26 Απρ 2024
READING

Πώς η Mytilineos με Protergia και Watt+Volt κερδίζει το παιχνίδι της ενέργειας

3 MIN READ

Πώς η Mytilineos με Protergia και Watt+Volt κερδίζει το παιχνίδι της ενέργειας

Πώς η Mytilineos με Protergia και Watt+Volt κερδίζει το παιχνίδι της ενέργειας

Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Watt+Volt, έχει μισό εκατομμύριο πελάτες

Όταν το 2018, ο Αναστάσιος Παπαναγιώτου, μέχρι πρότινος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Watt+Volt, μιλούσε για το μέλλον της αγοράς ενέργειας, δεν απέκλειε τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις που ήδη βρίσκονταν σε εξέλιξη στην αγορά. Και πράγματι, τον περασμένο Αύγουστο η εταιρεία που δημιούργησε το 2011, εξαγοράστηκε από την Mytilineos προς 36 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 20 εκατ. ευρώ είναι μετρητά και τα 16 εκατ. ευρώ σε μετοχές της Mytilineos.

Ο πολύπλευρος επιχειρηματικός όμιλος και ένας από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα, Mytilineos, δημιουργήθηκε το 1990 αποτελώντας την μετεξέλιξη της παλαιάς μεταλλουργικής εταιρείας που διατηρούσε η οικογένεια Μυτιληναίου ήδη από το 1908. Αυτή τη στιγμή, δραστηριοποιείται εκτός από τη μεταλλουργία και στους τομείς της ενέργειας, των κατασκευών, των ανανεώσιμων πηγών και αποθήκευσης ενέργειας αλλά και στα έργα βιώσιμης ανάπτυξης.

Η Protergia

Βρισκόμενη στον ορίζοντα της καινοτομίας από τον Ιούλιο του 2010, όταν δημιουργήθηκε η Protergia, η μητρική εταιρεία ενδυναμώνει σταθερά την παρουσία της στην λιανική, κλείνοντας στο εννεάμηνο 2022 με εκπροσώπηση 348.000 συνολικά μετρητών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, ενώ το μερίδιο της στην αγορά́ ηλεκτρισμού τον Σεπτέμβριο του 2022 ανήλθε σε 8,6% με βάση το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, κατέχοντας την πρώτη θέση μεταξύ των ιδιωτών παρόχων.

H Protergia διαχειρίζεται όλες τις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες της Mytilineos, στις οποίες περιλαμβάνονται μονάδες παραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο και μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκοί σταθμοί και μικρά υδροηλεκτρικά έργα). Διαθέτει ενεργειακό χαρτοφυλάκιο δυναμικότητας 1.200 MW θερμικών μονάδων και 205 MW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το 2021 κάλυψε περί το 11% της εγχώριας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Watt+Volt

H πρώτη επαφή με την αγορά της ενέργειας ήρθε μετά την επιχειρηματική δραστηριότητα της οικογένειας του Αναστάσιου Παπαναγιώτου με το real estate, θέλοντας να διαπιστώσουν κατά πόσον συμφέρει η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των ακινήτων τους. Το 2011 μετά την είσοδο της χώρας στη μεγάλη κρίση, ιδρύθηκε η Watt+Volt στην οποία χορηγήθηκε αρχικά άδειας εμπορίας και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ένα χρόνο μετά ξεκίνησε η δραστηριότητα εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας (trading) και σταδιακά έφτασε να αποτελεί τον τέταρτο μεγαλύτερο παικτη της εγχώριας λιανικής αγοράς ενέργειας.

Και η εξαγορά

Η εξαγορά πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού της Mytilineos για την ανάπτυξη της δραστηριοποίησής της στη λιανική αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή. Με την προσθήκη του χαρτοφυλακίου 200.000 πελατών της Watt+Volt, η δραστηριότητα του ομίλου στη λιανική αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου ενισχύεται πολλαπλώς.

Αφενός το μερίδιο αγοράς των δύο εταιρειών, με βάση τα στοιχεία Δεκεμβρίου 2022 του ΑΔΜΗΕ, διαμορφώθηκε σε 9,63%. Διεύρυνοντας την πελατειακή της βάση, η Mytilineos πλέον διαθέτει πάνω από μισό εκατομμύριο πελάτες (550.000 συνδέσεις) και σχεδόν 100 καταστήματα στην ελληνική επικράτεια. Ενισχύοντας δε την καθετοποίηση του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου της Mytilineos, κάνει ακόμη ένα βήμα προς την κατεύθυνση δημιουργίας του παρόχου της νέας εποχής “Utility of the Future”.

Αφετέρου, η Mytilineos ενισχύει τη θέση της και στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, καθώς η Watt+Volt διαθέτει περισσότερα από 500 εγκατεστημένα σημεία φόρτισης οχημάτων και αρκετά συμβολαιοποιημένα τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία εγκατάστασης, καθώς και τη δική της ψηφιακή εφαρμογή “Chargespot”.

Η σύμπραξη των δύο εταιρειών δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για τη διαμόρφωση του μεγαλύτερου, με διαφορά πλέον, ιδιωτικού φορέα στην Ελλάδα στον τομέα της λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Την ίδια στιγμή, ο Αναστάσιος Παπαναγιώτου αναλαμβάνει τη θέση του Executive Director της δραστηριότητας M Energy Customer Solutions του Κλάδου Ενέργειας της Mytilineos. Ενώ λίγες ημέρες πριν την πρώτη ανακοίνωση της εξαγοράς, ίδρυσε την Watt and Volt Renewables (Watt and Volt RES), με αντικείμενο την έρευνα και την ανάπτυξη υπηρεσιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.