22 Ιαν 2025
READING

Μετάνιωσαν τελικά οι εργαζόμενοι για τη Μεγάλη Παραίτηση;

3 MIN READ

Μετάνιωσαν τελικά οι εργαζόμενοι για τη Μεγάλη Παραίτηση;

Μετάνιωσαν τελικά οι εργαζόμενοι για τη Μεγάλη Παραίτηση;

Η “Μεγάλη Παραίτηση” δίνει τη θέση της στη “Μεγάλη Μεταμέλεια”

Τον Νοέμβριο του 2021 γνωρίσαμε το φαινόμενο της “Μεγάλης Παραίτησης”. Ήταν μία περίοδος που σχεδόν 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τις δουλείες τους, κάτι που εξακολουθεί να παραμένει δύσκολο να ερμηνευτεί.

Αλλά και το 2022 ήταν άλλη μια χρονιά ρεκόρ για τις παραιτήσεις, σύμφωνα με την Statista: 4,1 εκατομμύρια εργαζόμενοι εγκατέλειψαν τη δουλειά τους τον Δεκέμβριο, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό για το έτος σε πάνω από 50 εκατομμύρια. Και όλα αυτά μόνο στις ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμα: Πώς οι μαζικές απολύσεις οδήγησαν στην “Μεγάλη Προδοσία”

Περίπου 47 εκατομμύρια παραιτήθηκαν το προηγούμενο έτος, επικαλούμενοι υψηλότερες αμοιβές και καλύτερες συνθήκες εργασίας ως κίνητρα για την έξοδό τους. Τώρα, 8 στους 10 επαγγελματίες που εγκατέλειψαν τη δουλειά τους μετανιώνουν για την απόφασή τους, διαπιστώνει νέα μελέτη της εταιρείας παροχής λύσεων ανθρώπινου δυναμικού και μισθοδοσίας, Paychex.

Φαίνεται πως οι μεταβαλλόμενες οικονομικές συνθήκες, οι εξελισσόμενες πολιτικές ευελιξίας στο χώρο εργασίας και η υποτίμηση των σχέσεων με τους συναδέλφους βρίσκουν πολλούς από εκείνους που εγκατέλειψαν τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια της λεγόμενης Μεγάλης Παραίτησης μετανιωμένους.

Η έρευνα

Τον Οκτώβριο η Paychex διεξήγαγε έρευνα σε 825 Αμερικανούς εργαζόμενους και διαπίστωσε ότι το 80% όσων παραιτήθηκαν μετανιώνουν για την απόφασή τους. Μάλιστα, οι Gen Z-ers είναι εκείνοι που έχουν μετανιώσει περισσότερο (89%).

Μεταξύ αυτών που μετανιώνουν, το 78% παραδέχεται ότι θα ήθελε πίσω την παλιά του δουλειά, ενώ το 68% προσπαθεί ενεργά να επιστρέψει στον προηγούμενο εργοδότη του.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι οι επαγγελματίες που άλλαξαν κλάδο είχαν 25% περισσότερες πιθανότητες να μετανιώσουν για την απόφασή τους, ενώ οι υπάλληλοι γραφείου είχαν 15% περισσότερες πιθανότητες να μετανιώσουν.

Γιατί μετανιώνουν οι παραιτηθέντες

Αυτό που λείπει περισσότερο στους “job hopers” από την προηγούμενη θέση εργασίας τους -ειδικά στις γυναίκες- είναι οι συνάδελφοί τους. Στη συνέχεια ακολουθεί ο μισθός, τα bonus και η ασφάλιση υγείας. Η αναγνώριση και τα προνόμια που σχετίζονται με την ευελιξία, ωστόσο, κατατάχθηκαν χαμηλά, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι εργαζόμενοι μπορεί να άλλαξαν θέση εργασίας επιδιώκοντας μεγαλύτερη ευελιξία, αλλά δεν έδωσαν αρκετή έμφαση σε άλλους παράγοντες.

Οι ανησυχίες τους, ωστόσο, ήταν σε μεγάλο βαθμό και οικονομικού χαρακτήρα, καθώς σχεδόν οι μισοί από αυτούς που μετανιώνουν για την απόφασή τους δυσκολεύτηκαν περισσότερο από ό,τι περίμεναν να βρουν νέα δουλειά και ένα άλλο 13% μετανιώνει που παραιτήθηκε ειδικά επειδή η οικονομία επιδεινώθηκε.

Όσο αφορά στην ευελιξία, μόνο το 7% αισθάνεται ότι η νέα του θέση εργασίας είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Διαβάστε ακόμα: Ήρθε η στιγμή της τετραήμερης εργασίας

Κοιτάζοντας μπροστά

Εν τω μεταξύ οι παραιτήσεις συνεχίζονται με αυξημένο ρυθμό σε μεγάλο βαθμό λόγω της πεποίθησης ότι η αλλαγή εργασίας μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερες αποδοχές και η απειλή της αλλαγής των οικονομικών συνθηκών προσθέτει μόνο περισσότερη επιτακτικότητα. Η προοπτική μιας ύφεσης, ωστόσο, θα πρέπει να οδηγήσει σε πιο προσεκτική σκέψη, αντί για πιο βιαστική λήψη αποφάσεων.

Η μεγάλη παραίτηση, εκτός από τον εργασιακό χώρο, άλλαξε και τα μυαλά όσων αναζητούν καλύτερες εργασιακές ευκαιρίες. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει ελπίδα για όσους αναζητούν εργασία και άλλαξαν γνώμη για την απόφασή τους να παραιτηθούν. Πολλοί εργοδότες είναι πρόθυμοι να επαναπροσλάβουν τους ανθρώπους και να βελτιώσουν και τις παροχές τους

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.