25 Απρ 2024
READING

Γιατί η Trade Estate αγόρασε το εμπορικό πάρκο στο Χαλάνδρι;

4 MIN READ

Γιατί η Trade Estate αγόρασε το εμπορικό πάρκο στο Χαλάνδρι;

Γιατί η Trade Estate αγόρασε το εμπορικό πάρκο στο Χαλάνδρι;

Η Trade Estates του ομίλου Φουρλή ανακοίνωσε την επέκταση του χαρτοφυλακίου της  μέσω του νέου εμπορικού πάρκου στο Χαλάνδρι. Αυτό σημαίνει ότι συνολικά η εταιρεία πλέον διαθέτει 10 Εμπορικά Ακίνητα, 8 Εμπορικά Πάρκα και 2 Logistics Centers νέας γενιάς. Ποια είναι η σκέψη πίσω από αυτή την επέκταση; Τι θέλει να πετύχει η εταιρεία με αυτή την αγορά;

Αν και γνωστή στους περισσότερους, η Trade Estate είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες επενδύσεων ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα και μάλιστα δραστηριοποιείται ακόμη στην Κύπρο και την Βουλγαρία, διαθέτοντας ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο εμπορικών ακινήτων και Logistics Centers. Στο πλαίσιο αυτό, βασικός πυλώνας ανάπτυξης της είναι αυτός της απόκτησης εμπορικών πάρκων ανά την Ελλάδα και η μίσθωσή τους σε γνωστές επιχειρήσεις λιανικής, ακολουθώντας την παγκόσμια τάση ανάπτυξης του λιανικού εμπορίου. Μέχρι στιγμής, η εταιρεία διαθέτει εμπορικά πάρκα στο Χαλάνδρι, τον Πειραιά, το Ρέντη, τη Θεσσαλονίκη (ΙΚΕΑ Retail Park & Florida 1),  τα Ιωάννινα, την Κύπρο και τη Βουλγαρία.

Η φιλοσοφία- στρατηγική value retailing

Η δημιουργία των εμπορικών κέντρων βασίζεται στη λογική του value retailing που επικαλείται ο όμιλος Φουρλή. Στην ουσία πρόκειται για την τοποθέτηση ενός καταστήματος λιανικής ως ένα σημείο στο οποίο οι καταναλωτές λαμβάνουν μεγαλύτερα συνολικά οφέλη σε σχέση με το κόστος (αν και όχι κατ ‘ανάγκη χαμηλότερες τιμές) από ό,τι στα καταστήματα των ανταγωνιστών. Καίρια διαφορά αποτελεί για παράδειγμα το γεγονός ότι η Trade Estates δεν επιλέγει να κάνει εορταστικές εκδηλώσεις για να προσελκύσει τους καταναλωτές στη διάρκεια των εορτών, όπως για παράδειγμα συναυλίες ή άλλου είδους δρώμενα στα οποία καταφεύγουν παραδοσιακά αρκετοί από τους ανταγωνιστές της.

Αντιθέτως επιλέγει να δημιουργεί συνέργειες τέτοιες, οι οποίες ευνοούν την διενέργεια προωθητικών ενεργειών στα καταστήματα των επιχειρήσεων που μισθώνουν τους χώρους στα εμπορικά της πάρκα. Στις μάρκες που βρίσκονται στους χώρους που μισθώνει, είναι εταιρείες συχνά πολυεθνικού χαρακτήρα με φθηνό προϊόν, προσιτό στην τιμή και ταχέως αναλώσιμο, με σκοπό να ανταποκριθεί στην ευρύτερη τάση της περιόδου για φθηνά και εναλλασσόμενα αγαθά στη ντουλάπα και στα συρτάρια του καταναλωτή.

Η επένδυση στο Χαλάνδρι

Ακολουθώντας την φιλοσοφία value retailing, το εμπορικό πάρκο στο Χαλάνδρι θα είναι το όγδοο πάρκο της εταιρείας, στο οποίο μισθωτές είναι η ΑΒ Βασιλόπουλος και η McDonalds. Αποτελεί ακόμα ένα ακίνητο που αγοράστηκε από την εταιρεία Ten Brinke Hellas τον Δεκέμβριο του 2022 με συνολικό τίμημα 6,5 εκατ. ευρώ, έναν μήνα μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του, ακολουθώντας προδιαγραφές της νέας εμπορικής ταυτότητας Top Parks. Θυμίζουμε ότι και το Piraeus Retail Park ανήκε στην Ten Brinke, η οποία ανέλαβε και την ανάπτυξή του και στη συνέχεια το πούλησε στην Trade Estates.

Το εμπορικό πάρκο στο Χαλάνδρι πρόκειται για έναν χώρο 3.992 τ.μ. αναπτύσσεται σε οικόπεδο  2.896 τ.μ., το οποίο ακολουθώντας τις προδιαγραφές των Top Parks διαθέτει τα βασικά χαρακτηριστικά, ενώ είναι «πράσινο», καθώς έχει φωτοβολταϊκά στη στέγη και σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στα parking.

Χώροι λιανικής εύκολα προσβάσιμοι στους καταναλωτές

Στόχος όλων των εμπορικών πάρκων της εταιρείας είναι η δημιουργία χώρων λιανικής που να είναι εύκολα προσβάσιμοι στους καταναλωτές και στην ελληνική οικογένεια, καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο καθημερινές τους ανάγκες. Αυτά άλλωστε είναι και τα χαρακτηριστικά όλων των TOP Parks της εταιρείας. Έτσι και το καινούριο εμπορικό πάρκου του Χαλανδρίου βρίσκεται σε κεντρικό σημείο, ώστε να αποτελεί προορισμό για μεγάλο αριθμό καταναλωτών.

Το ενδιαφέρον είναι ότι στο επίκεντρο της φιλοσοφίας των εμπορικών κέντρων που «χτίζει» είναι να μην υπάρχουν περισσότερα του ενός καταστημάτων εστίασης. Για παράδειγμα το εμπορικό πάρκο της Πειραιώς διαθέτει μόνο ένα κατάστημα McDonald’s, ενώ στο πάρκο του Χαλανδρίου έχει ήδη μισθωτή την McDonald’s. Η εταιρεία επιθυμεί ουσιαστικά να πέφτει όλο το βάρος της δραστηριότητας στον τομέα της λιανικής πώλησης αγαθών. Ένα ακόμα στοιχείο που επίσης χαρακτηρίζει τις αναπτύξεις της είναι η δημιουργία ενός μεγάλου σούπερ μάρκετ, το οποίο αποτελεί το επίκεντρο της «κοινότητας» επιχειρήσεων λιανικής πώλησης. Όπως φαίνεται στο εμπορικό πάρκο του Χαλανδρίου, το σούπερ μάρκετ αυτό θα ανήκει στην αλυσίδα ΑΒ Βασιλόπουλος.

Τα μελλοντικά σχέδια

Η εταιρεία έχει ήδη προγραμματίσει επενδυτικές κινήσεις που θα οδηγήσουν στην αύξηση της αξίας του χαρτοφυλακίου σε βάθος τετραετίας στα 550 εκατομμύρια ευρώ, με διπλασιασμό του αριθμού ακινήτων και της μισθωτικής επιφάνειας. Συγκεκριμένα, στο επενδυτικό της πλάνο, περιλαμβάνεται η δημιουργία σύγχρονων εμπορικών πάρκων σε όλη την Ελλάδα, με ναυαρχίδα το εμπορικό πάρκο στο ‘The Ellinikon Commercial Hub’ αλλά και αναπτύξεις σε νέες περιοχές όπως η Πάτρα, η Κρήτη και τα Σπάτα. Μάλιστα, στοχεύει το 2026 να διαθέτει συνολικά 18 εμπορικά ακίνητα, χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος, με υψηλές αποδόσεις και ισχυρούς μακροχρόνιους μισθωτές.

Θα πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι από τα 275 εκατομμύρια ευρώ που είναι σήμερα η αξία του χαρτοφυλακίου της συμπεριλαμβανομένου του πάρκου της Πειραιώς αλλά και του Florida 1, εμπορικού πάρκου στην Πυλαία της Θεσσαλονίκης, η αντίστοιχη αξία θα φτάσει τα 476 εκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2026 με προοπτική τα 700 εκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2027.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.