29 Απρ 2024
READING

Η ABEK Βεκράκος – Qualita Unica χαράσσουν μία νέα πορεία στον καφέ

5 MIN READ

Η ABEK Βεκράκος – Qualita Unica χαράσσουν μία νέα πορεία στον καφέ

Η ABEK Βεκράκος – Qualita Unica χαράσσουν μία νέα πορεία στον καφέ

Η Qualita Unica επενδύει 12 εκατομμύρια ευρώ σε νέο εργοστάσιο

Το 1892 στην Τεργέστη ιδρύεται η «Prima Tostatura a Triestina Di Caffe», η πρώτη εταιρεία καβουρδίσματος και βγάζει στο εμπόριο τον πρώτο καβουρδισμένο καφέ, έτοιμο προς κατανάλωση, ενώ όλες οι οικογένειες της εποχής αγόραζαν και έψηναν καφέ στο σπίτι όπως τον προτιμούσαν. Εκατόν πέντε χρόνια μετά οι Έλληνες καταναλωτές έχουν την ευκαιρία να γευτούν τον ίδιο ποιοτικό καφέ, που από το 1988 φέρει το όνομα “Ηausbrandt”.

Το όνομα Hausbrandt ανήκει στους leaders της ιταλικής βιομηχανίας καφέ και έχει καταφέρει να έχει ηγετική παρουσία στην Βόρεια Ιταλία, να είναι νούμερο 1 στην νότιο Γαλλία (Monaco, Nice, κλπ) αλλά και να έχει δυναμική παρουσία σε δεκάδες άλλες χώρες. Οι Έλληνες λάτρεις του καφέ γνώρισαν την ιταλική εταιρεία μέσω της συνεργασίας της με την ελληνική ΑΒΕΚ του Χρήστου Βεκράκου.

Με καταγωγή από την Αίγυπτο, η οικογένεια Βεκράκος διέθετε παράδοση στον καφέ διαθέτοντας το φερώνυμο καφεκοπτείο στη Σπάρτη. Το 1997 ο Χρήστος Βεκράκος κάνει το μεγάλο βήμα και ιδρύει την ΑΒΕΚ, ξεκινώντας και τη συνεργασία του με τον ιταλικό οίκο Hausbrandt. Η εύστοχη επιλογή προϊόντων υψηλής ποιότητας και συνεργασιών, βασισμένη στις ανάγκες της αγοράς έδωσαν στην εταιρεία μία αδιάκοπη ανάπτυξη.

Το εργοστάσιο στο Λαγκαδά

Από την ίδρυσή της το 1997 η ΑΒΕΚ Βεκράκος δεν σταμάτησε να επενδύει σε νέα project όχι απλώς για να καλύψει αλλά και να προλάβει τις ανάγκες της αγοράς. Σημείο τομής είναι το 2014 στο οποίο η ΑΒΕΚ Βεκράτος σταματάει να είναι μία απλή εισαγωγέας καφέ και γίνεται και εταιρεία επεξεργασίας καφέ. Κατασκευάζει στο Καβαλλάρι, στην περιοχή του Λαγκαδά Θεσσαλονίκης την υπάρχουσα μονάδα επεξεργασίας καφέ της ΑΒΕΚ Βεκράκος, ώστε να παράξει χειροποίητο καφέ, με διαφορετικά χαρακτηριστικά, αναφορικά με τις ξεχωριστές απαιτήσεις του κάθε πελάτη. Μέσα σε ένα χώρο 1000 τ.μ. εξοπλισμένο με μηχανήματα αποκλειστικά για την εταιρεία παρασκευάζεται εκτός από τον espresso, ο καφές φίλτρου Feelter και ο ελληνικός Άριστος, με βάση την παραδοσιακή συνταγή της οικογένειας.

 Το αρχικό πλάνο του καφέ Qualita Unica, όνομα που διατηρεί και το ίδιο το εργοστάσιο, αφορούσε tailor-made παραγωγή, η οποία θα προσαρμοζόταν και σε οικονομίες κλίμακας, ώστε να αποδώσει για την εταιρεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λαγκαδάς Θεσσαλονίκης αποτελεί μία περιοχή Natura και εντός των ορίων της απαγορεύονται δράσεις που μολύνουν το περιβάλλον. Μάλιστα,  περιοχή που φημιζόταν για τους ντοματοπελτέδες της εξελίχθηκε σε έναν τρόπο λατρείας του καφέ.

Roasting Espresso Experience

Εκεί πλέον η εταιρεία ακολουθεί μία διαφορετική προσέγγιση στον Espresso μέσω του project “Roasting Espresso Experience”, ένα προϊόν πολύ υψηλής ποιότητας προσαρμοσμένο στις ανάγκες και στο προφίλ της κάθε επιχείρησης. Μάλιστα μέσω αυτού του project, η εταιρεία εισήγαγε ορισμένες καινοτομίες που λειτουργούν ως συγκριτικό πλεονέκτημα στην αγορά.

Συγκεκριμένα, επέλεξε την δημιουργία των blends αποκλειστικά και μόνο της ποικιλίας Arabica που είναι και η πιο εκλεπτυσμένη, εφαρμόζοντας το μονοποικιλιακό ψήσιμο (single origin). Με άλλα λόγια κάθε ποικιλία απομονώνεται την κατάλληλη στιγμή καβουρδίσματος (ιδανική καμπύλη ψησίματος) σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά της. Πρόκειται δηλαδή για μια επιστημονική προσέγγιση καβουρδίσματος και blending, ένα scientific roasting, που αριστοποιεί το παραγόμενο προϊόν, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις εξωτερικές συνθήκες που μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του καφέ.

Το νέο εργοστάσιο και τεχνολογία αξίας 12 εκατομμυρίων ευρώ

Στην ίδια περιοχή, η ΑΒΕΚ Βεκράκος προχωρά στη δημιουργία ενός νέου εργοστασίου με εξελιγμένη τεχνολογία δίπλα στο υφιστάμενο. Η νέα αυτή επένδυση θα αγγίζει τα 12 εκατ., ενώ στις καινούριες εγκαταστάσεις  θα μεταφερθεί και η ήδη υπάρχουσα και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη διετία. Η νέα αυτή επένδυση έρχεται μετά από μία ενθαρρυντική χρονιά, καθώς το 2022 έκλεισε με τζίρο άνω των 42 εκατ. ευρώ από 40 εκατ. το 2021 και 32 εκατ. το 2020 και χωρίς δανεισμό, η ΑΒΕΚ Βεκράκος .

To Fair Specialty Coffee και το QU

Ωστόσο, η ΑΒΕΚ  Βεκράκος – Qualita Unica δεν περιορίζονται στην δημιουργία νέου εργοστασίου αλλά δίνουν έμφαση στις αρχές του δίκαιου εμπορίου (fair trade) και της αειφορίας μέσω του Fair Specialty Coffee που προέκυψε μέσα από τις συνεχόμενες έρευνες και τις πολλές διαφορετικές προδιαγραφές που απαιτήθηκαν είναι ένας καφές κορυφαίας ποιότητας, ο οποίος προγραμματίζεται να ενταχθεί και στο κανάλι της λιανικής αγοράς. Το επόμενο στάδιο για την ΑΒΕΚ Βεκράκος είναι να προκύψει ένα ακόμη ποιοτικό top brand, το QU, με αρχικά από το project Qualita Unica και «χτισμένη» ταυτότητα μέσα από το πλαίσιο των εντατικών ερευνών, οι οποίες αρχικά ξεκίνησαν για τις ανάγκες των πελατών της ΑΒΕΚ.

Η αγάπη των Ελλήνων στον Espresso

Τα τελευταία χρόνια οι συνήθειες των Ελλήνων έχουν αλλάξει όσον αφορά το είδος και τον τύπο του καφέ που καταναλώνουν καθημερινά, με τον espresso -είτε κρύο είτε ζεστό- να «σκαρφαλώνει» στην κορυφή των προτιμήσεων αφήνοντας αρκετά πίσω τον φραπέ, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Καφέ (ΕΕΚ).

Μάλιστα, η κινητικότητα και η ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου είναι σημαντική, με τον espresso προσελκύει το επενδυτικό ενδιαφέρον πολυεθνικών και εγχώριων εταιρειών, οι οποίες σπεύδουν να τον τοποθετήσουν σε κεντρική θέση στην γκάμα των προϊόντων τους σε μια διαρκή προσπάθεια για ολοκληρωμένες προϊοντικές παροχές προς τους πελάτες τους. Και όλα αυτά σε μια αγορά που μετρά 80.000 επιχειρήσεις εστίασης.

Έτσι, η αγορά του espresso, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, παρουσιάζει μία σταθερά ανοδική πορεία, όταν οι υπόλοιπες κατηγορίες εμφανίζουν μια πτωτική τάση. Μπροστά στις διευρυμένες δυνατότητες δραστηριοποίησης σε μια εξαιρετικά δυναμική αγορά, οι επιχειρήσεις -πολυεθνικές και μη- θα συνεχίσουν τον σφιχτό εναγκαλισμό με τον espresso. Λογικό, εάν σκεφτεί κανείς ότι σήμερα, η κατανάλωση καφέ όλων των παρασκευών αγγίζει τις 510 κούπες καφέ/ άτομο, στοιχείο που μεταφράζεται σε ετήσια κατανάλωση 5 δισ. κούπες συνολικά. Συνολικά, ετησίως στην Ελλάδα καταναλώνονται 40.000 τόνοι. Από αυτό, το 60% αφορά κατανάλωση που γίνεται εντός σπιτιού και το 40% κατανάλωση εκτός σπιτιού. Η αξία της κατανάλωσης εντός σπιτιού ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ ενώ στην αγορά εκτός σπιτιού ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.