16 Απρ 2024
READING

Πώς θα αναπτυχθεί η Holland & Barrett στην ελληνική αγορά

4 MIN READ

Πώς θα αναπτυχθεί η Holland & Barrett στην ελληνική αγορά

Πώς θα αναπτυχθεί η Holland & Barrett στην ελληνική αγορά

Ο όμιλος Fourlis δίνει βήμα στα ελληνικά προϊόντα

Στις αρχές του 2022 είχε ανακοινωθεί η είσοδος του ομίλου Fourlis στον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο των προϊόντων υγείας και ευεξίας, μέσω της στρατηγικής συνεργασίας του με την Holland & Barrett. Το βρετανικό brand που αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα δίκτυα λιανικής της Ευρώπης στον κλάδο της υγείας και της ευεξίας, μετρά σήμερα τρία σημεία στην Αθήνα με τον όμιλο να προετοιμάζεται για μια δυναμική ανάπτυξη του νέου πυλώνα retail του.

Τα πρώτα καταστήματα πώλησης της βρετανικής αλυσίδας λειτουργούν ήδη σε Γλυφάδα, Κηφισιά και The Mall Athens, ενώ ο όμιλος αναζητά νέα σημεία στο κέντρο της Αθήνας, στα δυτικά και ανατολικά προάστια και στον Πειραιά. Τον επόμενο μήνα αναμένεται να μπει σε λειτουργία και το e-shop της αλυσίδας, ενώ προετοιμάζεται η είσοδος σε Βουλγαρία και Ρουμανία, αγορές στις οποίες ο όμιλος επίσης έχει αναλάβει την ανάπτυξη του σήματος.

Ποια είναι η Holland & Barrett

Η βρετανική αλυσίδα προϊόντων ευεξίας και τροφίμων Holland & Barrett ξεκίνησε το 1870 όταν οι Alfred Slapps Barrett και Major William Holland δημιούργησαν ένα μικρό παντοπωλείο στην ιστορική και εύπορη πόλη Bishop’s Stortford στο ανατολικό Hertfordshire. Η αλυσίδα εγκαινίασε το τμήμα ανάπτυξης καταστημάτων μέσω δικαιόχρησης το 2008 και τώρα διατηρεί συνεργασίες franchise σε 12 χώρες, καλύπτοντας την Ασία, την Ευρώπη, την Ινδία και τη Μέση Ανατολή. Το 2017 εξαγοράστηκε από την L1 Retail, ένα επενδυτικό fund που ελέγχεται από τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Mikhail Fridman.

Σήμερα πλέον το δίκτυό της υπερβαίνει τα 1.600 καταστήματα σε 18 χώρες του κόσμου μεταξύ των οποίων η Μεγάλη Βρετανία, η Ινδία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Βέλγιο, η Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και η Ιρλανδία. Ενώ στην Κύπρο η Holland & Barrett έχει παρουσία μέσω του ομίλου Παπαέλληνα. Το 2021 είχε κύκλο εργασιών που έφτασε τα 726,7 εκατομμύρια ευρώ, αναπτύσσοντας παράλληλα και το ηλεκτρονικό της κατάστημα με τις ψηφιακές πωλήσεις να σημειώνουν αύξηση της τάξης του 20% σε σχέση με το 2020. Απασχολεί περισσότερα από 7.000 άτομα.

Το χαρτοφυλάκιο προϊόντων

Τα προϊόντα της Holland & Barrett αποτελούνται από μια εκτεταμένη γκάμα που ξεκινά από βιταμίνες και εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής και καταλήγει σε καλλυντικά και προϊόντα για το σώμα, ενώ περιλαμβάνει και οργανικά τρόφιμα και ποτά, όλα φιλικά προς το περιβάλλον και σύμφωνα με τις αρχές της ηθικής επιχειρηματικότητας. Αυτή τη στιγμή τα καταστήματα που έχουν ανοίξει στην ελληνική αγορά, διαθέτουν 1.300 κωδικούς προϊόντων, από καλλυντικά και οργανικά τρόφιμα μέχρι συμπληρώματα διατροφής και είδη sport nutrition. Ως προς το μείγμα των προϊόντων που φιλοξενείται στα καταστήματα, το 40% αντιστοιχεί σε βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής, περίπου το 28% σε προϊόντα ομορφιάς, το 23% σε τρόφιμα και το υπόλοιπο στην αναπτυσσόμενη κατηγορία των διατροφικών αθλητικών συμπληρωμάτων. Μάλιστα το επόμενο διάστημα αναμένεται το portfolio να εμπλουτιστεί με ακόμη 200 κωδικούς.

Τα ελληνικά brands

Οι καταναλωτές έχουν την ευκαιρία να βρουν στα ράφια των Holland & Barrett και επιλεγμένα ελληνικά προϊόντα, ανάμεσά τους τα προϊόντα Symbeeosis της οικογένειας Κουτσιανά με συμπληρώματα διατροφής, τσάι, μέλι και βότανα), τα premium βιολογικά καλλυντικά Labbok, όπως και τα αναψυκτικά Ζαγόρι και την Green Cola, δύο brands που από τον περασμένο Ιούλιο σύστησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο την κοινή εταιρεία Green Beverages Group PLC για την προώθηση των προϊόντων σε αγορές του εξωτερικού.

Ανάλογη είναι και η ευρύτερη προοπτική που υπάρχει για τα ελληνικά προϊόντα μέσα από την τοποθέτησή τους στα Holland & Barrett, αφού μπορούν να αναπτύξουν πωλήσεις και στις άλλες αγορές, που θα τοποθετηθεί η αλυσίδα μέσω του ομίλου Fourlis, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για εξαγωγές και σε άλλες αγορές της βρετανικής αλυσίδας.

Ο στόχος πωλήσεων του ομίλου Fourlis έχει οριστεί στα 50 εκατ. ευρώ με ορίζοντα το 2025, έτος-ορόσημο για τον όμιλο, που προσβλέπει σε συνολικό κύκλο εργασιών 750 εκατ. ευρώ από περίπου 500 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ το περιθώριο EBIT έχει τοποθετηθεί στο 8%. Τα καταστήματα είναι της τάξης των 150-200 τ.μ. και η επένδυση για κάθε σημείο πώλησης -χωρίς να υπολογίζονται τα εμπορεύματα- ανέρχεται σε περίπου 150.000 ευρώ. Το αρχικό πλάνο μάλιστα προέβλεπε ότι και στις τρεις αγορές όπου αναπτύσσει το συγκεκριμένο brand -Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία- ο όμιλος θα μπορούσε να δημιουργήσει μέχρι και 120 καταστήματα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.