμή τους είναι υψηλότερη από συμβατικά προϊόντα που συναντά κανείς σε ένα σούπερ μάρκετ με συμπληρώματα διατροφής ή με άλλες κατηγορίες όπως τα τρόφιμα και τα καλλυντικά. Αυτό που θα πρέπει να αποδειχτεί είναι κατά πόσο η ελληνική αγορά είναι ώριμη να αγκαλιάσει ένα τέτοιο επιχειρηματικό βήμα από μία επιχείρηση όπως ο όμιλος Φουρλής που έχει αποδείξει τόσο στην περίπτωση της IKEA όσο και στην περίπτωση της Intersport, ότι γνωρίζει να σφυγμομετρεί αποτελεσματικά τι ζητάει η ελληνική αγορά. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.