19 Απρ 2024
READING

Ποιες είναι οι τάσεις που θα διαμορφώσουν την αγορά το 2023;

5 MIN READ

Ποιες είναι οι τάσεις που θα διαμορφώσουν την αγορά το 2023;

Ποιες είναι οι τάσεις που θα διαμορφώσουν την αγορά το 2023;

Σε τι θα πρέπει να εστιάσουν οι retailers για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες;

Τα τελευταία τρία χρόνια έχει σημειωθεί μια τεράστια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές δαπανούν τα χρήματά τους και πραγματοποιούν πλέον τις αγορές τους. Η πανδημία ανάγκασε πολλούς να στραφούν στο e-commerce και να συνειδητοποιήσουν την ευκολία και την άνεση που αυτές προσφέρουν. Αυτό επηρέασε σημαντικά τα φυσικά καταστήματα, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να εκτοπιστούν από το online shopping.

Μόλις η πανδημία άρχισε να υποχωρεί και οι καταναλωτές επέστρεψαν δυναμικά στα καταστήματα, η αγορά βρέθηκε μπροστά σε νέες προκλήσεις: ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, διαταράσσοντας τις εφοδιαστικές αλυσίδες, ενώ η συνακόλουθη ενεργειακή κρίση και οι πληθωριστικές αυξήσεις συνέθεσαν μια συνθήκη που δεν δείχνει σημάδια άμεσης βελτίωσης.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Γιατί οι επιχειρήσεις παραμένουν ο πιο αξιόπιστος θεσμός

Απέναντι σε τέτοιους εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν το ευρύτερο κλίμα της αγοράς, οι retailers καλούνται να κοιτάξουν μπροστά. Μια νέα έκθεση του Euromonitor International εστιάζει στις τάσεις που θα διαμορφώσουν το καταναλωτικό περιβάλλον αυτή τη χρονιά.

Εν αρχή ην το budget

Το 61% των καταναλωτών ανησυχούν για την οικονομική τους κατάσταση, ενώ το 44% μειώνουν σταδιακά τις συνολικές τους δαπάνες για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές πιέσεις, σύμφωνα με μία πρόσφατη έκθεση του γαλλικού Ερευνητικού Ινστιτούτου, Capgemini.

Με τον πληθωρισμό να εξακολουθεί να κυριαρχεί, ο προϋπολογισμός θα αναδειχθεί σε πρώτη προτεραιότητα για πολλούς καταναλωτές το 2023 – ένας παράγοντας που θα μπορούσε να επιβαρύνει την κερδοφορία των retailers που δεν θα “παίξουν” έξυπνα.

Βιωσιμότητα και αειφορία

Η βιωσιμότητα και οι υπεύθυνες επιχειρηματικές πρακτικές λαμβάνονται πολύ πιο σοβαρά υπόψη από τους καταναλωτές απ’ ό,τι πριν από μια δεκαετία. Το 2022, πολλές μάρκες υιοθέτησαν περισσότερες πρωτοβουλίες για προϊόντα από ανακυκλωμένα υλικά. Αυτές περιελάμβαναν προγράμματα για την ανακύκλωση χρησιμοποιημένων προϊόντων και την κυκλοφορία capsule collections από υπάρχοντα ανακυκλωμένα υλικά. Αρκετά μεγάλα ονόματα επένδυσαν σε νεοφυείς επιχειρήσεις με ανάλογη δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης της μητρικής της Zara, Inditex, και της Goldman Sachs Asset Management.

Ψηφιακή εμπειρία

Οι καταναλωτές δεν αναμένεται να περνούν τόσο πολύ χρόνο στις συσκευές τους το 2023, όπως έκαναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Με βάση την μελέτη του Euromonitor International, οι retailers καλούνται να σχεδιάσουν και να επιμεληθούν τρόπους για να κάνουν την ψηφιακή τους παρουσία μια αποτελεσματική και ελκυστική εμπειρία που θα επαναφέρει τους καταναλωτές μπροστά στις οθόνες τους.

Buy Now Pay Later

Το “Βuy Νow Pay Later” (BNPL) έχει μεγάλη απήχηση στους καταναλωτές τα τελευταία χρόνια, καθώς τους δίνει τη δυνατότητα να εξοφλούν τις αγορές που πραγματοποιούν σε μεταχρονολογημένες δόσεις και όχι προκαταβολικά ή εφάπαξ. Το 2022, οι υπηρεσίες βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, φτάνοντας σε αξία δανεισμού τα 144 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την Euromonitor International.

Η επαναφορά της ρουτίνας

Η πανδημία άλλαξε τις ρουτίνες για όλους, συμπεριλαμβανομένων των καταναλωτών. Τα lockdowns, οι καραντίνες, οι έλεγχοι, ο φόβος του Covid δημιούργησαν, όπως θα ήταν φυσικό, εξάλλου, έναν δισταγμό στην άμεση ανθρώπινη επαφή. Τα brands θα πρέπει να έχουν κατά νου αυτήν τη διάθεση, ώστε να κάνουν τους πελάτες τους να αισθάνονται ασφαλείς. Το έχουν ανάγκη. Μάλιστα, σύμφωνα με την έκθεση, το 39% των καταναλωτών δήλωσε ότι περισσότερες από τις καθημερινές τους δραστηριότητες θα πραγματοποιούνται “αυτοπροσώπως” τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ισότητα και συμπερίληψη

Η ποικιλομορφία και η ισότητα αποτελούσαν μέχρι πρότινος δευτερεύοντα ζητήματα για τις περισσότερες εταιρείες. Αισίως, όμως, θα μπορούσε να πει κανείς ότι έχει συμβεί μια μεγάλη αλλαγή στον τρόπο σκέψης των περισσότερων ανθρώπων και αυτό πυροδοτεί μια σημαντική κοινωνική αλλαγή. Κυρίως οι νέοι, όπως οι Gen Z-ers και οι Millennials, είναι πολύ πιο ευαισθητοποιημένοι σε ζητήματα κοινωνικής ένταξης και ισότητας, προωθώντας την αποδοχή και την συμπερίληψη.

Η ανισότητα των φύλων, η δίκαιη εκπροσώπηση, η ισότητα και η συμμετοχικότητα, αναδείχθηκαν σε κυρίαρχες αξίες το 2022 και φέτος αναμένεται να παραμείνουν το ίδιο. Ο κλάδος του retail, όπως και κάθε άλλος τομέας, θα πρέπει να διασφαλίσει την ύπαρξη κατάλληλων κατευθυντήριων γραμμών για να παραμείνει μπροστά σε αυτά τα ζητήματα.

Αλλαγή προτεραιοτήτων

Δε θα μπορούσε να μην υπάρχει μια μεταβολή του τρόπου σκέψης των καταναλωτών μέσα σε μια τόσο σκληρή συνθήκη όπως η πανδημία. Κατά τη διάρκειά της πραγματοποιήθηκε μια συλλογική επανεκκίνηση αξιών,  που δημιούργησε νέες προτεραιότητες, έδωσε έμφαση στο well-being και περισσότερη αξία στις εμπειρίες. Τα brands σπεύδουν ακόμη και σήμερα, τρια χρόνια μετά, να προσαρμοστούν στο νέο lifestyle των καταναλωτών, που έχει εμπλουτιστεί με νέες αξίες και προτεραιότητες που αφορούν κατά κύριο λόγο τις δικές τους ανάγκες.

Διαβάστε ακόμα: Θα είναι το 2023 η χρονιά που θα σταματήσουμε να λατρεύουμε τις Big Tech;

Οι Gen Z-ers

Η Gen Z είναι μια ολοένα και πιο σημαντική δημογραφική ομάδα στην οποία θα εστιάσουν την προσοχή τους οι retailers – και φέτος. Ας μην ξεχνάμε, ότι πρόκειται για μια γενιά που πιστεύει ότι η αυθεντικότητα και ο κοινωνικός αντίκτυπος κάνουν τη διαφορά. Την ίδια στιγμή, οι Gen Z-ers ελπίζουν ότι τα brands θα τους αναγνωρίζουν ως άτομα και να κατανοήσουν τις διαφορές στο στυλ, τα ενδιαφέροντα, τα χόμπι, τις πολιτικές πεποιθήσεις και τις αρχές που υπάρχουν μεταξύ τους.

Τα τελευταία χρόνια ήταν κάθε άλλο παρά συνηθισμένα και το 2023 δεν θα αποτελέσει εξαίρεση. Οι εταιρείες θα πρέπει να αναμένουν αρκετά αντιφατικές αγοραστικές συμπεριφορές, καθώς οι καταναλωτές προσπαθούν να διαχειριστούν  τις ίδιες συνεχιζόμενες προκλήσεις, ενώ παράλληλα ξαναβρίσκουν τα πατήματά τους. Όπως ακριβώς και εκείνες. 

Με πληροφορίες από ESM Magazine

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.