26 Απρ 2024
READING

Η IKEA θέλει να πει «αντίο» στα μεγάλα καταστήματα

4 MIN READ

Η IKEA θέλει να πει «αντίο» στα μεγάλα καταστήματα

Η IKEA θέλει να πει «αντίο» στα μεγάλα καταστήματα

Η IKEA ανοίγει περισσότερα Planning Studio

Τα τελευταία χρόνια η IKEA πειραματίζεται με ένα νέο concept που φέρει το όνομα Planning Studio. Πρόκειται για καταστήματα μικρού μεγέθους, που πουλάνε κυρίως κουζίνες, μπάνια και υπνοδωμάτια. Πρόσφατα άνοιξε τέτοιου είδους καταστήματα στο Los Angeles, την Arcadia και το Long Beach των Η.Π.Α., ενώ σουηδική εταιρεία διαθέτει επίσης τοποθεσίες μικρού σχήματος στο Παρίσι, τη Μόσχα, το Τορόντο και τη Νέα Υόρκη. Είναι αυτό το τέλος των μεγάλων καταστημάτων;

Η ΙΚΕΑ διαθέτει σήμερα περισσότερα από 400 καταστήματα σε 52 χώρες και είναι περισσότερο γνωστή για μεγάλα καταστήματα της που συνήθως βρίσκονται στα προάστια ή σε άλλες πιο απομακρυσμένες περιοχές. Τώρα, πειραματίζεται με νέες έννοιες λιανικής πώλησης σε “ζωντανούς αστικούς προορισμούς” κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ανοίγει  καταστήματα μικρού μεγέθους παγκοσμίως. Αυτό εξυπηρετεί την φιλοδοξία της εταιρίας να γίνει πιο προσιτή και θέλει να συνδυάσει τα μεγάλα καταστήματα με μικρότερα που θα βρίσκονται πιο κοντά στο σημείο όπου οι άνθρωποι ζουν ή εργάζονται ή μετακινούνται.

Διαβάστε επίσης: Ikea | Οι 8 αρχές για βιώσιμο σχεδιασμό

Η αρχή των μικρών καταστημάτων

Το 2018 η σουηδική εταιρεία ξεκίνησε την λειτουργία ενός καταστήματος «πόλης» σ’έναν πολύ κεντρικό και εμπορικό δρόμο του Λονδίνου την Tottenham Court Road. Το κατάστημα ονομάστηκε «Ikea’s Planning Studio» και όταν άνοιξε, οι καταναλωτές κατάλαβαν ότι δεν έμοιαζε με το τυπικό κατάστημα της εταιρείας, που είχε μεγάλο μέγεθος και διέθετε τα πάντα. Αντίθετα, το κατάστημα αυτό ήταν επικεντρωμένο στον εξοπλισμό κουζίνας και υπνοδωματίου και ουσιαστικά ήταν η απάντηση στην κίνηση που έκαναν οι πολυεθνικές του χώρου του ενδύματος (H&M, Zara Home).

To επόμενο Planning Studio άνοιξε τις πόρτες τους στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης στις 15 Απριλίου 2019 και σταδιακά λάνσαρε τέτοιου είδους καταστήματα σε άλλες περιοχές των Η.Π.Α., καθώς επίσης και στη Γαλλία, τη Ρωσία και τον Καναδά. Μάλιστα, η εταιρεία σχεδιάζει να ανοίξει και άλλα τέτοια σημεία στην Ιταλία (Ρώμη), την Ιαπωνία (Τόκιο) και τις Η.Π.Α. (Σαν Φρανσίσκο).

Τα νέα Planning Studios ή καταστήματα «πόλης» αποτελούν μέρος των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που ο όμιλος Ingka, ο μεγαλύτερος franchisee της Ikea, σχεδιάζει να επενδύσει στα νέα και υπάρχοντα καταστήματά του. Η επένδυση επικεντρώνεται επίσης στην ανάπτυξη φυσικών καταστημάτων ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν ως κέντρα διανομής ηλεκτρονικού εμπορίου.

Στην Ελλάδα

To πλάνο της Ikea άρχισε να λαμβάνει σάρκα και οστά επί της ουσίας μέσα στην πανδημία και στην ελληνική αγορά. Είχε στο επίκεντρο την σταδιακή εγκατάσταση και στη χώρα μας, μικρότερων σημείων πώλησης.

Έτσι, η εταιρεία, το εμπορικό σήμα της οποίας διαχειρίζεται ο όμιλος Fourlis στην Ελλάδα, άνοιξε το 2020 το νέο της κατάστημα –κατηγορίας small store– στην οδό Δημητρίου Γούναρη στον Πειραιά με συνολική έκταση 2.000 τ.μ. σε ένα τριώροφο κτίριο και 1.000 διαθέσιμους κωδικούς προϊόντων. Ο ρόλος της Ikea στην περίπτωση αυτή ήταν διττός. Αφενός να προσφέρει πρόσβαση στο κατάστημά της εντός του αστικού ιστού, αφετέρου στην περίπτωση του Πειραιά, να συμβάλλει στην συνολικότερη αναβάθμιση της οδού Γούναρη, του κεντρικού δρόμου που οδηγεί στο λιμάνι και επί σειρά ετών παραμένει κατά το μεγαλύτερο τμήμα του σημαντικά υποβαθμισμένος. Μετά τον Πειραιά, άλλο ένα κατάστημα ΙΚΕΑ «νέας γενιάς» άνοιξε στην καρδιά του πιο πολυσύχναστου εμπορικού κέντρου της Αθήνας, στο The Mall Athens.

Διαβάστε ακόμα: Η Ikea συνεργάζεται με την Annie Leibovitz για το project “Life at Home”

Παράλληλα, ο όμιλος σε συνεργασία με τον δικαιοπάροχο Interikea Systems B.V. προχώρησαν στην ίδρυση των κέντρων παραγγελίας και παραλαβών (Pick-Up Points) δίνοντας τη δυνατότητα στους κατοίκους που βρίσκονται γεωγραφικά σε απόσταση από τα υφιστάμενα καταστήματα να περιηγηθούν σε ειδικά διαμορφωμένους εκθεσιακούς χώρους και να γνωρίσουν τα πιο αντιπροσωπευτικά προϊόντα, να δουν εμπεσμεύνες λύσεις και να αναζητήσουν την καθοδήγηση από το έμπειρο προσωπικό για οποιοδήποτε θέμα σχετικά με την υποβολή παραγγελίας. Πέρα από την τοποθέτηση παραγγελίας, υπάρχουν διαθέσιμα προς άμεση αγορά μια μικρή ποικιλία ειδών σπιτιού.

Τα εν λειτουργία κέντρα παραγγελίας και παραλαβών βρίσκονται στην Ρόδο, την Πάτρα, τα Χανιά, το Ηράκλειο, την Κομοτηνή και την Καλαμάτα μέσω των οποίων οποιαδήποτε παραγγελία εντός πέντε ημερών είναι διαθέσιμη προς παραλαβή χωρίς κανένα κόστος για τον καταναλωτή.

Μία αισιόδοξη οικονομικά χρονιά

Μπορεί ο όμιλος Ingka να συνεχίζει την στρατηγική που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια, όμως οι συνολικές λιανικές πωλήσεις της εταιρείας για το οικονομικό έτος 2021 αυξήθηκαν κατά 6,5% από το 2021. Μάλιστα, η πλειοψηφία των προϊόντων (75%) της πουλήθηκαν μέσω των φυσικών της καταστημάτων. Συνολικά, ο Όμιλος Inter IKEA κατέγραψε έσοδα 27,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των χονδρικών πωλήσεων σε λιανοπωλητές ΙΚΕΑ, των προμηθειών franchise και των λιανικών πωλήσεων.

H ΙΚΕΑ αλλάζει και εξελίσσεται σε κάτι διαφορετικό από αυτό που έχουν συνηθίσει οι καταναλωτές. Βέβαια αυτή η αλλαγή δεν φαίνεται να τους ενοχλεί, αλλά κρίνοντας από τα έσοδα του ομίλου την υποστηρίζουν. Μήπως τελικά φτάνουμε στην εποχή που θα πούμε «αντίο» στα μεγάλα καταστήματα IKEA;

Με πληροφορίες από Modern Retail

Photo: Ikea

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.