21 Δεκ 2024
READING

Η ιστορία της Carlsberg και της ΦΙΞ στην ελληνική αγορά

5 MIN READ

Η ιστορία της Carlsberg και της ΦΙΞ στην ελληνική αγορά

Η ιστορία της Carlsberg και της ΦΙΞ στην ελληνική αγορά

Αναβαθμίζεται ο ρόλος του εργοστασίου της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας στη Σίνδο

Σε παραγωγικό και εξαγωγικό κόμβο αναδεικνύεται το εργοστάσιο της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας στη Σίνδο, καθώς από τα τέλη Ιανουαρίου το κυρίαρχο brand του μητρικού ομίλου Carlsberg παράγεται πλέον στην Ελλάδα. Η μονάδα, που ενισχύθηκε το 2017 με νέα γραμμή παραγωγής, αναλαμβάνει πλέον την παραγωγή της μπίρας Carlsberg σε κουτί των 330 ml. και των 500 ml., καθώς και σε όλους τους τύπους βαρελιών Draught Master Flex, Modular και μεταλλικό keg.

Ήταν το 2018 όταν ο όμιλος Carlsberg απέκτησε τον πλήρη έλεγχο της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, του δεύτερου μεγαλύτερου παίκτη της εγχώριας αγοράς μπίρας, και των σημάτων της Μύθος, FIX, Kaiser και Henninger. Πριν λίγες ημέρες η δανέζικη πολυεθνική ανακοίνωσε την έναρξη της παραγωγής της μπίρας Carlsberg στις εγκαταστάσεις της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας στη Σίνδο, επανεργοποιώντας ουσιαστικά το brand στην ελληνική αγορά. Παράλληλα, η μονάδα δεν θα εξυπηρετεί τις ανάγκες μόνο της ελληνικής αγοράς, αλλά και άλλων που δεν διαθέτουν τοπική παραγωγή, όπως της Νότιας Αμερικής, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Μια μεγάλη, πικρή ιστορία

Η ιστορία του brand Φιξ μετρά σχεδόν 160 χρόνια. Όλα ξεκίνησαν το 1864, όταν o Johann Karl Fix ίδρυσε την εταιρεία Fix μεταφέροντας στο ζυθοποιείο της στο Κολωνάκι ό,τι είχε μάθει από τις σπουδές του στο Μόναχο. Ενώ αργότερα ανοίγει την μπυραρία “Μετς” στον Αρδηττό δίνοντας το προσωνύμιο αυτό σε μια περιοχή που το διατηρεί μέχρι σήμερα.

Η εταιρεία απέκτησε ιδιόκτητο εργοστάσιο στη Λεωφόρο Συγγρού το 1893, το οποίο εξελίχθηκε σε ατμοκίνητο και εξοπλίστηκε με τα αρτιότερα για την εποχή μηχανήματα παρασκευής μπίρας. Το 1920 απέκτησε ψυκτικά μηχανήματα, ενώ μετά το θάνατο του Johann Karl Fix, η επιχείρηση πέρασε στα χέρια των γιων του, Γιάννη και Αντώνη, οι οποίοι δημιούργησαν βυνοποιείο ώστε η μπύρα να παρασκευάζεται από ελληνικό κριθάρι και διαμόρφωσαν τεράστιους ψυκτικούς χώρους για τη διατήρηση του πλεονάσματος της γεωργικής παραγωγής.

Το 1957 ανέθεσαν στον αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτο την ανακαίνιση και επέκταση των εγκαταστάσεων στη Λεωφόρο Συγγρού, όπου σήμερα στεγάζεται το ΕΜΣΤ. Το έργο ολοκληρώθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα, οπότε και τα δύο αδέρφια χώρισαν τους δρόμους τους. Ο Αντώνης Φιξ δημιούργησε την Ελληνική Ζυθοποιία με εργοστάσιο στην περιοχή της οδού Πέτρου Ράλλη (το σημερινό αμαξοστάσιο του ΟΑΣΑ) και λάνσαρε την μπίρα Άλφα, ενώ ο Γιάννης Φιξ συνέχισε την πατρική επιχείρηση.

Μετά την είσοδο στην αγορά της Amstel, της Henninger, της Lowenbrau και πολιτικές αναταράξεις που επηρέασαν βαθιά την Fix, η εταιρεία βρέθηκε αντιμέτωπη με τον ανταγωνισμό και τα εξωστρεφή βήματα της ελληνικής κοινωνίας. Χρεοκόπησε το 1983 και το σήμα της περιήλθε στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας, η οποία το πούλησε στην οινοποιία Δ. Κουρτάκης το 1995. Μια πενταετία αργότερα κυκλοφόρησε ανεπιτυχώς την Fix Hellas, μέσω της ξεχωριστής εταιρείας που είχε ιδρύσει με την επωνυμία “Ολυμπιακή Ζυθοποιία”.

Η Φιξ, η Μύθος και η Ολυμπιακή Ζυθοποιία

Το 2009 οι επιχειρηματίες Γιάννης Χήτος, Ηλίας και Γιώργος Γκρέκης εξαγόρασαν την Ολυμπιακή Ζυθοποιία, μαζί με την Fix Hellas. Το επαναλανσάρισμα του ιστορικού σήματος πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2010, κατόπιν αρχικών επενδύσεων 16 εκατ. ευρώ για το υπερσύγχρονο ζυθοποιείο έκτασης 7.500 τ.μ. στην περιοχή της Ριτσώνας στην Εύβοια, ενώ το 2012 ξεκίνησε η εξαγωγική δραστηριότητα. Η ανοδική πορεία της μπίρας Fix προσέλκυσε το ενδιαφέρον της Carlsberg Group, η οποία είχε ήδη αποκτήσει από το 2008 την Μύθος Ζυθοποιία. Έτσι το 2014 η δανέζικη πολυεθνική εταιρεία εξαγόρασε μέσω αυτής το 51% της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, ενώ στα τέλη του 2015 οι δύο εταιρείες συγχωνεύθηκαν σε ένα νέο σχήμα υπό την επωνυμία “Ολυμπιακή Ζυθοποιία”.

Σήμερα στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της σε Ριτσώνα και Σίνδο, με παραγωγική δυνατότητα που υπερβαίνει τα 2,1 εκατ. εκατόλιτρα ετησίως, παράγονται οι FIX Hellas, FIX Dark, FIX Άνευ, Μythos, Mythos Radler, Mythos Ice, Kaiser, Henninger, Tuborg Soda, Τuborg Tonic Water και η σειρά των mixers Tuborg Lemon / Lime-Green Tea / Pineapple-Lime & Spearmint / Pink Grapefruit-Blood Orange. Ενώ εισάγει και διανέμει στην ελληνική αγορά την τη δανέζικη Carlsberg, τις ιρλανδικές μπίρες Guinness και Kilkenny, τη βελγική Grimbergen, τη βαυαρικής προέλευσης weissbier Schneider Weisse και τον ανθρακούχο μηλίτη Somersby.

Η Carlsberg

Η μπίρα οφείλει τη δημιουργία της στον Jacob Christian Jacobsen, που εδραίωσε το 1847 στην Κοπεγχάγη την ζυθοποιία του με όραμα τη παραγωγή ποιοτικής μπίρας για όλους. Η επιτυχία της τον οδήγησε το 1868 να αρχίσει τις εξαγωγές, αρχής γενομένης από την Σκοτία. Το 1875 ίδρυσε το Εργαστήριο Carlsberg και αυτομάτως η εταιρεία αναγνωρίστηκε ως η πρώτη παγκοσμίως μεγάλη βιομηχανική επιχείρηση που επένδυσε σημαντικά στην έρευνα και στην καινοτομία. Ένα χρόνο μετά δημιούργησε το Ίδρυμα Carslberg το οποίο υποστηρίζει μέχρι σήμερα το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης προϊόντων. Η πρώτη άδεια ζυθοποίησης στο εξωτερικό δόθηκε στην κυπριακή Photos Photiades Breweries και το 1966 η μπίρα Carlsberg παρασκευάστηκε για πρώτη φορά εκτός Δανίας. Στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περιλαμβάνονται εκτός από την φερώνυμη μπίρα, η Tuborg, η Kronenbourg, το Somersby cider, η Holsten, η Neptun, η ηγέτιδα στη ρωσική αγορά μπίρα Baltika, η βελγική Grimbergen και πάνω από 500 τοπικά brands.

Γιατί η Carlsberg επέλεξε τη Σίνδο

Λόγω της κυλιόμενης αντιστάθμισης κινδύνων που εφαρμόζει η δανέζικη ζυθοποιία και οι προμηθευτές της, οι περσινές αυξήσεις των τιμών των βασικών εμπορευμάτων και της ενέργειας αναμένεται να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο κόστος πωλήσεων και στο κόστος εφοδιαστικής αλυσίδας του 2023. Η εταιρεία σκοπεύει να αντισταθμίσει το υψηλότερο κόστος σε απόλυτους όρους μέσω της τιμολόγησης, του μείγματος και της συνεχιζόμενης αυστηρής εστίασης στο κόστος. Αν και η μπίρα ιστορικά αποτελεί μια ανθεκτική καταναλωτική κατηγορία, οι υψηλότερες τιμές σε συνδυασμό με τον γενικά υψηλό πληθωρισμό ενδέχεται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην κατανάλωση μπίρας σε ορισμένες από τις αγορές της, ιδίως στην Ευρώπη.

Η Ολυμπιακή Ζυθοποιία, ως η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία στην εγχώρια αγορά μπίρας μετά την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, στοχεύει μέσα από την αναβάθμιση αυτή να διευρύνει το αποτύπωμά της στη ζεστή και κρύα αγορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2021 η εταιρεία πέτυχε αύξηση όγκου πωλήσεων κατά 24%, ενώ οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο 36%. Παράλληλα επέστρεψε σε κερδοφορία, καθώς οι καθαρές πωλήσεις, μετά την αφαίρεση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, διαμορφώθηκαν σε 96,06 εκατ. ευρώ από 71,49 εκατ. ευρώ το 2020 ενώ ο τζίρος της ήταν αυξημένος κατά 29,5 εκατ. ευρώ στα 141,54 εκατ. ευρώ από τα 109,29 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.