22 Ιαν 2025
READING

Τι σκέφτονται οι Millennials για τον κύκλο ζωής των προϊόντων;

4 MIN READ

Τι σκέφτονται οι Millennials για τον κύκλο ζωής των προϊόντων;

Τι σκέφτονται οι Millennials για τον κύκλο ζωής των προϊόντων;

Οι retailers προσπαθούν να αξιοποιήσουν τη σημαντική αγοραστική δύναμη των Millennials 

Οι Millennials -δηλαδή όλοι όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1981 και 1996- συνθέτουν μια γρήγορα αναπτυσσόμενη δημογραφική ομάδα, με σημαντική αγοραστική δύναμη. Τι πιστεύουν όμως για τα προϊόντα που θέλουν να αποκτήσουν; 

Τα προϊόντα που ενδεχομένως να προτιμούσαν οι προηγούμενες γενιές, φαίνεται να αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τους Millennials, γεγονός που δεν αφήνει ανεπηρέαστες τις αποφάσεις των κατασκευαστών και των εμπόρων λιανικής πώλησης. Πρωτίστως επειδή η γενιά αυτή αναζητά την ευκολία και την αμεσότητα στη χρήση ενός προϊόντος, καθώς αναζητά κάτι στο οποίο μπορεί να έχει γρήγορη πρόσβαση χωρίς να χρειαστεί να επενδύσει στη συντήρησή του.

Προϊόντα μικρής διάρκειας

Ως κύκλος ζωής ενός προϊόντος (product life cycle) ορίζεται η περίοδος από την εισαγωγή του στην αγορά μέχρι την τελική απόσυρσή του. Οι Millennials, γνωστοί και ως Γενιά Υ, προτιμούν τα προϊόντα μικρής διάρκειας. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην αποστροφή που δείχνουν για την ενέργεια, το κόστος και το χρόνο που απαιτείται για τη συντήρηση και την επισκευή των προϊόντων με μεγάλη διάρκεια.

Διαβάστε ακόμα: Περνούν οι Gen Z-ers και οι Millennials κρίση ηλικίας;

Παράλληλα, οι Millennials έχουν συνηθίσει να έχουν πρόσβαση στα καινούργια gadgets χωρίς να κάνουν μεγάλες αγορές. Επομένως, όταν πρόκειται για κύκλους ζωής προϊόντων, τα μέλη αυτής της γενιάς τείνουν να προτιμούν τις βραχυπρόθεσμες επιλογές που δεν απαιτούν μεγάλη δέσμευση ή οικονομική επιβάρυνση. Ως τέτοιες θεωρούνται συνήθως αντικείμενα μίας χρήσης ή που δεν χρειάζονται τακτική συντήρηση και επισκευές με την πάροδο του χρόνου. Αυτό τα καθιστά ιδανικές επιλογές για ανθρώπους που θέλουν κάτι άμεσα διαθέσιμο, αλλά δεν έχουν τους πόρους ή την ικανότητα για μια μακροπρόθεσμη επένδυση.

Προγραμματισμένη απαξίωση

Η προγραμματισμένη απαξίωση είναι ο σκόπιμος σχεδιασμός προϊόντων με περιορισμένη διάρκεια ζωής, ώστε οι καταναλωτές να τα αντικαθιστούν συχνά με νεότερα μοντέλα και οι εταιρείες να μπορούν να παραμείνουν ανταγωνιστικές και κερδοφόρες.

Αυτή η στρατηγική εφαρμόζεται ευρέως από πολλές εταιρείες τεχνολογίας, καθώς συμβάλλει στη διατήρηση της επικαιρότητας του εμπορικού τους σήματος, ενώ τους επιτρέπει να απευθύνονται σε ένα όλο και πιο τεχνολογικά ενημερωμένο κοινό, το οποίο θέλει πάντα την τελευταία έκδοση του προϊόντος που χρησιμοποιεί και μάλιστα, άμεσα.

Οι επιχειρήσεις χρειάζεται να λαμβάνουν υπόψη τους τον αντίκτυπο της προγραμματισμένης απαξίωσης κατά τη δημιουργία προϊόντων, εάν επιθυμούν να μεγιστοποιήσουν την απήχηση που έχουν στους Μillennials.

Σε αντίθεση με τα είδη μικρής διάρκειας, τα προϊόντα μεγαλύτερης διάρκειας ή υψηλής ποιότητας απαιτούν συχνά περισσότερη συντήρηση και υποστήριξη από παρόχους υπηρεσιών ή τεχνικούς για να διαρκέσουν για χρόνια με ελάχιστο κόστος συντήρησης. Επειδή η διαδικασία αυτή μπορεί να είναι δαπανηρή και χρονοβόρα μακροπρόθεσμα, οι Millennials δείχνουν την προτίμησή τους σε μάρκες που προσφέρουν μεγάλη διάρκεια ζωής χωρίς να απαιτούν υπερβολική συντήρηση.

Οικολογικές επιλογές

Πολλές μάρκες προσφέρουν πλέον φιλικά προς το περιβάλλον σχέδια και επαναχρησιμοποιήσιμα εξαρτήματα που ελαχιστοποιούν τα απόβλητα, αλλά εξακολουθούν να παρέχουν υψηλές επιδόσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τα χαρακτηριστικά αυτά αποδεικνύονται εξαιρετικά ελκυστικά για τους Millennials, καθώς αποτελούν μια πιο βιώσιμη επιλογή που δεν θα ξεπεραστεί σύντομα λόγω των μεταβαλλόμενων τεχνολογικών τάσεων ή των απαιτήσεων της αγοράς.

Πολλές από αυτές τις μάρκες συνεργάζονται με πιστοποιημένα κέντρα service με καταρτισμένους τεχνικούς που μπορούν να παρέχουν τακτικές υπηρεσίες συντήρησης και επισκευής του προϊόντος σε προσιτό κόστος.

Διαθεσιμότητα ανταλλακτικών

Όταν εξετάζεται ο κύκλος ζωής ενός προϊόντος, λαμβάνεται υπόψη και η διαθεσιμότητα των ανταλλακτικών και των υπηρεσιών επισκευής, ακόμη και των εγγυήσεών τους. Εάν ένα συγκεκριμένο αντικείμενο απαιτεί επισκευή, αλλά τα ανταλλακτικά που απαιτούνται για αυτό δεν είναι άμεσα διαθέσιμα, οι καταναλωτές μπορεί να αλλάξουν γνώμη και να μην το αγοράσουν τελικά. Και όσον αφορά τις επιλογές των Millennials,  το ενδεχόμενο αυτό είναι καθοριστικής σημασίας.

Διαβάστε ακόμα: Millennials και Gen Z-ers: η κάθε γενιά θέλει το δικό της marketing

Συνδεσιμότητα

Πολλά προϊόντα, όπως τα smartphones, απαιτούν τακτικές ενημερώσεις, γεγονός που τα κάνει να μοιάζουν ξεπερασμένα αν δεν ενημερώνονται. Αυτό σημαίνει ότι η πρόσβαση σε συμβατά δίκτυα έχει κεντρική σημασία για να διασφαλιστεί ότι οι χρήστες μπορούν να επωφεληθούν από τα τελευταία χαρακτηριστικά που προσφέρουν αυτά τα προϊόντα καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής τους.

Οι επιχειρήσεις είναι απαραίτητο να διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα τους είναι συμβατά με ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών και εφαρμογών, ώστε οι καταναλωτές να τα αξιοποιούν στο έπακρο κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Ο κύκλος ζωής των προϊόντων αποτελεί σημαντικό στοιχείο στις αποφάσεις αγοράς που λαμβάνουν οι Millennials, καθώς επηρεάζουν την αξία ενός προϊόντος για το συγκεκριμένο αγοραστικό κοινό.

Με πληροφορίες από Entrepreneur

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.