22 Ιαν 2025
READING

Τι θέλουν οι σημερινοί καταναλωτές;

4 MIN READ

Τι θέλουν οι σημερινοί καταναλωτές;

Τι θέλουν οι σημερινοί καταναλωτές;

Τι περιμένουν οι καταναλωτές από τους retailers;

Δεν αποτελεί πλέον είδηση ότι το εμπόριο και οι καταναλωτικές συνήθειες έχουν αλλάξει θεαματικά τα τελευταία χρόνια. Ούτε ότι συνεχίζουν να αλλάζουν καθημερινά. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο κρίσιμο από ποτέ για τις μάρκες να είναι πάντα έτοιμες να συναντήσουν τους καταναλωτές, όπου κι αν βρίσκονται.

Είναι πολύ σημαντικό για τους retailers να βεβαιωθούν ότι καταλαβαίνουν τι θέλουν οι καταναλωτές σήμερα και να είναι σε θέση να προλαβαίνουν αυτό που μπορεί να θέλουν αύριο. Στο τέλος της ημέρας, εξάλλου, τα βήματα στο ταξίδι του shopping εξακολουθούν να είναι τα ίδια. Αυτό που διαφέρει είναι ο τρόπος με τον οποίο οι καταναλωτές κάνουν αυτά τα βήματα.

Διαβάστε ακόμα: Βρίσκονται οι retailers και οι καταναλωτές στο ίδιο μήκος κύματος;

Εμπόριο χωρίς όρια

Αυτό που χρειάζεται να σκέφτονται τώρα οι λιανοπωλητές είναι το εμπόριο χωρίς όρια. Δεν είναι απαραίτητα αποκλειστικά στον ιστότοπό τους. Θα χρειαστεί να συναντήσουν τους πελάτες τους εκεί που βρίσκονται και να χρησιμοποιήσουν τα απαραίτητα μέσα για να κάνουν την εμπειρία τους και απρόσκοπτη και ευχάριστη.

Οι καταναλωτές δεν θα έρθουν από μόνοι τους

Η πραγματικότητα είναι ότι οι καταναλωτές χρησιμοποιούν πλέον πολλά κανάλια για το ταξίδι των αγορών τους. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα πολύ σύνθετο, πολλαπλών επαφών ταξίδι που ξεπερνά κατά πολύ τα στενά όρια ενός e-shop ή του χώρου του φυσικού του καταστήματος.

Σύμφωνα με έρευνα της Emarsys οι καταναλωτές θέλουν να ενημερώνονται από τους retailers με τρόπο άμεσο, έγκαιρο και εξατομικευμένο, στα κατάλληλα σημεία. Ειδικότερα, το 45% θέλει να ενημερώνεται για τις επερχόμενες προσφορές στα φυσικά καταστήματα, ενώ πάνω από τους μισούς (51%) προτιμούν να μαθαίνουν γι’ αυτές μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και το 44% στα social media.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για το λανσάρισμα νέων προϊόντων, για το οποίο το κατάστημα με ποσοστό 46,7% βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου των προτιμώμενων καναλιών, ακολουθούμενο από τα social media με 46,3%) και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο με 45%.

Οι καταναλωτές προγραμματίζουν εκ των προτέρων και ψωνίζουν νωρίτερα

Η περίοδος αιχμής των αγορών για τις εποχικές εκδηλώσεις συνήθιζε να είναι περίπου δύο μήνες νωρίτερα. Σήμερα, οι καταναλωτές αρχίζουν να ψάχνουν πέντε έως επτά μήνες νωρίτερα, γεγονός που οδηγεί και τους e-retailers να προετοιμάζονται ανάλογα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Black Friday και της Cyber Monday, δύο κατά τα άλλα παραδοσιακών εκπτωτικών ημερών του Νοεμβρίου, που κατέληξαν να έχουν παρατεταμένη διάρκεια -δεν είναι τυχαίο που πολλοί πλέον κάνουν λόγο για Cyber Month- η οποία ξεκινά από τις αρχές φθινοπώρου.

Συνεχώς δημιουργούνται νέες ανάγκες

Οι ανάγκες δεν σταματούν ποτέ να αλλάζουν. Εξατομικευμένες. Τοπικές. Σχετικές. Αυτό θέλουν οι καταναλωτές σήμερα. Έρευνα της Google το 2021 ανέφερε αύξηση 800% σε ετήσια βάση στις αναζητήσεις “σε απόθεμα κοντά μου” και 60% σε ετήσια βάση στις αναζητήσεις “buy one get one” (BOGOs). Η έννοια του BOGO αφορά μια προωθητική ενέργεια πωλήσεων κατά την οποία ένα προϊόν προσφέρεται δωρεάν ή σε μειωμένη τιμή, όταν ένα άλλο προϊόν διατίθεται σε κανονικά.

Τι σημαίνει αυτό για τους retailers; Ότι χρειάζεται να υπάρχει μία συνεχής ροή προσαρμογής της εμπειρίας που προσφέρουν και των μηνυμάτων τους σε ό,τι είναι σχετικό με τους καταναλωτές ανά πάσα στιγμή.

Διαβάστε ακόμα: Θέλει αρετή και τόλμη το retail

Mobile commerce και metaverse

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που η Google μιλούσε για την άνοδο του mobile commerce. Οι άνθρωποι δεν πίστευαν ότι οι καταναλωτές θα αγόραζαν ορισμένα προϊόντα online – και σίγουρα όχι από το κινητό. Σήμερα, όμως, οι περισσότεροι retailers βλέπουν ότι πάνω από το 50% της επισκεψιμότητάς τους προέρχεται από κινητά τηλέφωνα.

Kάτι ανάλογο ισχύει και με το metaverse. Ίσως είναι νωρίς για τον κόσμο του retail να μπει στο μετασύμπαν, ωστόσο τα στοιχεία της πλατφόρμας για το ηλεκτρονικό εμπόριο CommerceNext δείχνουν ότι το 50% των εύπορων Millenials έχουν τουλάχιστον το 25% του διαθέσιμου εισοδήματος και του πλούτου τους σε κρυπτονομίσματα.

Σε έναν κόσμο όπου οι επιχειρήσεις υποτίθεται ότι πρέπει να είναι σε θέση να προσαρμόζονται στο απροσδόκητο όπως και στο αναμενόμενο, η ικανότητα να κάνουν στροφή 180 μοιρών σε ανύποπτο χρόνο, μπορεί τελικά να αποδειχθεί ότι είναι η διαφορά μεταξύ μιας μάρκας που ευημερεί και μιας που μόλις και μετά βίας επιβιώνει. Γιατί τι θέλουν τελικά οι καταναλωτές από τους retailers; Να μπορούν να προσαρμόζονται άμεσα, όπως καλούνται να κάνουν και οι ίδιοι.

Με πληροφορίες από Commerce Tools

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.