20 Δεκ 2024
READING

Τι σημαίνει η παραμονή της Brown Hotels στην Ελλάδα

6 MIN READ

Τι σημαίνει η παραμονή της Brown Hotels στην Ελλάδα

Τι σημαίνει η παραμονή της Brown Hotels στην Ελλάδα

Έβαλε φρένο στις φήμες και συνεχίζει τις επενδύσεις

Τη φημολογία των προηγούμενων ημερών που ήθελαν την αλυσίδα Brown Hotels να αποεπενδύει από την ελληνική αγορά, διέψευσαν οι ιδιοκτήτες της, αναφερόμενοι στην αξία της παρουσίας των ξενοδοχειακών μονάδων της σε μια δυναμική αγορά όπως αυτή της Ελλάδας και επιβεβαιώνοντας τη σημασία του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Η Brown Hotels ιδρύθηκε το 2010 από τους Leon Avigad και Nitzan Perry, με το όραμα να δημιουργήσουν ξενοδοχεία που όχι μόνο προβάλλουν στους τουρίστες την αυθεντική κουλτούρα και την ενέργεια της πόλης φιλοξενίας, αλλά επανασυστήνουν στους ίδιους τους κατοίκους τη νυχτερινή ζωή της πόλης και τις μοναδικές γειτονιές της. Στο χαρτοφυλάκιό της ξεχωρίζουν τα design hotels που διατηρεί σε πόλεις του κόσμου, μεταξύ των οποίων το Τελ Αβίβ, η Ιερουσαλήμ, η Αθήνα και η Κροατία. Σήμερα την πλειοψηφία της εταιρείας ελέγχει ο μεγαλοεπενδυτής Meni Weitzman και οι γιοι του, Nir και Tamir Weitzman (επικεφαλής της εταιρείας διαχείρισης GCH Group), ενώ μειοψηφικό ποσοστό έχουν οι Leon Avigad και Nitzan Perry.

Οι ιδιοκτήτες

Ο Leon Avigad είναι επίσης ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Leopard Hospitality, μιας εταιρείας που ειδικεύεται στη δημιουργία και λειτουργία boutique ξενοδοχείων. Αφού εργάστηκε για πολλά χρόνια στον ξενοδοχειακό κλάδο, από την υποδοχή ξενοδοχείων μέχρι τα ανώτερα κλιμάκια διοίκησης, ο Avigad ίδρυσε τη Leopard το 2003, με την επιθυμία να εισαγάγει την πρωτοποριακή boutique φιλοξενία στην πόλη του Τελ Αβίβ.

Ο Meni Weizman, μαζί με τους γιους του Liran, Nir και Tamir, κατέχουν περίπου 120 ξενοδοχεία, συμπεριλαμβανομένου του Brown Hotel Group, εστιατόρια και ακίνητα σε όλο τον κόσμο. Ο Weizmann ήταν ένας από τους πρώτους Ισραηλινούς επιχειρηματίες που αναγνώρισε τις δυνατότητες στη Γερμανία και τα τελευταία χρόνια, στην Αθήνα και τα ελληνικά νησιά και έγινε ένας από τους εξέχοντες παίκτες στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά μαζί με επιχειρηματικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένου του Yakir Gabay, ιδιοκτήτη του γερμανικού κολοσσού ακινήτων Aroundtown.

H περίπτωση της Ομόνοιας

Το γεγονός ότι οι Ισραηλινοί ξενοδόχοι έδειξαν εξαρχής προτίμηση στο αστικό κέντρο γύρω από την Ομόνοια, προκάλεσε έκπληξη, αφού η ευρύτερη περιοχή θεωρούνταν μη ελκυστικός πόλος. Η επενδυτική τους λογική εστίασε στο γεγονός ότι η Ομόνοια θα έπρεπε να ξαναγίνει σύμβολο της πρωτεύουσας όπως ήταν κάποτε, ακολουθώντας ένα μοντέλο που θυμίζει αυτό του Βερολίνου. Αυτό τους οδήγησε να αποκτήσουν ιστορικά ξενοδοχεία στην ευρύτερη περιοχή και να τα μετεξελίξουν σε σύγχρονες μονάδες μεγάλης δυναμικότητας.

Η αρχή έγινε με την απόκτηση του ιστορικού ξενοδοχείου Acropol επί της οδού Πειραιώς 1 στην Ομόνοια, το οποίο μετονομάστηκε τον Οκτώβριο του 2019 σε Brown Acropol, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και με επιρροές από την δεκαετία του 1960, 165 δωμάτια, συνεδριακούς χώρους και rooftop bar restaurant με μοναδική θέα. Αργότερα λειτούργησε το 4άστερο Lighthouse Athens με 223 δωμάτια, που βρίσκεται οδό Μαρίκας Κοτοπούλη 3, στο κτήριο που για πολλά χρόνια λειτουργούσε το ξενοδοχείο La Mirage. Όπως και το πιο funky Dave Red, το boutique ξενοδοχείο με τα 87 δωμάτια σε κτίριο στην οδό Βερανζέρου, όπου παλιότερα στεγάζονταν τα γραφεία του ΚΚΕ. Ενώ στον πεζόδρομο της Πετράκη, στην περιοχή του Συντάγματος, άνοιξε το Villa Brown Ermou σε ένα κτίριο της δεκαετίας του ’50, με δυναμικότητα 16 δωματίων, όπως και το Brown Spices στου Ψυρρή σε κτίρια του 1935 με 63 δωμάτια. Επίσης, το πλήρως ανακαινισμένο 4άστερο House Sans Rival στην οδό Λιοσίων με 42 δωμάτια, αλλά και το Lycourgou με 219 δωμάτια επίσης στο κέντρο της Αθήνας. Την περασμένη άνοιξη άνοιξε τις πόρτες του και το Brown Kubic με 122 δωμάτια στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, ενώ προχώρησαν και στην αγορά του Museum Hotel στη Μπουμπουλίνας, του τριάστερο MyAthens Hotel στην Κεραμεικού και του Pythagorion στην Αγίου Κωνσταντίνου.

Τα υβριδικά project

Ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο η ισραηλινή αλυσίδα είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για την ανάπτυξη ενός υβριδικού concept στο κέντρο της πρωτεύουσας, το οποίο θα είναι και το πρώτο υπό αυτή τη μορφή που θα κατασκευάσει στην Ελλάδα. Το έργο αφορά την ανακατασκευή υφιστάμενου ακινήτου, το οποίο λειτουργούσε ως επταώροφο κτίριο γραφείων με ημιώροφο, ισόγειο και τρία υπόγεια, σε ακίνητο συμπεριλαμβανομένου και ενός condo hotel. Το ακίνητο βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας και συγκεκριμένα στην οδό Πειραιώς 44, λίγα λεπτά μακριά από το δημαρχείο Αθηνών και την Πλατεία Ομονοίας, κοντά σε πολλά σημαντικά αξιοθέατα, μουσεία, καταστήματα λιανικής καθώς και στον σταθμό του μετρό. Η μικτής χρήσης ανάπτυξη και το condo hotel θα αποτελείται από 150 δωμάτια ξενοδοχείου, 77 διαμερίσματα, αίθουσα συνεδριάσεων, αίθουσα προβολών, σπα, γυμναστήριο, χώρους εστίασης και co-working χώρους.

Ανάλογα, στη Λεωφόρο Αθηνών 118, στον Βοτανικό, η Brown Hotels σχεδιάζει μια ακόμη υβριδική μονάδα. Το οκταώροφο κτίριο που σχεδιάστηκε αρχικά για να στεγάσει γραφεία και καταστήματα παραμένει ημιτελές. Ο ξενοδοχειακός όμιλος σχεδιάζει να το μετατρέψει σε μια μονάδα μεικτής χρήσης, η οποία θα περιλαμβάνει στο ισόγειο και τους δύο επόμενους ορόφους δωμάτια boutique ξενοδοχείου, τα οποία θα απευθύνονται κυρίως σε business ταξιδιώτες, καθώς και διαμερίσματα από τον τρίτο όροφο και πάνω. Επιπλέον, στο ισόγειο θα υπάρχουν καταστήματα λιανικής, αλλά και εστιατόρια.

Η αγάπη για την Ελλάδα

Το επενδυτικό πλάνο της Brown Hotels για την ερχόμενη τριετία περιλαμβάνει συνολικά 42 ξενοδοχεία και resorts, που βρίσκονται σε διάφορα στάδια κατασκευής και ανάπτυξης. Το 2024 θα τεθούν σε λειτουργία τα δύο ξενοδοχεία της Brown Hotels στη Θεσσαλονίκη, με την εταιρεία να δίνει ζωή σε τρία ιστορικά κτίρια, το διατηρητέο πρώην ξενοδοχείο Βιέννη, στην οδό Εγνατία 2-4, χτισμένο κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, και τα δύο κτίρια της καπναποθήκης Σακκά-Μιχαηλίδη στα Λαδάδικα.

Επίσης, έχει λειτουργήσει το Isla Brown Corinthia (πρώην Χανικιάν) στους Αγίους Θεοδώρους, ενώ έχει αγοράσει δύο ακόμη ξενοδοχεία στην περιοχή, το Dave by the Βeach και Dave by the Beach Sisters στην Κόρινθο. Στην Εύβοια λειτουργούν δύο μονάδες, το Brown Beach Eretria και το Brown Beach Chalkida, ενώ έχουν αγοράσει εγκαταλελειμμένη μονάδα στην Πούντα Ζέζα στη Λαυρεωτική για να τη μεταμορφώσουν σε Isla Brown Sounio με 180 δωμάτια, spa και συνεδριακό κέντρο. Μετά το Brown Seaside Loutraki και το Dave by the Beach Loutraki, εγκρίθηκε και η επένδυση της αλυσίδας στο Loutraki Palace. Μάλιστα, για την άνοιξη είναι προγραμματισμένο το άνοιγμα του ανακαινισμένου Mr & Mrs White Resort & Spa στην Κρήτη, που θα μετονομαστεί σε Isla Brown Chania. Η Brown μαζί με το family office του Θανάση Λασκαρίδη και το SMERemediumCap του Νίκου Καραμούζη, αναδείχτηκε τον Σεπτέμβριο προτιμητέος επενδυτής για 72 ξενοδοχεία του χαρτοφυλακίου της Intrum.

Η επιθυμία των ιδρυτών της είναι να δημιουργούν ξενοδοχεία που όχι μόνο προβάλλουν στους ταξιδιώτες την αυθεντική κουλτούρα και την ενεργητικότητα της πόλης, αλλά και να επανασυστήνουν στους ίδιους τους κατοίκους τη νυχτερινή ζωή της πόλης και τις μοναδικές γειτονιές της. Κάθε ένα από τα ξενοδοχεία της αλυσίδας είναι μοναδικό, με αισθητική εμπνευσμένη από τον ιδιαίτερο παλμό της κάθε περιοχής και συνυφασμένο με το μοναδικό της χρώμα. Η Brown Hotels εγκαινίασε επτά νέα ξενοδοχεία στο Ισραήλ το διάστημα 2019 – 2020 και έως το 2023 θα επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Ευρώπη, με νέα καταλύματα σε Ελλάδα, Γερμανία, Κύπρο και Ηνωμένο Βασίλειο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.