23 Νοέ 2024
READING

Αλλάζουν οι Κινέζοι ως ταξιδιώτες;

5 MIN READ

Αλλάζουν οι Κινέζοι ως ταξιδιώτες;

Αλλάζουν οι Κινέζοι ως ταξιδιώτες;

Η νέα κανονικότητα των Κινέζων

Μετά από σχεδόν τρία χρόνια περιορισμών του Covid-19, η πολυαναμενόμενη επαναφορά της Κίνας στο διεθνές προσκήνιο έρχεται να δώσει σίγουρα ώθηση στην αναζωογόνηση της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας και κάθε συνδεόμενου τομέα δραστηριοποίησης, όπως η εστίαση, το λιανικό εμπόριο και η luxury αγορά.

Ωστόσο, αυτά τα τρία χρόνια ήταν αρκετά για να αλλάξουν ριζικά τις καταναλωτικές συνήθειες των Κινέζων. Πλέον ψωνίζουν περισσότερο για να εξασφαλίσουν έναν τρόπο ζωής που φέρνει μια αίσθηση ασφάλειας, ενώ οι νεότεροι επιλέγουν έναν πιο μποέμ τρόπο ζώντας στο παρόν.

Αυτό εξηγεί τα αυξανόμενα φαινόμενα “revenge living” από τους Κινέζους καταναλωτές. Τα ταξίδια αλλά και οι δαπάνες “εκδίκησης” εκτοξεύθηκαν αμέσως όταν η Κίνα χαλάρωσε τους περιορισμούς του Covid στις αρχές Ιανουαρίου 2023.

Διαβάστε ακόμα: Ποια είναι τα κορυφαία lifestyle trends στην Κίνα για το 2023

Ειδικότερα, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της χώρας αποκάλυψε ότι τις πρώτες έξι ημέρες των διακοπών του κινεζικού νέου έτους, πραγματοποιήθηκαν 308 εκατομμύρια τουριστικά ταξίδια εντός της Κίνας. Η κατανάλωση πολυτελών ειδών ξεκίνησε, επίσης, δυναμικά το 2023, με μεγάλες ουρές να σχηματίζονται έξω από πολυτελή εμπορικά κέντρα, όπως το Plaza 66 της Σαγκάης και το Deiji Plaza της Ναντζίνγκ.

Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί

Το Πεκίνο θα αναδειχθεί στον πιο ισχυρό προορισμό πόλης στον κόσμο μέχρι το 2032, υπερδιπλασιάζοντας το μέγεθος του ταξιδιωτικού του τομέα από 30 δισεκατομμύρια ευρώ σε 71 δισεκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του World Travel and Tourism Council (WTTC).

Και κάπως έτσι, το Πεκίνο αναμένεται να ξεπεράσει το Παρίσι, το οποίο σήμερα κατέχει την πρώτη θέση ως ο κορυφαίος προορισμός πόλης, με ταξιδιωτικό τομέα αξίας σχεδόν 33 δισεκατομμυρίων ευρώ σύμφωνα με το Euromonitor. Την δεύτερη θέση προβλέπεται να καταλάβει η Σαγκάη, ενώ οι επίσης κινεζικές πόλεις Γκουανγκζού και το Μακάο φαίνεται πως θα βρίσκονται στην έκτη και όγδοη θέση, αντίστοιχα.

Το εγχώριο παιχνίδι των Κινέζων

Οι φορείς που σχετίζονται με τον τουρισμό, από επιχειρήσεις destination marketing έως παγκόσμιους retailers και εμπορικά σήματα, αναμένουν την επιστροφή των Κινέζων επισκεπτών. Ωστόσο, ο υπερπόντιος τουρισμός δεν φαίνεται πως θα επιστρέψει σύντομα στα προ της πανδημίας επίπεδα.

Οι ασιατικοί προορισμοί είναι οι πρώτοι ωφελημένοι από την αύξηση του αριθμού των Κινέζων ταξιδιωτών, λόγω των μικρότερων αποστάσεων και των ευκολότερων αιτήσεων ταξιδιωτικής βίζας.

Για τις διακοπές της κινεζικής Πρωτοχρονιάς, οι εγχώριοι προορισμοί, όπως το Σιτσουάν, το Γιουνάν και το Χαϊνάν, ήταν οι κορυφαίες επιλογές των ταξιδιωτών της ηπειρωτικής χώρας.

Πρόσφατη έρευνα της εταιρείας συμβούλων KPMG και του Digital Luxury Group (DLG) σε 2.653 καταναλωτές στην ηπειρωτική Κίνα και το Χονγκ Κονγκ διαπίστωσε ότι το 32% των Κινέζων προτιμούν τις εγχώριες πόλεις ως προορισμούς διακοπών, με εκείνες στην Ευρώπη και τη Βόρεια Ασία να ακολουθούν με 26% και 21% αντίστοιχα.

Ο ρόλος των duty-free

Χάρη στις ανανεωμένες ποσοστώσεις των αφορολόγητων αγορών και τις ρυθμίσεις επαναπατρισμού ταξιδιωτών, οι κινεζικές πόλεις που συγκεντρώνουν τις προτιμήσεις των ταξιδιωτών, έχουν αναδειχθεί σε Μέκκα της πολυτέλειας με κορυφαίους ομίλους, όπως οι LVMH, Kering, Richemont και Prada, να αναπτύσσουν εκεί τις δραστηριότητές τους.

Εν τω μεταξύ, τον Ιανουάριο εγκαινιάστηκε ένα duty-free mall στο Γουάνινγκ -το οποίο διαχειρίζεται ο τοπικός retailer Wangfujing Group- , ενώ ένα ακόμη duty-free project, το οποίο χρηματοδοτείται από τη Swire Properties και τον όμιλο China Duty Free Group, βρίσκεται στα σκαριά.

Παρόλο που μεγάλοι οίκοι πολυτελείας έχουν αξιοποιήσει την υπεράκτια αφορολόγητη αγορά στην Κίνα, πολλά κορυφαία ονόματα όπως η Hermès, η Louis Vuitton και η Chanel δεν έχουν δείξει κάποιο ενδιαφέρον – ακόμα.

Στόχευση σε εκλεπτυσμένους Κινέζους καταναλωτές

Πριν από την πανδημία, οι πολυτελείς μάρκες αξιοποιούσαν μια κοινή τακτική μεταξύ των Κινέζων ταξιδιωτών – να δίνουν προτεραιότητα στις αγορές στα ταξίδια τους. Εξάλλου, σύμφωνα με την έκθεση της KPMG και της DLG, οι ταξιδιώτες κατατάσσουν τις αγορές ως τον τρίτο κύριο σκοπό ενός ταξιδιού, μετά τη χαλάρωση και την εμπειρία της Τέχνης, του πολιτισμού και της ιστορίας.

Ωστόσο, υπάρχουν διαφοροποιήσεις μεταξύ των διαφόρων καταναλωτικών προσωπικοτήτων των ταξιδιωτών. Οι καταναλωτές με χαμηλή ευαισθησία στις τιμές, δίνουν προτεραιότητα στις καλές εμπειρίες αγορών έναντι των φθηνότερων τιμών.

Μια άλλη διαφοροποίηση αφορά τα γενεαλογικά χαρακτηριστικά των ταξιδιωτών. Με την αυξανόμενη δημοτικότητα της ευεξίας και των υπαίθριων δραστηριοτήτων, οι Millennials και οι Gen Z-ers “αγκαλιάζουν” έναν πιο χαλαρό τρόπο ζωής και προτιμούν να βιώνουν τις εμπειρίες αυτές σε τοπικό επίπεδο. Ως αποτέλεσμα, προορισμοί όπως το Γιουνάν και τα χιονοδρομικά κέντρα στη Βόρεια Κίνα έχουν γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη.

Διαβάστε ακόμα: Τι σημαίνει η επιστροφή των Κινέζων τουριστών για την παγκόσμια οικονομία

Ένα άλλο top trend στην Κίνα είναι το self-care, η αυτοφροντίδα. Σε εποχές όπου οι άνθρωποι αισθάνονται την πίεση μιας ολοένα και πιο πολύπλοκης και γρήγορης πραγματικότητας, η συναισθηματική ευημερία μεταφράζεται στην τάση να επενδύουν στον ίδιο τους τον εαυτό. Για πολλούς, το να περάσουν μια μέρα σε ένα όμορφο spa ή να απολαύσουν μία καλή θεατρική παράσταση, είναι οι δικές τους πολυτελείς στιγμές, οι δικές τους στιγμές ακραίας αξίας.

Τον τελευταίο καιρό έχουμε δει, μάλιστα, εταιρείες όπως η Dior, να ανταποκρίνονται άμεσα σε αυτή την αναδυόμενη τάση ανοίγοντας ακόμα και pop-up καταστήματα σε ανάλογους ταξιδιωτικούς προορισμούς. Όπως φαίνεται, αρχίζει να διαμορφώνεται μια νέα κανονικότητα και τα brands χρειάζεται να επανεξετάσουν τα σημεία επαφής τους με τους Κινέζους ταξιδιώτες και τους καταναλωτές πολυτελείας και να αναπροσαρμόσουν αναλόγως τις στρατηγικές marketing.

Με πληροφορίες από Jing Daily

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.