24 Απρ 2024
READING

Το efood θέλει να μεγαλώσει και άλλο το 2023

4 MIN READ

Το efood θέλει να μεγαλώσει και άλλο το 2023

Το efood θέλει να μεγαλώσει και άλλο το 2023

Θετική η αγοραστική ανταπόκριση το 2022 για την ψηφιακή πλατφόρμα delivery

Η πορεία του efood το 2022 χαρακτηρίστηκε από την αύξηση των συνεργαζόμενων καταστημάτων και των παραγγελιών, όπως και από την περαιτέρω ανάπτυξη του efood market, πιστοποιώντας την αλλαγή της αγοραστικής συμπεριφοράς στην ελληνική επικράτεια. Η startup που δημιουργήθηκε στην άκρη του σαλονιού των Παμίνου και Κωνσταντίνου Κυρκίνη και από το 2015 έχει ενταχθεί στον όμιλο της Delivery Hero, φιλοδοξεί να συνεχίσει την καινοτόμα πορεία της και αυτή τη χρονιά.

Και απ΄ότι φαίνεται έχει όλα τα εχέγγυα. Ακολουθώντας πιστά το τρίπτυχο της στρατηγικής της ανάπτυξης “περισσότερα καταστήματα-ακόμα περισσότερες και διαφορετικές κατηγορίες-ευκολία και ταχύτητα παράδοσης σε όλη την Ελλάδα”, τα στοιχεία των πωλήσεων της ψηφιακής πλατφόρμας για την περσινή χρονιά έδειξαν πως βαδίζει στο σωστό δρόμο.

Ο ρόλος των εξαγορών

Η Delivery Hero, στον όμιλο της οποίας εντάσσεται το efood, ολοκλήρωσε τον Ιούλιο του 2022 την εξαγορά των εταιρειών ΑΛΦΑ ΔΙΑΝΟΜΕΣ ΑE, ΙΝΚΑΤ ΑE, DELIVERY.GR IKE και E-TABLE IKE του oμίλου Μούχαλη. Με την εξαγορά αυτή η Delivery Hero και το efood επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στον κλάδο λιανικής και χονδρικής πώλησης στην Ελλάδα, διευρύνοντας ταυτόχρονα το χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών και λύσεων που προσφέρουν στους πελάτες τους. H ΑΛΦΑ ΔΙΑΝΟΜΕΣ και η ΙΝΚΑΤ ΑΕ έχουν πολυετή δραστηριότητα στην ελληνική αγορά, διαθέτοντας στελέχη με σημαντική εμπειρία και ένα εκτενές δίκτυο ιδιόκτητων και συνεργαζόμενων καταστημάτων (περίπτερα, mini markets, ψιλικά, convenience stores). Από το 2020, το efood είχε ήδη εγκαινιάσει τη συνεργασία της με την ΙΝΚΑΤ για τη διανομή προϊόντων λιανικής από την υπηρεσία efood market.

Αύξηση συνεργαζόμενων καταστημάτων

Κατά το τελευταίο έτος, το efood κατέγραψε εκθετική αύξηση των καταστημάτων στην ελληνική επικράτεια, που ενσωματώνονται στις υπηρεσίες του, τα οποία σήμερα έχουν ξεπεράσει τις 21.000. Τον Δεκέμβριο του 2021 ο αριθμός αυτός είχε διαμορφωθεί στα 19.000 από 13.000 το 2020. Την ίδια στιγμή κατέγραψε μια αύξηση κατά 62% των τοπικών καταστημάτων -όπως κάβες, μανάβικα, ανθοπωλεία και κρεοπωλεία-, καθώς και άνοδο κατά 18,5% όσων αξιοποιούν την υπηρεσία delivered by efood, πιστοποιώντας τη δυναμική του own delivery που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια.

Το efood market

Στον τομέα των υπηρεσιών το efood market αποτέλεσε συνολικά για το efood, την υπηρεσία με την υψηλότερη ανάπτυξη, το 2022, με τριπλασιασμό των παραγγελιών σε σχέση με το 2021. Η εντυπωσιακή αυτή άνοδος οφείλεται τόσο στη γενικότερη αλλαγή των προτιμήσεων των καταναλωτών, όσο και στην ίδια την εξέλιξη της υπηρεσίας, η οποία ενσωμάτωσε 61,7% περισσότερα προϊόντα σε επίπεδο χαρτοφυλακίου ενσωμάτωσε κατά 61,7% περισσότερα προϊόντα, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Τι προτίμησαν οι καταναλωτές

Οι καταναλωτές έδειξαν τη σαφή τους προτίμηση στο ηλεκτρονικό κανάλι για αγορές super market και μικρής λιανικής, με το efood market να καταγράφει σημαντική αύξηση στη συχνότητα παραγγελιών ανά χρήστη, κατά 25,7%. Η μεταστροφή της αγοραστικής αυτής συμπεριφοράς οφείλεται και στο διευρυμένο ωράριο λειτουργίας του efood market, που ακολουθεί τα πρότυπα των αστικών convenience stores, δηλαδή λειτουργία μέχρι τις 12.30 τη νύχτα, τις Κυριακές και τις αργίες. Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότερες χρήσεις του efood market παρατηρήθηκαν στα μεγάλα αστικά κέντρα και ιδιαίτερα σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο.

Η πανδημία φαίνεται πως επηρέασε και τον τρόπο πληρωμής των online παραγγελιών. Οι χρήστες του efood αυξάνουν προοδευτικά τις ηλεκτρονικές τους πληρωμές κατά 21%, σε σχέση με την προπανδημική εποχή.

Όσον αφορά τα προϊόντα super market και μικρής λιανικής, επιλέγουν όλες τις διαθέσιμες κατηγορίες προϊόντων, με βασικές επιλογέςμε βασικές επιλογές τα αλλαντικά και τα τυριά, τα χαρτικά είδη, το γάλα και την κρέμα γάλακτος, τα αρτοσκευάσματα και τα αβγά, τη μαργαρίνη και το βούτυρο. Ενώ το 20% των συνολικών παραγγελιών αφορούν προσφορές.

Για το 2023, το efood θα συνεχίσει τη δυναμική του ανάπτυξη, διευρύνοντας τις υπηρεσίες του και αναπτύσσοντας περαιτέρω το δίκτυο των συνεργαζόμενων καταστημάτων, ενώ αποβλέπει στην αύξηση της δυναμικής του efood matket και την επέκταση της υπηρεσίας delivered by efood.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.