25 Απρ 2024
READING

Το Amazon κλείνει φυσικά καταστήματα

5 MIN READ

Το Amazon κλείνει φυσικά καταστήματα

Το Amazon κλείνει φυσικά καταστήματα

Ο τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε πως κλείνει έναν αριθμό φυσικών καταστημάτων του

Μετά τις 18.000 απολύσεις στις οποίες προχώρησε το Amazon, ο τεχνολογικός κολοσσός τώρα ανακοίνωσε πως κλείνει ορισμένα φυσικά καταστημάτά του, συγκεκριμένα των Amazon Fresh και Amazon Go. Τι συμβαίνει; Φτάσαμε στην εποχή που το Amazon σταματά να κυριαρχεί;

Το Amazon από την ίδρυσή του το 1994 μέχρι και σήμερα έχει καταφέρει να αναγκάζει τους retailers όλων των ειδών να καινοτομούν και να επιταχύνουν ώστε να το ανταγωνιστούν. Η εταιρεία, που ξεκίνησε ως ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο με έδρα τo γκαράζ του Jeff Bezos στο Σιάτλ, έφτασε 29 χρόνια μετά, να είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο ως προς την πώληση αγαθών και υπηρεσιών μέσω του διαδικτύου.

Διαβάστε ακόμα: Τα ρομπότ του Amazon αντεπιτίθενται

Η χρυσή άνοδος κατά την πανδημία και η ανώμαλη προσγείωση

Ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας, οι πωλήσεις του Amazon εκτοξεύτηκαν, προκαλώντας μία τεράστια αλλαγή στον retail, καθώς κάθε εταιρεία που σεβόταν τον εαυτό της και επιθυμούσε να είναι ανταγωνιστική όφειλε να δραστηριοποιηθεί online. Και πράγματι πολλές το έκαναν, όπως οι μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου Walmart και Target.

Ωστόσο, η επιστροφή των καταναλωτών στα φυσικά καταστήματα και ο περιορισμός των αγορών τους εξαιτίας του πληθωρισμού, μείωσαν τις πωλήσεις του Amazon. Έτσι, η εταιρεία αποφάσισε να λάβει μέτρα για να αποφύγει τις μεγάλες οικονομικές απώλειες. Μεταξύ άλλων, εγκατέλειψε τα σχέδιά της για το άνοιγμα 42 νέων εγκαταστάσεων στις Η.Π.Α. και την Ευρώπη, ενώ σκοπεύει να κλείσει ή να ενοποιήσει κάποιες από τις 1.200 αποθηκευτικές εγκαταστάσεις που διαθέτει στην αμερικανική επικράτεια.

Κατάργηση 18.000 θέσεων εργασίας

Το μέτρο αυτό όμως αποδείχτηκε ανεπαρκές και το Amazon προχώρησε σε κάτι ακόμα πιο δραστικό. Στα μέσα Νοεμβρίου, ο αμερικανικός κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου φερόταν να σχεδιάζει περικοπές 10.000 θέσεων εργασίας. Τελικά η πλήρης έκταση αποκαλύφθηκε διά στόματος του CEO της εταιρείας, Andy Jassy, και αποδείχθηκε πολύ μεγαλύτερη απ΄ότι αρχικά υπολογιζόταν. Γιατί η εταιρεία κατήργησε πάνω από 18.000 θέσεις εργασίας.

Αυτός ο αριθμός είναι, προφανώς, σχεδόν διπλάσιος από τον αριθμό των αναμενόμενων περικοπών που αναφέρθηκαν για πρώτη φορά τον περασμένο Νοέμβριο, μόλις δύο εβδομάδες αφότου το Amazon ενημέρωσε το προσωπικό με υπόμνημα ότι εφαρμόζει πάγωμα προσλήψεων. Αν και εξακολουθεί να είναι μόνο το 1% του 1,5 εκατομμυρίου εργαζομένων του σε παγκόσμιο επίπεδο, οι απολύσεις είναι οι μεγαλύτερες στην ιστορία της εταιρείας και αποτελούν ακόμη ένα σημάδι μιας βίαιης αναμέτρησης για τον μεγαλύτερο διαδικτυακό retailer στον κόσμο, αφού η μετοχή του έχασε το μισό της αξίας της το 2022.

Το τέλος των Amazon Fresh και Amazon Go;

Το νέο μέτρο που σχεδιάζει το Amazon αφορά τα φυσικά της καταστήματα Amazon Fresh και Amazon Go. Συγκεκριμένα, σχεδιάζει να κλείσει μια σειρά από παντοπωλεία και να σταματήσει κάθε νέο άνοιγμα. Αντίθετα, η ομάδα θα επικεντρωθεί στην αλυσίδα Whole Food, η οποία απαρτίζεται από 513 καταστημάτων σε 44 Πολιτείες και 351 πόλεις. Μόνο η Καλιφόρνια διαθέτει 96 καταστήματα Whole Food, το 19% του συνολικού αριθμού. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι αυτή τη στιγμή, υπάρχουν περίπου 38 καταστήματα Amazon Fresh και 28 Amazon Go στις Η.Π.Α. ενώ λειτουργούν και 15 σημεία Amazon Go και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ιδιαίτερότητα των Amazon Fresh και Amazon Go

Η εξέλιξη αυτή ανατρέπει -πάλι- την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, καθώς τα Amazon Fresh αλλά και τα Amazon Go αποτελούν φυσικά καταστήματα με τα οποία μέχρι πρότινος το Amazon αποσκοπούσε να «σπάσει» το μονοπώλιο μεγάλων αλυσίδων λιανεμπόρων με φυσικά καταστήματα, αυξάνοντας τον αριθμό τους στις Η.Π.Α. αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Διαβάστε ακόμα: Κάτι τρέχει με τις Big Tech

Τo 2017, το Amazon αγόρασε τη Whole Foods και επένδυσε και στα δικά του φυσικά σούπερ μάρκετ, τα Amazon Fresh και τα Amazon Go. Κοινό χαρακτηριστικό των δύο είναι ότι μοιράζονται την τεχνολογία Just Walk Out που εκμεταλλεύεται την χρήση των αισθητήρων και την τεχνητή νοημοσύνη για την ανίχνευση αντικειμένων που τοποθετούνται ή αφαιρούνται από τα καροτσάκια και τα ράφια και την καταγραφή των τιμών των προϊόντων στα καλάθια των αγοραστών. Με αυτόν τον τρόπο επιτρέπει στους καταναλωτές να παραλείπουν τις γραμμές στα ταμεία, αφού τα καταστήματα στοχεύουν στην παροχή μίας ταχύτερης και πιο βολικής εμπειρίας για τους καταναλωτές που επιθυμούν απλώς να κάνουν γρήγορα τα ψώνια της εβδομάδας. Παράλληλα, τα καταστήματα αυτά διαθέτουν όλα όσα οι πελάτες θα έβρισκαν συνήθως σε ένα παντοπωλείο.

Η θέση της εταιρείας

Η διοίκηση επιβεβαίωσε ότι οι περικοπές θέσεων εργασίας αλλά και οι νέες αποφάσεις για τα φυσικά της καταστήματα θα επηρεάσουν και τις θέσεις εργασίας σε ολόκληρο τον κλάδο των παντοπωλείων της, ανάμεσά τους και τους υπαλλήλους που εργάζονται στην τεχνολογία και το σχεδιασμό αυτών των καταστημάτων. Μάλιστα, επισημαίνει πως προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να ξεχωρίσουν τα καταστήματά της από τους ανταγωνιστές και να τραβήξουν την προσοχή των καταναλωτών. Γι’ αυτό άλλωστε το σχέδιο όποιας επέκτασης αδρανοποιείται μέχρι να πετύχουν την εξίσωση διαφοροποίησης από τον ανταγωνισμό. Και παρά το γεγονός ότι δεν φαίνεται να είναι εύκολο και οι πρόσφατες κινήσεις της μόνο θετικές δεν είναι, η ίδια δηλώνει αισιόδοξη.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το  Amazon άνοιξε τον δρόμο για να γίνει δημοφιλές το ηλεκτρονικό εμπόριο και να κάνει τις αγορές στο διαδίκτυο μια ευχάριστη εμπειρία που εξοικονομεί χρόνο. Ωστόσο, η επιτυχία σε κάθε κατηγορία προϊόντων δεν ακολουθεί πάντα τον ίδιο δρόμο και το Amazon το βιώνει πλέον από πρώτο χέρι.

Με πληροφορίες από Forbes

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.