20 Απρ 2024
READING

Απειλεί το ChatGPT τις μηχανές αναζήτησης;

6 MIN READ

Απειλεί το ChatGPT τις μηχανές αναζήτησης;

Απειλεί το ChatGPT τις μηχανές αναζήτησης;

Γιατί η Google φοβάται τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης;

Είναι γνωστό πως οι εταιρείες τεχνολογίας είναι ανταγωνιστικές μεταξύ τους, ίσως σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι επιχειρήσεις άλλων κλάδων. Και αυτό είναι απολύτως λογικό: η τεχνολογία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, εξελίσσεται ραγδαία, ενώ τα μεγέθη των κερδών και του κόστους είναι μεγάλα. Οι Big Tech έχουν προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις υπαλλήλων τους ενώ την ίδια ώρα συνεχίζουν να επενδύουν εκατομμύρια σε νέες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και ειδικότερα σε συστήματα, όπως το ChatGPT. Πολλοί βέβαια έχουν προσπαθήσει, λίγοι όμως τα κατάφεραν. Γιατί, όμως, συνεχίζουν να επιμένουν;

Η απάντηση είναι απλή: το ChatGPT έχει «κερδίσει» τον κόσμο. Ας σκεφτούμε μόνο από τότε που κυκλοφόρησε η τελευταία του έκδοση, GPT-3.5, η οποία είναι διαθέσιμη για όλους, το Δεκέμβριο του 2022, συγκέντρωσε 1 εκατομμύριο χρήστες σε μόλις μία εβδομάδα από την εμφάνιση του, την στιγμή που για παράδειγμα το Netflix χρειάστηκε 3 χρόνια, το Facebook 10 μήνες και το Spotify 5 μήνες για να φτάσουν σε αυτό το νούμερο.

Τι είναι το ChatGPT

Το ChatGPT αφορά μία εφαρμογή, η οποία έχοντας μορφή chat μπορεί να συντάσσει κείμενα. Ο χρήστης αρκεί να κάνει μία ερώτηση για οποιοδήποτε θέμα ενδιαφέρεται και το ChatGPT του απαντάει. Με άλλα λόγια, η εφαρμογή μέσω ενός λογισμικού δημιουργίας γλωσσών, του GPT-3.5, έχει πετύχει το μέχρι πρότινος ακατόρθωτο: την επικοινωνία ανθρώπων-μηχανημάτων χρησιμοποιώντας την ανθρώπινη γλώσσα.

Μάλιστα, το ChapGPT όχι απλά απαντάει σε ερωτήσεις λεπτομερώς, αλλά είναι σε θέση να αμφισβητεί, να απορρίπτει ακατάλληλες ερωτήσεις και να παραδέχεται κάποιο λάθος του. Έτσι, οι χρήστες χρησιμοποιούν το ChatGPT για τη συγγραφή δημοσιογραφικών άρθρων ή στίχων στο ύφος διαφόρων καλλιτεχνών και τη σύνταξη περιλήψεων ερευνητικών εργασιών, σε σημείο τέτοιο που κατάφεραν να ξεγελάσουν ακόμη και επιστήμονες.

Η αρχή και τα μεγάλα ονόματα

Η καινοτόμος αυτή εφαρμογή είναι δημιούργημα της OpenAI, ενός αμερικανικού ερευνητικού ινστιτούτου τεχνητής νοημοσύνης (AI) που αποτελείται από τη μη κερδοσκοπική OpenAI Incorporated (OpenAI Inc.) και την κερδοσκοπική θυγατρική της εταιρεία OpenAI Limited Partnership (OpenAI LP). Ο οργανισμός ιδρύθηκε στο Σαν Φρανσίσκο το 2015 από τον Sam Altman και σημαντικά πρόσωπα του κόσμου της τεχνολογίας όπως τον Reid Hoffman (co-founder του LinkedIn), Elon Musk (CEO της Space), Peter Thiel (ιδρυτής του PayPal), οι οποίοι συλλογικά επένδυσαν 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, η OpenAI έχει δημιουργήσει αρκετές εφαρμογές και λογισμικά AI. Ωστόσο, αυτό που την ξεχώρισε πραγματικά ήταν το λογισμικό GPT, που «εκπαιδεύεται» από τα δεδομένα του διαδικτύου και που η εξελιγμένη του έκδοση GPT-3 χρησιμοποιείται στο ChatGPT. Η έκδοση αυτή εμφανίστηκε το 2022 και η αγγλική εφημερίδα Guardian «πειραματίστηκε» με το πρόγραμμα δημοσιεύοντας τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου ένα άρθρο με τον τίτλο: «Ένα ρομπότ έγραψε ολόκληρο το άρθρο. Φοβάσαι ακόμα, άνθρωπε;».

Η Microsoft «αγκάλιασε» πρώτη το ChatGPT

Η εταιρεία που είδε πρώτη τις δυνατότητες της OpenAI και ειδικότερα του ChatGPT, ήταν η Microsoft που επένδυσε ένα δισεκατομμύριο δολάρια το 2019, ενώ τον περασμένο μήνα – τον Ιανουάριου του 2023- προχώρησε σε μία δεύτερη επένδυση ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, η κίνηση ματ της Microsoft ήταν η ενσωμάτωση της εφαρμογής στο Bing, την μηχανή αναζήτησής της. Πλέον, το εξελιγμένο Bing δεν θα δίνει πλέον μόνο παραπομπές σε site, αλλά πιο λεπτομερείς και σαφείς απαντήσεις, έχοντας συνθέσει περιεχόμενο από διάφορες διαδικτυακές πηγές. Οι χρήστες θα μπορούν επίσης να κάνουν chat με την μηχανή αναζήτησης, για να διευκρινίζουν καλύτερα τι θέλουν να μάθουν. Σημειώνεται ακόμα, ότι το Microsoft Teams θα προσφέρει πια τη δυνατότητα ενσωμάτωσης του ChatGPT, ενώ κάτι ανάλογο θα γίνει με το πρόγραμμα πλοήγησης Edge των Windows και τις υπηρεσίες που η Microsoft παρέχει στο cloud, καθώς και σε άλλα προϊόντα της.

Η απάντηση της Google

Φυσικά οι εξελίξεις αυτές δεν χαροποιούν ιδιαίτερα την Alphabet, μητρική της Google, η οποία προκειμένου να ανταγωνιστεί τη Microsoft και το OpenAI αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό της ChatGPT. Ωστόσο, τα σχέδια της δεν πήγαν όπως ήθελε, οδηγώντας στην υποχώρηση της μετοχής της Alphabet έως και κατά 9% στην συνεδρίαση της Wall Street – αντίθετα η μετοχή της Microsoft ενισχύθηκε έως και κατά 3%, πριν να περιορίσει τα κέρδη της.

Τα προβλήματα για την Google ξεκίνησαν όταν το Reuters εντόπισε ένα λάθος στην πρώτη διαφήμισή της για το chatbot Bard, με το οποίο η εταιρεία ελπίζει να απαντήσει στο ChatGPT της OpenAI. Η Alphabet ανέβασε στο Twitter ένα μικρό βίντεο που δείχνει πώς λειτουργεί το Bard, με την υπόσχεση ότι το bot θα βοηθήσει να απλουστευτούν σύνθετα ζητήματα. Όμως αντ΄ αυτού, το bot έδωσε μια ανακριβή απάντηση, προκαλώντας ένα κύμα αντιδράσεων.

H αποτυχία της Meta

Αντίστοιχες αρνητικές αντιδράσεις προκάλεσες και το ChatGPT της Meta. Στις 15 Νοεμβρίου η Meta παρουσίασε ένα νέο μοντέλο γλώσσας που ονομάζεται Galactica, σχεδιασμένο για να βοηθά τους επιστήμονες. Όμως αντί να το καλωσορίσει η επιστημονική κοινότητα όπως ήλπιζε η Meta, το Galactica project «πέθανε» μετά από τρεις ημέρες έντονης κριτικής, κατόπιν λάθους απάντησης που έδωσε. Παρόλα αυτά, η Meta δεν πτοείται και συνεχίζει τις επενδύσεις εκατομμυρίων δολαρίων στην τεχνολογική ανάπτυξη και έρευνα δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στο Metaverse.

Μπορεί πράγματι το ChatGPT να αντικαταστήσει τις μηχανές αναζητήσεις;

Δεδομένου ότι το ChatGPT μπορεί να δώσει απάντηση σε κάθε ερώτηση, θα μπορούσε να οδηγήσει στην αλλαγή των μηχανών αναζήτησης τη μεγαλύτερη καταστροφή της δημοφιλέστερης μηχανής αναζήτησης, του Google Search;

Εκ πρώτης όψεως η απάντηση είναι ναι. Και ο λόγος είναι πολύ απλός και λογικός: το ChatGPT είναι σε θέση εύκολα και γρήγορα να δώσει ολοκληρωμένες απαντήσεις για οποιοδήποτε ερώτημα, κάνοντας το ίδιο την αναζήτηση στο διαδίκτυο. Η αναζήτηση και η συγκέντρωση των στοιχείων μπορεί να διαρκούσαν ώρες ή και μέρες για έναν άνθρωπο, ενώ το ChatGPT χρειάζεται μόλις λίγα δευτερόλεπτα. Μάλιστα, ερευνητές αλλά και απλοί χρήστες έχουν διαπιστώσει ότι το ChatGPT έχει αναζητήσει και επιλέξει σε μεγάλο βαθμό τις πληροφορίες που θα επέλεγαν και οι ίδιοι.

Από την άλλη, το ChatGPT έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα: δεν αποκαλύπτει τις πηγές των πληροφοριών του. Στην πραγματικότητα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι δικοί του δημιουργοί να μην μπορούν να πουν πώς δημιουργεί τις απαντήσεις που έρχεται. Ως αποτέλεσμα, μερικές φορές, οι απαντήσεις του είναι εντελώς λανθασμένες. Αξιοσημείωτο είναι ότι όμως ότι τα λάθη του ChatGPT δεν προκαλούν το ίδιο κύμα αντιδράσεων που προκάλεσαν το Galactica ή το Bard.

Βέβαια, δεν είναι σαφές πόσο συνηθισμένα είναι τα λάθη του ChatGPT. Μια εκτίμηση που κάνει τον γύρο του Twitter αφορά ένα ποσοστό 2% έως 5%, κάτι που ενδεχομένως να κάνει τους χρήστες του διαδικτύου επιφυλακτικούς ως προς το ChatGPT. Ένα άλλο πλεονέκτημα για τη Google είναι ότι κερδίζει κυρίως χρήματα από ερωτήματα αναζήτησης για προϊόντα και αναζητήσεις πλοήγησης σε άλλους ιστότοπους, όπως άτομα που πληκτρολογούν “Facebook” ή “YouTube”. Αυτού του είδους τα ερωτήματα αποτελούσαν πολλές από τις 100 κορυφαίες αναζητήσεις Google κατά το 2022. Έτσι, εφόσον το ChatGPT δεν παραπέμπει σε link άλλων sites, η Google δεν έχει λόγους να ανησυχεί για αυτό.  

Ενδεχομένως το ενισχυμένο Bing να μπορέσει να καλύψει και τα δύο αυτά ζητήματα. Από μόνο του το ChatGPT σταδιακά θα γίνει πιο ακριβές καθώς η OpenAI επεκτείνει την εκπαίδευση του μοντέλου του. Για το σκοπό αυτό, το ινστιτούτο εργάζεται σε ένα σύστημα που ονομάζεται WebGPT, το οποίο ελπίζει ότι θα οδηγήσει σε πιο ακριβείς απαντήσεις σε ερωτήματα αναζήτησης, περιλαμβάνοντας και παραπομπές πηγών. Και αυτός ο συνδυασμός -ChatGPT και WebGPT- φαίνεται να είναι o πραγματικός κίνδυνος της Google.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.