25 Απρ 2024
READING

Είναι η Gen Z η πιο αγχωμένη γενιά στον εργασιακό χώρο;

5 MIN READ

Είναι η Gen Z η πιο αγχωμένη γενιά στον εργασιακό χώρο;

Είναι η Gen Z η πιο αγχωμένη γενιά στον εργασιακό χώρο;

Νέα έρευνα δείχνει ότι οι Gen Z-ers είναι οι πιο αγχωμένοι στον εργασιακό χώρο και δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα

Η αστάθεια της αγοράς εργασίας που προκλήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού, το κύμα απολύσεων ακόμη και σε πολυεθνικές επιχειρήσεις, καθώς και η αύξηση του πληθωρισμού -που κάνει τους μισθούς να μην φτάνουν- δημιουργούν μεγάλη ανησυχία στους εργαζόμενους όλων των βαθμίδων και των ηλικιών.

Ωστόσο, μέσα στο παγκόσμιο χάος, που κάποιοι χαρακτηρίζουν ως “μόνιμη κρίση”, υπάρχει μια κατηγορία εργαζομένων που θεωρείται η πιο στρεσαρισμένη από όλους. Πρόκειται για τους νέους της Gen Z που ξεκίνησαν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία μόλις πριν από λίγα χρόνια. Πολλοί από αυτούς μάλιστα μπήκαν στο εργατικό δυναμικό κατά τη διάρκεια της πανδημίας, γεγονός που τους έφερε αντιμέτωπους -τόσο νωρίς- με ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις.

Διαβάστε ακόμα: Τι είναι η “τεχνολογική ντροπή” για τους εργαζόμενους της Gen Z;

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της βρετανικής ασφαλιστικής εταιρείας, Cigna International Health, σε σχεδόν 12.000 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο, το 91% των ατόμων ηλικίας 18 έως 24 ετών δηλώνουν αγχωμένοι – σε σύγκριση με το 84% του μέσου όρου ηλικιών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Η έρευνα επισημαίνει ότι η Gen Z είναι η πιο αγχωμένη δημογραφική ομάδα εργαζομένων που αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες. Την ίδια στιγμή, σχεδόν το ένα τέταρτο (23%) των “Zillennials” -όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1990 και 2000- θεωρούν αυτό το άγχος μη διαχειρίσιμο και ένας συντριπτικός αριθμός 98% παρουσιάζει συμπτώματα επαγγελματικής εξουθένωσης. Γιατί, όμως γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τους νέους στην αγορά εργασίας να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της επαγγελματικής ζωής;

Bad timing

Παρόλο που ο γενικευμένος πανικός που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο και σε όλους τους τομείς της ζωής έχει σε μεγάλο βαθμό υποχωρήσει, το 2023 εξακολουθεί να είναι μια εξαιρετικά πιεστική χρονιά για τους εργαζόμενους.

Στο πλαίσιο της επιστροφής στην κανονικότητα, πολλές εταιρείες ζητούν από τους υπαλλήλους τους να επιστρέψουν στα γραφεία τους – από την απομακρυσμένη ή υβριδική εργασία. Και καθώς η οικονομική αβεβαιότητα συνεχίζεται και ορισμένες εταιρείες -συμπεριλαμβανομένων κολοσσών όπως η Alphabet, η Ford, το Zoom, το Pinterest, η Disney, το CNN- κατευθύνονται προς μαζικές απολύσεις, οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι μπορεί να είναι οι επόμενοι στη “λίστα των ανέργων”.

Ωστόσο, οι γενικότερες οικονομικές συνθήκες είναι αυτές που επιδεινώνουν τα προβλήματα στον εργασιακό χώρο σε τεράστιο βαθμό. Ο πληθωρισμός προκαλεί στρες και άγχος στο 84% των εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την εταιρεία παροχής λύσεων λογισμικού, Workhuman. Παρόμοια κατάσταση παρατηρείται και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου, από την Ιρλανδία μέχρι τις Η.Π.Α. και τον Καναδά.

Όμως, παρόλο που αυτές οι ανησυχίες είναι ευρέως διαδεδομένες, η Gen Z φαίνεται να δυσκολεύεται περισσότερο. Τα στοιχεία της McKinsey τον περασμένο Οκτώβριο έδειξαν ότι οι εργαζόμενοι Gen Z-ers είχαν περισσότερες πιθανότητες από τουςεργαζόμενους των υπόλοιπων γενιών (26% έναντι 20%) να υποστηρίξουν ότι οι μισθοί τους δεν τους επιτρέπουν να έχουν “αξιοπρεπή ποιότητα ζωής”.

Οι Gen Z-ers δεν γνωρίζουν πώς να φερθούν στο γραφείο

Ωστόσο, εκτός από τον οικονομικό παράγοντα, οι νεότεροι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι ξεκίνησαν την καριέρα τους εν μέσω lockdown και τώρα που τους επιβάλλεται να επιστρέψουν στο φυσικό χώρο εργασίας, φαίνεται ότι δεν γνωρίζουν τίποτα από την εθιμοτυπία και τους παραδοσιακούς κανόνες. Έχουν απορίες ακόμα και για την επαγγελματική ένδυση και τα επαγγελματικά όρια.

Το ίδιο το εργασιακό περιβάλλον μπορεί να είναι αγχωτικό, κυρίως για τους νεότερους εργαζόμενους. Αλλά η ανάγκη να πηγαίνουν στο γραφείο, να επικοινωνούν, να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις και να “συμβαδίζουν” με την ομάδα είναι ξένη για πολλούς νέους.

Συνολικά, αυτός ο συνδυασμός στρεσογόνων παραγόντων οδήγησε σε μια κακή εργασιακή εμπειρία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι της Gen Z “παλεύουν” περισσότερο από τους παλιότερους με εχθρικά εργασιακά περιβάλλοντα, προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας, ακόμη και με την αδυναμία να είναι ο εαυτός τους στον εργασιακό χώρο.

Το άγχος των Gen Z-ers είναι επικίνδυνο για την κοινωνία

Βραχυπρόθεσμα, το άγχος της Gen Z οδηγεί σε αμφισβήτηση και απόσυρση στην επαγγελματική τους ζωή. Σύμφωνα με στοιχεία του 2022 από την Gallup, η γενιά αυτή είναι και η πιο αποστασιοποιημένη στον χώρο της εργασίας.

Διαβάστε ακόμα: Τι απασχολεί τους Gen Z-ers για το μέλλον;

Η μελέτη επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας ένα μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων της Gen Z παραδέχτηκε ότι δεν καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια στη δουλειά, γεγονός που από μόνο του αποτελεί σύμπτωμα επαγγελματικής εξουθένωσης και άλλων απαράδεκτων μορφών συμπεριφοράς στον εργασιακό χώρο, όπως η αδιαφορία, η απαθής επικοινωνία, η έλλειψη προσοχής και υποστήριξης από τους προϊσταμένους και η απομόνωση.

Μακροπρόθεσμα, το συνεχές άγχος και η επαγγελματική εξουθένωση στο χώρο εργασίας θα επηρεάσουν την παραγωγικότητα και την εξέλιξη της καριέρας και θα αυξήσουν τις πιθανότητες απόλυσης ή παραίτησης.

Μέχρι το 2025, η Gen Ζ θα αποτελεί το 27% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού. Και αν η πλειοψηφία της συνεχίσει να βρίσκεται σε τέτοιο “απελπιστικό” άγχος, αυτό πιθανότατα θα επηρεάσει αρνητικά -έως καταστροφικά- την οικονομία και την κοινωνία στο σύνολό της.

Με πληροφορίες από BBC

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.