24 Νοέ 2024
READING

Ζητάει το Amazon από τους εργαζόμενους να “επαναπροσδιορίσουν” την εταιρεία;

3 MIN READ

Ζητάει το Amazon από τους εργαζόμενους να “επαναπροσδιορίσουν” την εταιρεία;

Ζητάει το Amazon από τους εργαζόμενους να “επαναπροσδιορίσουν” την εταιρεία;

Κραυγή συσπείρωσης στους εναπομείναντες εργαζομένους 

Τα προβλήματα του retailer αποκαλύφθηκαν από ένα ηχητικό υλικό που διέρρευσε και έχει καταγράψει τον CEO του Amazon, Andy Jassy, να μιλάει στο προσωπικό του σε μια πρόσφατη εσωτερική συνάντηση όλων των εργαζομένων.

Αλλά εκτός από το να είναι απόλυτα ειλικρινής σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η επιχείρηση, ο Jassy παρουσίασε και έναν οδικό χάρτη για την επιτυχία της εταιρείας. Τόνισε, μάλιστα, ότι η πορεία προς την αλλαγή θα πάρει πολλούς μήνες και οι κινήσεις της εταιρείας πιθανότατα θα “παρεξηγηθούν” από την αγορά. Στο τέλος, υποσχέθηκε στους εργαζόμενους ότι η πρόοδος που θα σημειώσουν θα “επαναπροσδιορίσει” το Amazon και θα τοποθετήσει καλύτερα την εταιρεία στο μέλλον.

Διαβάστε ακόμα: Παραμένει το Amazon στο θρόνο του ηλεκτρονικού εμπορίου;

Οι απολύσεις

Τα λόγια του Jassy έρχονται σχεδόν ένα μήνα μετά την ανακοίνωση του Amazon ότι σχεδιάζει να καταργήσει πάνω από 18.000 θέσεις στις Η.Π.Α., τον Καναδά και την Κόστα Ρίκα. Η εταιρεία αποδίδει την ευθύνη για τις περικοπές των θέσεων εργασίας στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Και αυτό είναι εν μέρει αλήθεια. Ο πληθωρισμός έχει συμπιέσει τη ζήτηση των καταναλωτών και έχει ανεβάσει τις τιμές σε πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς πακέτων, ενώ ένα σχετικά ισχυρό δολάριο έχει μειώσει την κερδοφορία του Amazon στο εξωτερικό.

Το Amazon αλλάζει ριζικά κατεύθυνση

Ο CEO του Amazon κάλεσε επίσης τους συναδέλφους να συσπειρωθούν για να “επαναπροσδιορίσουν” το εμπορικό σήμα. Σε ερώτηση ενός εργαζομένου σχετικά με τις περικοπές κόστους, αλλά και με τις επενδύσεις των τελευταίων μηνών, ο Jassy επισήμανε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία βρίσκεται σε ένα τέτοιο καθεστώς μετασχηματισμού  – και δεν θα είναι η τελευταία.

Απευθυνόμενος στο προσωπικό ζήτησε τη συνδρομή τους σε τρεις βασικούς τομείς δραστηριότητας της επιχειρησης, ενώ πρόσθεσε ότι όλοι πρέπει να επικεντρωθούν αποκλειστικά στην παροχή υπηρεσιών για τους πελάτες και να συνειδητοποιήσουν ότι όλοι έχουν τη δύναμη και την ευθύνη για την επίτευξη αυτού του στόχου.

1. Focus. Καθώς το Amazon δεν προσλαμβάνει πια, ζήτησε από το προσωπικό να είναι συγκεντρωμένο, για κερδίσει χρόνο στην παραγωγή.

2. Εμμονή με τον πελάτη. Η εμμονή με τον πελάτη ήταν πάντα στο επίκεντρο της κουλτούρας του Amazon, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντική τώρα, που οι καιροί είναι δύσκολοι. Έτσι η εταιρεία ζητά από τους εργαζόμενους να επαναπροσδιορίσουν τις προτεραιότητες και να επανεξετάσουν τι έχει μεγαλύτερη σημασία για τους πελάτες.

3. Ιδιοκτήτες. Ο Jassy ζήτησε από τους εργαζόμενους να είναι παθιασμένοι με τη δουλειά τους, σαν να είναι εκείνοι οι ιδιοκτήτες της εταιρείας.

Οι καινοτομίες

Το περασμένο καλοκαίρι, όταν η εταιρεία έκανε επιχειρησιακά σχέδια για το επόμενο έτος, άρχισε να συνειδητοποιεί ότι έχει “χτίσει” ένα πολύ αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον. Λόγω της τεράστιας επέκτασης και των προσλήψεων που είχε πραγματοποιήσει, το Amazon έπρεπε να βρει τρόπους να εξορθολογήσει το κόστος, κινούμενο σε μια ταραγμένη οικονομία – γεγονός που οδήγησε στις απολύσεις, στο πάγωμα των προσλήψεων και στην ακύρωση πολλών έργων.

Διαβάστε ακόμα: Με μόλις 3 λέξεις, ο CEO του Amazon επαναπροσδιόρισε την εταιρεία

Παρ’ όλα αυτά, η εταιρεία φρόντισε να εξοικονομήσει τους πόρους που απαιτούνται για να επιδιώξει μακροπρόθεσμα, βασικά στρατηγικά στοιχήματα για “καινοτομίες που κόβουν την ανάσα” -έτσι τις περιέγραψε ο Jassy- , και αφορούν την υγειονομική περίθαλψη με το λανσάρισμα της υπηρεσίας Amazon Clinic, το ευρυζωνικό Project Kuiper, τα αυτόνομα οχήματα Zoox και την ψυχαγωγία.

Ο επικεφαλής του Amazon δεν παρέλειψε να καθησυχάσει τους εναπομείναντες υπαλλήλους του ότι η ηγετική τους ομάδα έχει σχέδιο: “Ξέρω ότι αυτή είναι μια πραγματικά δύσκολη στιγμή. Για κάθε ηγετική ομάδα και για όλους εμάς ως ομάδα, πρέπει πάντα να εξετάζουμε τι συμβαίνει γύρω μας στη μακροοικονομία καθώς και στις επιχειρήσεις μας”.

Με πληροφορίες από Business Insider

Photo: Unsplash | The Guardian

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.