Τα έσοδα της Vans πέφτουν, αλλά η VF έχει άλλα σχέδια
Η αμερικανική μητρική εταιρεία των Vans, Timberland, The North Face και Eastpak, ανακοίνωσε μείωση των εσόδων κατά 3% το τρίτο τρίμηνο, ωστόσο φάνηκε αποφασισμένη να επιστρέψει σε κερδοφόρα πορεία ανάπτυξης. Η VF Corporation εξοπλίζει τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο με ένα ποικιλόμορφο χαρτοφυλάκιό, με εμβληματικές μάρκες lifestyle και ρούχων εργασίας που βασίζονται σε υπαίθριες δραστηριότητες.
Η εταιρεία υποστηρίζει ότι τα έσοδα μειώθηκαν παρασυρόμενα από τις κακές επιδόσεις των Vans, παράλληλα με τις προκλήσεις με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπη στην εφοδιαστική αλυσίδα της. Τα έσοδα της The North Face αυξήθηκαν κατά 7% σε 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, η Vans υποχώρησε κατά 13% σε 835 εκατομμύρια ευρώ ενώ τα έσοδα της Timberland παρέμειναν αμετάβλητα κατά τη διάρκεια του τριμήνου που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022.
Διαβάστε ακόμα: Τα Vans παραδίδουν μαθήματα branding
Η VF Corp έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας αναδιατάσσοντας το χαρτοφυλάκιό της, συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς των εμπορικών σημάτων denim Wrangler και Lee. Η πιο προβεβλημένη εξαγορά της ήταν το 2020, όταν η εταιρεία πλήρωσε περισσότερα από 1,85 δισεκατομμύρια ευρώ για την cult μάρκα ρούχων Supreme.
Τώρα, σκοπεύει να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη του υπάρχοντος χαρτοφυλακίου της, στρέφοντας τοο ενδιαφέρον της στο αγαπημένο brand των skaters, Vans, το οποίο δεν αποτελεί πλέον την αξιόπιστη πηγή εσόδων που ήταν κάποτε. Παρά τη δημοφιλία του κυρίως στους Gen Z-ers, η πρόσφατη πτώση των εσόδων του brand ακολούθησε εκείνη των προηγούμενων τριών τριμήνων, σημειώνοντας μάλιστα συνεχή από μήνα σε μήνα, σύμφωνα με τους αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας, Wedbush.
Πώς θα ανακάμψει η Vans;
Η VF αναζητά την απάντηση στην The North Face. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας η εταιρεία είδε τις πωλήσεις της να “απογειώνονται” και συνεχίζει ακόμα να έχει καλές επιδόσεις. Τα έσοδα της μάρκας -και από την χονδρική και από το DTC- αυξήθηκαν κατά 13% παγκοσμίως.
Η VF βλέπει μια ισχυρή ανεκμετάλλευτη ευκαιρία στη σειρά UltraRange της Vans, όπου τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 34% το τρίμηνο, ωστόσο η αναγνωρισιμότητα της συγκεκριμένης κολλεξιόν κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Ο όμιλος σκοπεύει να επενδύσει επίσης στην καινοτομία των προϊόντων και να μειώσει το κόστος της διαχείρισης των αποθεμάτων.
Η ιστορία της Vans
Η Vans αποτελούσε ανέκαθεν σήμα κατατεθέν της skater κουλτούρας. Σχεδόν από το 1976, δέκα χρόνια μετά την ίδρυσή της, η αμερικανική εταιρεία κατασκευής παπουτσιών, κατασκεύαζε παπούτσια κυρίως για ομάδες skateboard, surf, snowboard, BMX και motocross. Τα μέλη τους αποτελούσαν το target group της για δεκαετίες. Μέχρι πριν από πέντε χρόνια, όταν πραγματοποίησε το πρώτο άνοιγμά της στο ευρύτερο νεανικό κοινό και επαναπροσδιόρισε την αξία της δημιουργικότητας με τα νέα της μοντέλα.
Διαβάστε ακόμα: Τα Vans γίνονται βανάκια
Παράλληλα, το brand στοχεύει στα δυναμικά κοινά των Gen Z-ers και της Gen Alpha μέσα από ολοκληρωμένες εμπειρίες και προσπάθειες marketing, όπως η είσοδός του στο metaverse μέσω του Roblox Vans World, οι καμπάνιες “Classic Since Forever” και “These Projects Are Ads for Creativity” και η πολιτική product placement σε δημοφιλείς σειρές όπως το “Stranger Things” – όπου μία εκ του πρωταγωνιστικού καστ, η κοκκινομάλλα Max, φοράει τα εμβληματικά πλέον μπορντό Old School με τη χαρακτηριστική λευκή τεθλασμένη γραμμή.
Η Vans συνεχίζει να είναι μια ισχυρή μάρκα. Μάλιστα, ο αριθμός των καταναλωτών που αγόρασαν Vans τους τελευταίους 12 μήνες αυξήθηκε. Το πρόβλημα ωστόσο εστιάζεται στο γεγονός ότι πλέον οι καταναλωτές αγοράζουν τη μάρκα λιγότερο συχνά. Έτσι, αυτό που σκοπεύει να κάνει η VF είναι να τροφοδοτεί το brand με μεγαλύτερη συνέπεια και να δίνει στους funs της περισσότερους λόγους για να αγοράζουν περισσότερα Vans.
Με πληροφορίες από Retail Dive
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.