27 Απρ 2024
READING

Athens Heart: από εμπορικό κέντρο της Pasal σε “πράσινα” γραφεία

4 MIN READ

Athens Heart: από εμπορικό κέντρο της Pasal σε “πράσινα” γραφεία

Athens Heart: από εμπορικό κέντρο της Pasal σε “πράσινα” γραφεία

Νέες επενδύσεις από την εταιρεία ακινήτων και στο βάθος το Skyline

Το εμπορικό κέντρο της οδού Πειραιώς εγκαινιάστηκε το 2008 και παρά τα φιλόδοξα σχέδια της τότε ιδιοκτήτριας Pasal Development, χτυπήθηκε από την οικονομική κρίση χωρίς ποτέ να καταφέρει να φθάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο επισκεψιμότητας και εσόδων. Μετά την απόκτησή του από την Premia Properties, θα ανακατασκευαστεί και θα μεταμορφωθεί σε κτιριακό συγκρότημα “πράσινων” γραφείων.

Με το πέρας της εκπτωτικής περιόδου, θα πέσει η αυλαία για το εμπορικό κέντρο Athens Heart, στην οδό Πειραιώς 180, αφού η νέα πλέον ιδιοκτήτρια Premia Properties ΑΕΕΑΠ σκοπεύει να το μετατρέψει σε γραφεία, ανταποκρινόμενη στην αυξημένη ζήτηση για ποιοτικούς γραφειακούς χώρους στην Αθήνα. Στη νέα του μορφή θα αποτελεί ένα βιοκλιματικό κτιριακό συγκρότημα 26.000 τ.μ., μαζί με το νέο κτήριο που θα κατασκευαστεί στο όμορο του εμπορικού κέντρου οικόπεδο, επίσης ιδιοκτησία της Premia, με το συνολικό κατασκευαστικό κόστος να αγγίζει τα 20 εκατ. ευρώ.

Από την Pasal στην Premia

Δημιουργός του Athens Heart ήταν η Pasal Development, συμφερόντων πλέον του Ελληνοσουηδού επιχειρηματία, Ηλία Γεωργιάδη (ιδιοκτήτης μαζί με την οικογένειά του της σουηδικής Sterner Stenhus και της Sterner Stenhus Greece-SSG). Στόχος του ήταν να φιλοξενήσει καταστήματα γνωστών brands στους τέσσερις ορόφους του και να αναδειχθεί σε ένα αστικό mall σε κοντινή απόσταση από το κέντρο της πρωτεύουσας – εξου και το όνομά του.

Η μη ικανοποιητική πορεία του εμπορικού κέντρου που ήταν το μεγαλύτερο δημιούργημα της Pasal, συντέλεσε στο πρόβλημα ρευστότητάς της με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε διαδικασία εξυγίανσης. Το 2021 τα έσοδα από τα ενοίκια ήταν 385.000 ευρώ και τα έσοδα από την παροχή υπηρεσιών (marketing, στάθμευση) ήταν 651.000, ενώ το εμπορικό κέντρο κατέγραψε λειτουργικές ζημιές άνω των 12 εκατομμυρίων ευρώ.

Τον Φεβρουάριο του 2021, η Pasal Development μετονομάστηκε σε Premia Properties. Στο μετοχικό της κεφάλαιο εισήλθαν νέοι μέτοχοι επενδύοντας σε αυτή με κυριότερο την εταιρεία SSG (ποσοστό 76%) και μετατράπηκε σε ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας), με στόχο να πενταπλασιάσει την αξία του χαρτοφυλακίου της.

Τον Νοέμβριο του 2022 το ακίνητο συνολικής έκτασης 54.000 τ.μ. και εκμισθώσιμης επιφανείας 18.500 τ.μ. επί οικοπέδου επιφανείας 10.600 τ.μ. περιήλθε στην κατοχή της Premia, έναντι τιμήματος 15,7 εκατ. ευρώ, σε υλοποίηση της από 31.8.2022 δικαστικής απόφασης με την οποία επικυρώθηκε Συμφωνία Εξυγίανσης της εταιρείας Doreco, ιδιοκτήτριας πλέον του εμπορικού κέντρου Athens Heart. Το χρέος της Doreco προς την Εθνική Τράπεζα ήταν 55 εκατ. ευρώ.

Τα ακίνητα

Η νέα στόχευση της εταιρείας αφορούσε την περαιτέρω δραστηριοποίησή της στον κλάδο των logistics, με την απόκτηση νέων αποθηκευτικών χώρων εντός του 2021, αλλά και τον τριπλασιασμό της αξίας των ακινήτων που είχε στην κατοχή της, από περίπου 120 εκ. ευρώ το 2020 σε 360 εκ. ευρώ. Η Premia Properties επιδίωξε να επεκτείνει τις επενδύσεις της σε εμπορικά ακίνητα (big boxes) με ισχυρούς μισθωτές, μακροχρόνιες μισθώσεις και υψηλές αποδόσεις.

Στο πλαίσιο αυτό προχώρησε και σε εξαγορά του ακινήτου που στεγάζει κατάστημα της ΑΒ Βασιλόπουλος, στη Λεωφόρο Λαυρίου στην Παιανία, έναντι 2,5 εκ. ευρώ. στο οποίο θα αναπτυχθεί κατάστημα της αλυσίδας Pepco. Εμπλούτισε το χαρτοφυλάκιό της με τρία κτίρια, το πρώτο επιφάνειας 14.000 τ.μ. μισθωμένο στην Friesland, το δεύτερο 7.500 τ.μ. στη Goldair και το τρίτο logistics 15.000 τ.μ. στην Μάνδρα με μισθωτή την Henkel.

Επίσης προέβη στην αγορά βιομηχανικού κτιρίου 5.236 τ.μ. επί οικοπέδου 6.480 τ.μ., στο Κρυονέρι Αττικής, έναντι €2,1 εκατ. Το ακίνητο βρίσκεται επί της Λεωφόρου Κρυονερίου 114 και είναι μισθωμένο στο σύνολό του στην Ματσούκης Γραφικές Τέχνες Α.Ε. μέχρι και το έτος 2030. Όπως και στην απόκτηση ακινήτου 5.250 τ.μ στο κέντρο της Ξάνθης, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως φοιτητική εστία με 105 επιπλωμένα διαμερίσματα, ενώ το ισόγειο θα αξιοποιηθεί για εμπορικούς σκοπούς.

To Athens Heart θα αποτελέσει το πρώτο και πρότυπο συγκρότημα γραφείων για την Premia, η οποία εξάλλου δεν διαθέτει κάτι παρόμοιο, αφού τον τελευταίο χρόνο έχει επενδύσει στην αγορά φοιτητικών εστιών και εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων, αποθηκών, εγκαταστάσεων ιδιωτικών σχολείων και των οινοποιείων του Κωνσταντίνου Μπουτάρη.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.