24 Απρ 2024
READING

Ηλίας Γεωργιάδης: Ένας Ελληνοσουηδός πρωταθλητής στις εξαγορές προβληματικών επιχειρήσεων

4 MIN READ

Ηλίας Γεωργιάδης: Ένας Ελληνοσουηδός πρωταθλητής στις εξαγορές προβληματικών επιχειρήσεων

Ηλίας Γεωργιάδης: Ένας Ελληνοσουηδός πρωταθλητής στις εξαγορές προβληματικών επιχειρήσεων

O Hλίας Γεωργιάδης Ελληνοσουηδός επιχειρηματίας βασικός μέτοχος της Sterner Stenhus, ήταν εκείνος που το 2019 ερχόταν να διασώσει την προβληματική και ουσιαστικά πτωχευμένη Pasal Development. Την εταιρεία ακινήτων που είχε δημιουργήσει ο Σωτήρης Θεοδωρίδης, επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης της εταιρείας επίπλων Sato και μετέπειτα Entos.

Aπό την εποχή που το περίφημο μότο της Sato που έλεγε χαρακτηριστικά «Ή κάτω ή Sato», είχαν ήδη περάσει αρκετά χρόνια, είχαν μεσολαβήσει πολλές διαφορετικές καταστάσεις και είχε έρθει η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με λάθη στη διαχείριση της εταιρείας, για να φέρουν ένα καίριο χτύπημα στην οικογένεια Θεοδωρίδη, αρχικά στον πατέρα Σωτήρη Θεοδωρίδη και κατ’ επέκταση στον γιο του, Γιώργο, ο οποίος χρίστηκε συνεχιστής της επιχείρησης. 

Ο επιχειρηματίας ήρθε με τον αέρα ενός μεγαλοεπενδυτή και «βαπτισμένος» από τα μέσα ενημέρωσης ως τέτοιος, με στόχο να επενδύσει σε προβληματικές επιχειρήσεις, κάνοντας την αρχή από την Pasal Development, την οποία μετέτρεψε σε Premia Properties και την εισήγαγε στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η συμφωνία της πλευράς Γεωργιάδη με τις τράπεζες και την οικογένεια Θεοδωρίδη, έφερε τον Ιούλιο του 2020 την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ και την απόκτηση του 87,64% των μετοχών της Pasal από την Sterner Stenhus Greece. Έναν χρόνο αργότερα, το 2021, ερχόταν ο σουηδικός κολοσσός του real estate, Fastighets AB Balder, προκειμένου να χτίσει τα επόμενά της βήματα στην Ελλάδα, αποκτώντας το 17% της εταιρείας ως στρατηγικός μέτοχος. 

Πρεμιέρα στην Ελλάδα το 2019

Τα πρώτα βήματα του γεννημένου και μεγαλωμένου στην Σουηδία, Γεωργιάδη,όπου δημιούργησε μία ισχυρή εταιρεία στον τομέα τον κατασκευών, έγιναν στην Ελλάδα ήδη από το 2019, όταν ο ίδιος απέκτησε το ιστορικό ξενοδοχείο «Ελλάς» στην πλατεία Ομονοίας αλλά και δύο εγκαταστάσεις logistics στον Ασπρόπυργο. Η δραστηριότητά του όμως δεν τελείωσε εκεί. Ο ίδιος προχώρησε σε νέες κινήσεις όπου μία από τις σημαντικότερες ήταν η διάσωση και η εξαγορά της οινοποιίας Μπουτάρη, η οποία αντιμετώπιζε επί σειρά ετών σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Ο Γεωργιάδης διαπραγματεύτηκε με τους διαχειριστές κόκκινων δανείων και τις τράπεζες και κατάφερε να αποκτήσει την ιστορική οινοποιία, με υπερεκατονταετή παρουσία στην αγορά και έναν σημαντικό αριθμό από ακίνητα σε περιοχές της Ελλάδας όπως η Σαντορίνη, η Ημαθία, η Νάουσα. Πιο συγκεκριμένα, η Premia η απέκτησε έναντι τιμήματος 12,3 εκατ. ευρώ, κτίρια συνολικής επιφάνειας 28.800 τετραγωνικών μέτρων (εκ των οποίων 5 οινοποιεία 15.660 τ.μ. καθώς και κτίριο γραφείων στο Πικέρμι Αττικής) και οικόπεδα έκτασης 740 στρεμμάτων εκ των οποίων 5 αμπελώνες 633 στρεμμάτων οι οποίοι βρίσκονται σε καθοριστικής σημασίας τοποθεσίες παραγωγής κρασιού της χώρας (Νάουσα, Γουμένισσα, Μαντινεία, Νεμέα, Σαντορίνη, Κρήτη).

Και το μοντέλο αυτό θα έχει συνέχεια όπως όλα δείχνουν. Ο Ηλίας Γεωργιάδης και η επενδυτική ομάδα της Sterner Stenhus ετοιμάζονται και για άλλες κινήσεις αποκτώντας και άλλα οινοποιεία. Κίνηση που ολοκληρώθηκε μέσα στην εβδομάδα ήταν και η απόκτηση της μάρκας παραγωγής εμφιαλωμένου νερού ΙΟΛΗ και των εγκαταστάσεων παραγωγής που αυτή διαθέτει, με την Premia να αποκτά τα ακίνητα και την νεοσύστατη θυγατρική εταιρεία, Ιόλη Πηγή, να γίνεται η θυγατρική που θα διαχειριστεί την δραστηριότητα στο εμφιαλωμένο νερό. 

To project Skyline

Mέσα σε όλα τα παραπάνω, η σημαντικότερη συμφωνία της Premia είναι αυτή που υπέγραψε από κοινού με τη Dimand για την απόκτηση του 65% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Skyline Real Estate Single Member S.A. από την Alpha Group Investments Ltd του ομίλου Alpha Bank. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα επενδυτικά χαρτοφυλάκια στο χώρο των ακινήτων. Η Premia συμμετέχει στην επενδυτική κοινοπραξία με ποσοστό 25% ενώ με 75% συμμετέχει  ο όμιλος Dimand.  Η επενδυτική κοινοπραξία θα αποκτήσει το 65% του μετοχικού κεφαλαίου της Skyline, η οποία θα είναι ο ιδιοκτήτης του χαρτοφυλακίου των ακινήτων, και η Alpha Bank θα διατηρήσει συμμετοχή 35%. Επίσης, η Alpha Bank θα υποστηρίξει χρηματοδοτικά το Skyline μέσω μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης ύψους έως 240 εκατομμυρίων ευρώ. Η κίνηση αυτή ανοίγει ένα σημαντικό πεδίο στην αξιοποίηση κόκκινων ακινήτων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια και στην σημαντική ανανέωση και αξιοποίηση ενός μεγάλου μέρους από το εγχώριο κτιριακό απόθεμα. 

Ηλίας Γεωργιάδης who is who

Ακολουθώντας εν συντομία τη διαδρομή του, ο Ηλίας Γεωργιάδης, ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα αμέσως μόλις ολοκλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις στην Ελλάδα. Το 1998 σε ηλικία 19 ετών ίδρυσε την πρώτη εργολαβική εταιρεία του που είχε ως δραστηριότητα την εξωτερική ανακαίνιση κτιρίων. Κύρια ενασχόληση της επιχείρησης είναι οι ανακαινίσεις κτιρίων. Ο δεύτερος βασικότερος πυλώνας δραστηριότητας για τον όμιλο της Sterner Stenhus είναι real-estate. Από το 2015 ο όμιλος επιδόθηκε στη συστηματική αγορά κτιρίων. Το 2016 ο όμιλός του εισήλθε στο Χρηματιστήριο της Στοκχόλμης και ενώ η αξία της εταιρείας όταν μπήκε στην οργανωμένη αγορά ήταν μόλις 80 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σήμερα είναι τουλάχιστον η δεκαπλάσια.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.