26 Απρ 2024
READING

Έφτασε η εποχή της genderless μόδας

4 MIN READ

Έφτασε η εποχή της genderless μόδας

Έφτασε η εποχή της genderless μόδας

Μπαίνουμε σε μια genderless εποχή. Πώς θα ανταποκριθούν οι retailers;

Η genderless μόδα δεν είναι κάτι καινούργιο. Πολιτισμοί και εποχές σε όλο το χρόνο και το χώρο πειραματίζονταν πάντα με τη μόδα ως έκφραση του φύλου, αντανακλώντας τις δικές τους αντιλήψεις. 

Σήμερα ο δυαδικός διαχωρισμός του φύλου σε άνδρα και γυναίκα αρχίζει να χαλαρώνει, καθώς οι Gen Z-ers και οι Millennials αμφισβητούν τα επιβαλλόμενα από την κοινωνία όρια. Βέβαια η μόδα ήταν ανέκαθεν “ρευστή”, αλλά συχνά υπήρχαν ταμπέλες και ταυτότητες που τη συνόδευαν και την καθόριζαν. Αυτό δεν ισχύει πια.

Διαβάστε ακόμα: Έρχεται το τέλος στον διαχωρισμό αντρικής και γυναικείας μόδας;

Καθώς η μόδα και η κοινωνία στο σύνολό της γίνονται όλο πιο ανοιχτές στην αυτοέκφραση των non-binary φύλων, είναι σημαντικό για τις μάρκες και τους βασικούς παράγοντες της μόδας να ενστερνιστούν τη νέα αυτή δυναμική.

Το genderless γίνεται mainstream

Πλέον βλέπουμε όλο και περισσότερες gender-fluid συλλογές, οι οποίες δεν έχουν σχεδιαστεί ούτε προωθούνται προς κάποιο συγκεκριμένο φύλο και αποφεύγουν να χωρίσουν οποιοδήποτε αντικείμενο, χρώμα, σχέδιο, μοτίβο ή ύφασμα σε δυαδικές κατηγορίες φύλου. Με απλά λόγια, ο καθένας μπορεί να φορέσει οποιοδήποτε ρούχο και αξεσουάρ και να το στυλιζάρει όπως θέλει, χωρίς διακρίσεις με βάση τις παλιές δυαδικές νόρμες.

Η στροφή της ανδρικής ένδυσης σε μια πιο ελεύθερη κατεύθυνση από άποψη φύλου, δεν παρουσιάζεται φυσικά ως μια καινούργια ιδέα. Ως τώρα όμως επικεντρωνόταν σε μερικές ανδρικές μπλούζες στην πασαρέλα του Gucci, σε τσάντες που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από άνδρες και γυναίκες και σε unisex merchandising σε λίγους retailers.

Σήμερα, έχει γίνει πιο mainstream και αποδομεί τη δυαδική έννοια του φύλου παίζοντας με το χρώμα, τη ραπτική και τα σχήματα με μη συμβατικούς τρόπους που ξεπερνούν τα όρια της αρρενωπότητας και της θηλυκότητας. Δεν ξενίζει το μυημένο κοινό η εικόνα με αστέρες του Hollywood, όπως ο Brad Pitt ή ο Timothee Chalamet, να περπατάνε στο κόκκινο χαλί με φούστα ή με εξώπλατη μπλούζα.

Το φύλο και η Gen Z

Πέρα όμως από το κόκκινο χαλί και τους celebrities, βρίσκεται σε εξέλιξη μία βαθύτερη αλλαγή στην κουλτούρα, με ένα επίσης εξελισσόμενο φάσμα ταυτοτήτων φύλου, που κυριαρχεί σε μεγάλο βαθμό στον πληθυσμό της Gen Z. Το 2019, το 41% των εκατοντάδων Gen Z-ers αναγνωστών του καναδο-αμερικανικού περιοδικού, Vice, σε όλο τον κόσμο, δήλωσε ότι ταυτίζεται ως ουδέτερο στο φάσμα του ανδρισμού και της θηλυκότητας.

Και πιο πρόσφατα, τον Δεκέμβριο του 2022, η McKinsey διαπίστωσε ότι περίπου τα μισά μέλη της Gen Z παγκοσμίως έχουν αγοράσει προϊόντα μόδας που βρίσκονταν εκτός των ορίων της ταυτότητας του φύλου τους. Η μετατόπιση αυτή δεν αφορά μόνο τις πασαρέλες υψηλής μόδας, αλλά και τις καθημερινές αγορές. Ενδεικτικό είναι ότι διαδικτυακές αναζητήσεις για μόδα “χωρίς φύλο” και “ουδέτερο φύλο” αυξάνονται χρόνο με το χρόνο.

Αγκαλιάζοντας τη ρευστότητα

Αντί να καταργεί την έκφραση του φύλου με μια ουδέτερη ή χωρίς φύλο αντίληψη της μόδας, αυτή η “ρευστή” προοπτική “αγκαλιάζει” έναν επαναπροσδιορισμό του τι σημαίνει να είναι κανείς αρσενικός ή θηλυκός. Παρατηρείται μια σαφώς πιο θετική προσέγγιση που μπορεί να θεωρηθεί ότι επικυρώνει τον αυξανόμενο αριθμό των νέων καταναλωτών που προσδιορίζονται ως τρανς και μη συμμορφούμενοι με το φύλο, και τους οποίους η συντριπτική πλειοψηφία των retailers -ακόμα- αποκλείει.

Διαβάστε ακόμα: Η ανδρική μόδα μπαίνει στην genderless εποχή

Καθώς, όμως, αυτοί οι καταναλωτές “αγκαλιάζουν” όλο και περισσότερο ένα διευρυμένο φάσμα εκφράσεων φύλου που δεν ευθυγραμμίζονται με το δυαδικό σύστημα αρσενικού-θηλυκού, οι retailers θα αναγκαστούν να υιοθετήσουν μια πιο θετική προσέγγιση που θα υπερβαίνει την απλή αντιγραφή των τάσεων του στυλ που εμπνέονται από τις πασαρέλες.

Πέρα από την εμπορική ευκαιρία, πρόκειται για έναν χώρο που προσφέρει τόσο στις μάρκες όσο και στους retailers την ευκαιρία να εκπληρώσουν μια βαθύτερη κοινωνική ευθύνη που έχει τις ρίζες της στην ποικιλομορφία, την ενσωμάτωση και την αντιπροσώπευση όσον αφορά τις ανάγκες των νεότερων και ταχύτερα αναπτυσσόμενων ομάδων πελατών τους. Δεν πρόκειται για τάση, αλλά μάλλον για μια καθυστερημένη αντιπροσώπευση των ομάδων με τη μεγαλύτερη επιρροή στη μόδα.

Με πληροφορίες από The Drum

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.