16 Απρ 2024
READING

Οι καταναλωτές είναι έτοιμοι να σώσουν τον πλανήτη – οι επιχειρήσεις;

5 MIN READ

Οι καταναλωτές είναι έτοιμοι να σώσουν τον πλανήτη – οι επιχειρήσεις;

Οι καταναλωτές είναι έτοιμοι να σώσουν τον πλανήτη – οι επιχειρήσεις;

Οι καταναλωτές ζητούν περισσότερα από τις επιχειρήσεις 

Η κλιματική αλλαγή και η καταστροφή που προκαλεί στην γη δεν είναι πλέον μία προειδοποίηση των επιστημόνων για ένα μελλοντικό γεγονός αλλά μία θλιβερή πραγματικότητα. Και ενώ όλα μοιάζουν μη αναστρέψιμα, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως υπάρχει ελπίδα αρκεί η προσπάθεια να είναι συλλογική. Οι πολίτες και οι κυβερνήτες δηλώνουν πρόθυμοι, οι επιχειρήσεις όμως; Είναι έτοιμος ο επιχειρηματικός κόσμος για μία αλλαγή 360 μοιρών με επίκεντρο το περιβάλλον;

Τον Νοέμβριο του 2022, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός του Ο.Η.Ε. μέσω της έκθεσης “State of the Global Climate Report 2022” ανακοίνωσε πως οι παγκόσμιες θερμοκρασίες το 2022 αυξήθηκαν περίπου 1,15oC πάνω από τον μέσο όρο της προβιομηχανικής εποχής, καθιστώντας την πέμπτη ή έκτη θερμότερη χρονιά στην ιστορία. Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σοβαρή, καθώς συνεπάγεται μια σειρά καταστροφικών αποτελεσμάτων για το ανθρώπινο γένος. Ας σκεφτούμε μόνο ότι η αύξηση της θερμοκρασίας οδηγεί στο λιώσιμο των πάγων και την αύξηση της στάθμης της θάλασσας, που συνεπάγεται με την εξαφάνιση μεγάλων εκτάσεων γης και πληθυσμών.

Οι πολίτες γνωρίζουν και φοβούνται

Φυσικά δεν χρειάζεται να διαβάσει κάποιος την έκθεση του Ο.Η.Ε. για να καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά. Έτσι, οι πολίτες επιθυμούν να αλλάξουν, ξεκινώντας το ταξίδι της «πράσινης μεταμόρφωσής» τους από τις αγορές τους. Θα σκεφτόμασταν ότι τα γεγονότα στο τέλος του 2022 και στις αρχές του 2023–ένας πόλεμος σε ευρωπαϊκό έδαφος, μια κρίση κόστους ζωής και ο καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία– θα τους «αποπροσανατόλιζε». Ωστόσο, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.  Οι καταναλωτές παλεύουν να βρουν τα μέσα και τον χώρο για να ζήσουν και απαιτούν έναν πιο βιώσιμο γι’ αυτούς τρόπο ζωής.

Διαβάστε ακόμα: Οι πράσινες ετικέτες των τροφίμων δεν οδηγούν τελικά τους καταναλωτές σε βιώσιμες επιλογές

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα του Walnut Unlimited

Φυσικά, η αλλαγή της αγοραστικής συμπεριφοράς των καταναλωτών προς τη βιωσιμότητας δεν είναι ένα καινούριο φαινόμενο. Ωστόσο, η πρόσφατη μελέτη του βρετανικού ιδρύματος Walnut Unlimited παρουσίασε κάποια ενδιαφέροντα ευρήματα, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία μεγάλη αλλαγή του επιχειρηματικού κόσμου, εάν ληφθούν υπόψη. Η επιστημονική ομάδα του ιδρύματος, χρησιμοποιώντας το εργαλείο νευροεπιστήμης Reaction Rime testing, μπόρεσε να καταγράψει τι λένε αλλά και τι πιστεύουν πραγματικά οι καταναλωτές, αποκαλύπτοντας ότι δηλώνουν έτοιμοι για την αλλαγή, φέτος σε μεγαλύτερο ποσοστό από άλλες χρονιές.

Ο ρόλος των επιχειρήσεων

Ωστόσο, αυτή η στροφή δεν είναι τόσο αποφασιστική όσο ακούγεται, καθώς συνοδεύεται από ένα έντονο άγχος και ανησυχία που αυξάνεται κατά 7% και 6% αντίστοιχα, σε σύγκριση με τα ποσοστά που έδειξε η αντίστοιχη έρευνα του Δεκεμβρίου 2021. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούν ότι η μετάβασή τους δεν χρειάζεται να είναι απότομη και αναζητούν εύκολους τρόπους και τρικ, ώστε να διαμορφώσουν μία πιο «πράσινη» καθημερινότητα. Μάλιστα, αυτή η τάση παρατηρήθηκε πρώτη φορά το 2021, όταν το 81% ανέφερε πως ψάχνει τρόπους γι’ αυτό, ενώ το 2022 το ποσοστό ήταν 83%.

Με αυτόν τον τρόπο «πετούν το μπαλάκι» στις επιχειρήσεις. Μάλιστα, υπήρξε σχεδόν 10% αύξηση στον αριθμό των ατόμων που ανέφεραν «Παρατηρώ ποιες μάρκες επιδιώκουν ενεργά να βοηθήσουν το περιβάλλον» από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Δεκέμβριο του 2022.

Γίνεται φανερό πως οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κλάδου, καλό θα ήταν να δώσουν προσοχή στα ευρήματα αυτά ώστε να εξασφαλίσουν μια επιτυχημένη πορεία, αφού τα ζητήματα που θέτει η περιβαλλοντική κρίση είναι ίσως τα πιο σημαντικά. Όχι μόνο γιατί όλοι χρειάζεται να δεσμευτούν για τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή και την άνοδο της θερμοκρασίας, αλλά επειδή ο τρόπος που θα επιλέξουν να δραστηριοποιηθούν χρειάζεται να είναι «φιλικός» προς τους καταναλωτές.

Επίκληση στην απλότητα και η επιβράβευση

Σε περιόδους αβεβαιότητας, όπως αυτές που ζούμε σήμερα, οι καταναλωτές -και όχι μόνο- προσπαθούν να κάνουν τη ζωή τους πιο απλή, αποβάλλοντας ό,τι τους δυσκολεύει ή χρειάζονται πολύ χρόνο να επεξεργαστούν. Αυτό άλλωστε είναι λογικό λαμβάνοντας υπόψη πόσο έχει αυξηθεί το άγχος και στρες τους. Σύμφωνα με την συμπεριφοριστική επιστήμη, η συμπεριφορά αυτή εξηγείται από την αρχή της Simplicity Bias, κατά την οποία οι άνθρωποι λαμβάνουν αποφάσεις με βάση πληροφορίες που έρχονται στο μυαλό τους εύκολα και γρήγορα. Σε αυτήν την περίπτωση, η ανησυχία για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή σημαίνει ότι όταν βλέπουν κάτι να διατίθεται στην αγορά ως περιβαλλοντικά βιώσιμη λύση, τραβάει αμέσως την προσοχή τους και έτσι θυμούνται περισσότερο τη μάρκα.

Διαβάστε ακόμα: Οι καταναλωτές αλλάζουν τις προτεραιότητές τους

Με άλλα λόγια, οι επιχειρήσεις χρειάζεται με απλό και κατανοητό τρόπο να δείξουν έμπρακτα στους καταναλωτές ότι οι ίδιες στηρίζουν την βιωσιμότητα και την προσπάθεια των καταναλωτών. Με τη σειρά τους, οι καταναλωτές θα εκτιμήσουν αυτές τις επιχειρήσεις και θα τις επιβραβεύσουν, επιλέγοντάς τες κατ’ επανάληψη.

Για παράδειγμα τα McDonald’s: μπορεί να μην βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της βιώσιμης διατροφής, αλλά η συμπερίληψή τους και η επακόλουθη διαφήμισή τους για ένα προϊόν όπως το μπιφτέκι McPlant ωθεί την ευαισθητοποίηση και, στη συνέχεια, την προσοχή σε όλη την επιχείρηση.

Η βιωσιμότητα δεν είναι μια ακόμη τάση της εποχής μας. Πρέπει να ιδωθεί ως μια παρούσα πραγματικότητα που επηρεάζει τις ζωές μας και, συνεπώς, το business model κάθε υπεύθυνης επιχείρησης. Επηρεάζει –και θα συνεχίσει να το πράττει– τον προϋπολογισμό της, την τοποθέτηση των κονδυλίων της, τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη των προϊόντων της, τις στρατηγικές του marketing της, αλλά και τη λειτουργία της σε καθημερινή βάση.

Με πληροφορίες από το The Drum

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.