27 Απρ 2024
READING

H ανάπτυξη των Attica

5 MIN READ

H ανάπτυξη των Attica

H ανάπτυξη των Attica

H Aττικά Πολυκαταστήματα μεγαλώνει και αναπτύσσεται.

Κατά έναν τρόπο ακολουθεί το ρεύμα της εποχής και δεδομένης και της τουριστικής ανάπτυξης, κάνει κινήσεις για να παρουσιάσει τα προϊόντα των νέων brands που εμπλουτίζoυν το κωδικολόγιό της αλλά και για να ενισχύσει τις υπηρεσίες της προς τους καταναλωτές.

Το πρώτο πολυκατάστημα Attica άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό τον Απρίλιο του 2005. Από την πρώτη κιόλας μέρα κατάφερε να χαρίσει εξυπηρέτηση υψηλής ποιότητας, ενώ η δομή και το ύφος του, που δημιουργήθηκαν με βάση τα διεθνή standards του high-end shopping, έφεραν μια νέα πραγματικότητα στην ελληνική αγορά.

Σήμερα, έχοντας διαγράψει μία επιτυχημένη πορεία στον κλάδο του λιανικού εμπορίου, εκτός από το πρώτο Attica, το flagship store στο ιστορικό κτίριο City Link στο κέντρο της Αθήνας, στην πρωτεύουσα μπορεί κανείς να βρει δύο ακόμα πολυκαταστήματα, το Attica στο Golden Hall και στο The Mall στο Μαρούσι. Παράλληλα και η Θεσσαλονίκη έχει υποδεχτεί τo Attica με δύο πολυκαταστήματα, στην Τσιμισκή και στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos. Μάλιστα, ανταποκρινόμενο στις εξελίξεις και τις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτικού κοινού, το Attica διαθέτει και e-shop.

Πόλος έλξης για τους καταναλωτές

Η αλήθεια είναι πως το Attica αποτελεί πόλο έλξης τόσο για τους Έλληνες καταναλωτές, όσο και για τους ξένους επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα. Είναι ο μοναδικός οργανωμένος πολυχώρος στο κέντρο της Αθήνας σε μικρή απόσταση από την πλατεία Συντάγματος. Εκεί οι καταναλωτές, Έλληνες ή ξένοι, μπορούν να βρουν luxury αλλά και πιο προσιτά προϊόντα, όλα συγκεντρωμένα σε έναν χώρο. Το γεγονός μάλιστα ότι περιβάλλεται από μία σειρά ξενοδοχείων με πλησιέστερο από αυτά το Athens Capitol του ομίλου Λάμψα, αλλά και τα ξενοδοχειακά τοπόσημα Μεγάλη Βρετανία, King George και Athens Plaza, το καθιστούν σε προνομιακή τοποθεσία για αγοραστικές εξορμήσεις, την στιγμή που στο κέντρο της Αθήνας αναπτύσσονται διαρκώς και μικρότερου βεληνεκούς ξενοδοχειακές μονάδες.

Περισσότερα brands, μεγαλύτεροι χώροι

Στο πλαίσιο αυτό, το Attica “μεγαλώνει” αυξάνοντας τις συνεργασίες με τα brands των οποίων τα προϊόντα βρίσκονται στα καταστήματά του. Συγκεκριμένα, στο attica πλέον οι καταναλωτές μπορούν να βρουν  ευρωπαϊκά και αμερικανικά brands ένδυσης και υπόδησης όπως τα Marni, JW Anderson, Ganni, AMI Paris, Alexandre Mattiussi, Anya Hindmarch, Ganni, Chiara Boni, Farm Rio, Fabiana Filippi, St. John, Self-Portrait και Acne Studios και γνωστά luxury brands,  που χαίρουν υψηλής αναγνωρισιμότητας σε πιο απαιτητικά κοινά μεσο-υψηλής εισοδηματικής τάξης, όπως οι Hugo Boss, Polo, Gant, Lacoste, Burberry, Moncler, Max Mara, Zadig & Voltaire, MCM, Kalista, Michael Kors, Marc Jacobs.

Φυσικά, καθώς νέα brands «εισέρχονται» στα καταστήματα δημιουργείται η ανάγκη περισσότερου χώρου. Έτσι, στο πολυκατάστημα στο κέντρο των Αθηνών προχώρησε στην αγορά και ανακαίνιση του 5ου ορόφου του κτιρίου, κατά τρόπο ανάλογο με αυτόν που είχε προηγηθεί στον 3ο και στον 4ο.

Εκεί μέχρι πριν από λίγο καιρό βρίσκονταν τα γραφεία της Τράπεζας Πειραιώς. Ωστόσο μετά την αποχώρησή τους, η Αττικά Πολυκαταστήματα Α.Ε. που διαχειρίζεται το γνωστό πολυκατάστημα, αποφάσισε να επεκταθεί και να δημιουργήσει νέο τμήμα πολλαπλών αγορών, click and collect station, ενώ σ’ένα τμήμα του ορόφου θα δημιουργηθεί τμήμα εποχιακών ειδών και θα αναπτυχθούν περαιτέρω υφιστάμενες μάρκες του γυναικείου τμήματος όπως Pinko, Sandro, Maje, Michael Kors κ.ά. Αντίστοιχα, οι περισσότερες από τις νέες μάρκες θα τοποθετηθούν στους premium χώρους που αναπτύσσονται στον 1ο και στον 4ο όροφο του attica, ενώ άλλες θα ενσωματωθούν στο Golden attica, όπου προωθούνται ανάλογες αναβαθμίσεις.

Το βήμα στο Ελληνικό

Το επόμενο βήμα όμως για τα Attica θα είναι εκτός κέντρου της Αθήνας. Ήδη η εταιρεία έχει «πιάσει» δύο θέσεις με την δημιουργία αντίστοιχων πολυκαταστημάτων στο Riviera Galleria το εμπορικό κέντρο ειδών πολυτελείας που θα δημιουργήσει η Lamda Development στο Ελληνικό αλλά και στο Vouliagmenis Mall, το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο που θα δημιουργηθεί στην Ελλάδα το οποίο θα βρίσκεται επίσης εντός της έκτασης του Ελληνικού προς την πλευρά της λεωφόρου Βουλιαγμένης.

The elevation project

Ωστόσο, όλες οι παραπάνω ενέργειες δεν γίνονται τυχαία, αλλά αποτελούν μέρος ενός ευρύτατου προγράμματος, το οποίο η εταιρεία ονομάζει “the elevation project”. Στόχος του εν λόγω προγράμματος είναι η αναβάθμιση της εμπειρίας του καταναλωτή από κάθε πλευρά, είτε στα φυσικά καταστήματα είτε στο ψηφιακό περιβάλλον.

Στο πλαίσιο, αυτό εκτός από τα νέα brands, η εταιρεία ανακαινίζει τους χώρους των πολυκαταστημάτων προσφέροντας περισσότερες υπηρεσίες –εκτός από επιλογές προϊόντων- στους καταναλωτές. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Attica στο City Link όπου πλέον λειτουργεί cafe, wine bar αλλά και κομμωτήριο – όπως και η δημιουργία εμπορικών χώρων με φυσικό φως. Παράλληλα, ενισχύει την εκπαίδευση του προσωπικού των καταστημάτων, ώστε να είναι σε θέση να εξυπηρετούν με τον βέλτιστο τρόπο τους καταναλωτές. Έμφαση δίνεται επίσης στην δυνατότητα παραγγελίας online και παραλαβής από το κατάστημα -υπηρεσία click & collect- σε μία πρωτοβουλία που φέρνει πιο κοντά τους πελάτες του e-shop, η οποία όπως προαναφέρθηκε θα βρίσκεται στον 5ο όροφο του καταστήματος στο City Link.

To “πράσινο” φως στην αναπτυξιακή πορεία των πολυκαταστημάτων δίνουν τα θετικά και ενθαρρυντικά οικονομικά αποτελέσματα του 2022 αλλά και του πρώτου μήνα του 2023. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις συνολικά το 2022 επανήλθαν στα επίπεδα του 2019, μετά από δύο δύσκολα έτη, προσφέροντας ικανοποίηση για την απόδοση των επενδύσεων που έγιναν την προηγούμενη διετία κι εξακολουθούν να υλοποιούνται και μέσα στο 2023. Σημειώνεται ότι οι πωλήσεις των Αττικών Πολυκαταστημάτων είχαν διαμορφωθεί σε 183 εκατ ευρώ το 2019, για να υποχωρήσουν σε 98,8 το 2020 και να ανακάμψουν σε 144 εκατ ευρώ το 2021.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.