22 Ιαν 2025
READING

Μινιόν: από πολυκατάστημα-σύμβολο της πρωτεύουσας σε πολυτελή διαμερίσματα

4 MIN READ

Μινιόν: από πολυκατάστημα-σύμβολο της πρωτεύουσας σε πολυτελή διαμερίσματα

Μινιόν: από πολυκατάστημα-σύμβολο της πρωτεύουσας σε πολυτελή διαμερίσματα

Ξεκίνησε η ανακατασκευή του κτιρίου μετά την μεγάλη επένδυση της Dimand

Από την στιγμή που ο Ιωάννης Γεωργακάς έφτασε στην Ομόνοια από ένα χωριό της Τριφυλλίας για να αναζητήσει δουλειά, μέχρι την πρόσφατη ανακοίνωση της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Dimand για επένδυση εκατομμυρίων, φαίνεται πως έχουν περάσει δεκαετίες όχι μόνο με την στενή έννοια του χρόνου. Το Μινιόν ακολουθεί βίο παράλληλο με την εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας και τώρα, μπαίνει σε μια νέα εποχή.

Ένα περίπτερο στα Χαυτεία, το Μινιόν, που διέθετε μεγάλη γκάμα προϊόντων, προσέλκυσε το ενδιαφέρον του νεαρού Ιωάννη Γεωργακά επειδή έμοιαζε να διαφέρει από τα υπόλοιπα που βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας τη δεκαετία του ’30, όταν αποτελούσε το σημείο συνάντησης όσων έρχονταν από την ελληνική επαρχία, κατά το πρώτο κύμα της μεγάλης αστικής εσωτερικής μετανάστευσης.

Το “μεγαλύτερο μεγάλο κατάστημα”

Αφού έπεισε τον τότε ιδιοκτήτη του, Άγγελο Σεραφειμίδη, άρτι αφιχθέντα από την Αμερική, να συνεταιριστούν, άνοιξαν ένα ακόμη περίπτερο και λίγο αργότερα το πρώτο τους κατάστημα, στα Χαυτεία. Το 1944 αποφάσισαν να δώσουν στο Μινιόν εμπορική υπόσταση, σε κτίριο της οδού Πατησίων, ενώ μετά την αποχώρηση του Σεραφειμίδη και μπαίνοντας στη δεκαετία του ’50, ο Γεωργακάς έκανε το μεγάλο βήμα επεκτείνοντας το κατάστημα και στους 10 ορόφους του κτιρίου Ζελιώτη επί της Πατησίων. Λίγο αργότερα αγόρασε το όμορο κτίριο Παπάγου, ενώ η δικτατορία βρήκε το Μινιόν να είναι πλέον το “μεγαλύτερο μεγάλο κατάστημα”.

Οι καινοτομίες που έφερε στην ελληνική αγορά

Μένοντας πιστός στο moto αυτό, ο Ιωάννης Γεωργακάς κατάφερε να δημιουργήσει ένα σύγχρονο πολυκατάστημα, που ακολουθούσε τη λογική των department stores του εξωτερικού. Καθιέρωσε τις ετήσιες εκπτώσεις, κατήργησε τα παζάρια θέτοντας καθορισμένες τιμές, καθιέρωσε τη διαφήμιση στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, εγκατέστησε κυλιόμενες σκάλες, χρησιμοποίησε Η/Υ, εισήγαγε τη λίστα αγορών και τη λίστα γάμου, εγκατέστησε κλιματιστικό και λειτούργησε στις εγκαταστάσεις του κομμωτήριο, καφετέρια, εστιατόριο, μπαρ, ακόμα και ταξιδιωτικό γραφείο. Με 70 ταμεία, 1.000 εργαζόμενους και εισπράξεις της τάξης του 1 δις δραχμών το χρόνο, προσέλκυσε πλήθος κόσμου και έγινε συνώνυμο της χριστουεννιάτικης βόλτας στο κέντρο της πόλης.

Η πυρκαγιά και η εγκατάλειψη

Παραμονές Χριστουγέννων του 1980 το πολυκατάστημα καταστράφηκε ολοσχερώς από εμπρησμό, την ευθύνη του οποίου ανέλαβε η “Επαναστατική Οργάνωση Οκτώβρης 80”. Παρά το γεγονός ότι ο Γεωργακάς ξαναδημιούργησε το Μινιόν, το 1983 πέρασε στα χέρια τού κράτους, αφού εντάχθηκε στις λεγόμενες “προβληματικές επιχειρήσεις”, χωρίς να μπορεί να ακολουθήσει τις εξελίξεις στην αγορά: το άνοιγμα και άλλων πολυκαταστημάτων σε κοντινή απόσταση, όπως ο Λαμπρόπουλος, και των shop in shop σημείων που εξέφραζαν τότε την οικονομική ανάταση της ελληνικής κοινωνίας. Η δεκαετία του 1990 βρήκε τον Γεωργακά να προσπαθεί να ξαναδώσει ζωή στο δημιούργημά του, χωρίς ωστόσο αποτελέσματα με αποτέλεσμα την οριστική του απόσυρση. Το 1998 η επιχείρηση πτώχευσε και ένα χρόνο αργότερα εγκαταλείφθηκε οριστικά.

Η Folli Follie

Το Μινιόν πέρασε στην κατοχή της Folli Follie κατά τη δεκαετία του 2000, λίγα χρόνια μετά τον θάνατο του εμπνευστή και ιδιοκτήτη του, Ιωάννη Γεωργακά το 2002. Αρχική πρόθεση ήταν να επαναλειτουργήσει ως πολυκατάστημα, σχέδιο που δεν προχώρησε. Το 2012, υπήρξε συμφωνία για τη μίσθωσή του από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η οποία όμως δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Το άλλοτε γεμάτο ζωή κτίριο παρέμεινε παροπλισμένο, μέχρι την εμφάνιση των οικονομικών προβλημάτων στη Folli Follie και την ανάγκη ρευστοποίησης της ακίνητης περιουσίας της, για τη μείωση των χρεών της εταιρείας.

Η νέα σελίδα

Τον Νοέμβριο του 2021η Dimand πλειοδότησε στο διαγωνισμό για την πώληση του Μινιόν από τη Folli Follie υποβάλλοντας προσφορά αξίας 26 εκατομμυρίων ευρώ. Και σήμερα, 40 χρόνια μετά την πυρκαγιά που σήμανε την αρχή του τέλους της ένδοξης ιστορίας του και δύο δεκαετίες πλήρους εγκατάλειψης, το κτίριο του Μινιόν γυρνάει σελίδα για να αποκτήσει χαρακτήρα μικτής χρήσης.

Από τον πρώτο μέχρι τον δέκατο όροφο θα αναπτυχθούν πολυτελή επιπλωμένα διαμερίσματα που θα απευθύνονται σε μόνιμους κατοίκους της πόλης, κυρίως εργένηδες και ζευγάρια σε καλά αμοιβόμενες θέσεις εργασίας. Με βάση την πρόσφατη οικοδομική άδεια, προβλέπεται η δημιουργία 30-40 διαμερισμάτων, από 60 τ.μ. έως 85 τ.μ., που θα εκτείνονται σε αυτόνομο χώρο από το υπόλοιπο Μινιόν, ενώ δεν μελετάται και το σενάριο της μίσθωσης μεγάλης διάρκειας.

Εκτός από τα διαμερίσματα που θα αναπτυχθούν σε 4.500 τ.μ., προβλέπεται η δημιουργία γραφείων έκτασης 6.500 τ.μ., εμπορικών καταστημάτων σε ανάλογη έκταση, όπως και χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας σε 1.000 τ.μ. Το συνολικό ύψος της επένδυσης της Dimand -αγορά και ανακατασκευή- εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 55 εκατομμύρια ευρώ, μια κίνηση που θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην αλλαγή της όψης της Πατησίων, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες των αστικών κέντρων που απαιτούν τον συνδυασμό οικιστικής και εμπορικής χρήσης με “πράσινο” πρόσημο.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.