24 Απρ 2024
READING

Η Media Strom επενδύει στο μέλλον του ύπνου

4 MIN READ

Η Media Strom επενδύει στο μέλλον του ύπνου

Η Media Strom επενδύει στο μέλλον του ύπνου

Ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή μας και ένα στοιχείο που τον καθορίζει είναι το στρώμα. Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή περί τις 200 βιομηχανίες και βιοτεχνίες κατασκευής στρωμάτων μεγαλύτερου και κυρίως μικρότερου μεγέθους. Ωστόσο, βάσει των οικονομικών καταστάσεων των εταιρειών θα ξεχωρίζαμε 5: τη Media Strom, την Coco-Mat, την Candia Strom, την Elite Strom και την Greco Strom.

Αδιαμφισβήτητος leader της ελληνικής αγοράς είναι η Media Strom, η οποία αποτελεί μία από τις παλαιότερες εταιρείες του κλάδου της στρωματοποιίας. Η ιστορία της ξεκινά 55 χρόνια πριν, το 1967, σε ένα μικρό εργαστήριο στο Mεταξουργείο. Τότε οι Iωάννης και  Nικόλαος Nιάρχος αποφάσισαν να δημιουργήσουν προϊόντα αποκλειστικά για τον ύπνο χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Είναι ενδιαφέρον ότι εκείνοι την εποχή ο κόσμος αγόραζε κρεβατοκάμαρες με κριτήριο τη συνολική επίπλωση και όχι το στρώμα. Έτσι, θα μπορούσε να πει κανείς ότι δεν υπήρχε ζήτηση για το προϊόν που παρήγαγαν και οι προσπάθειες και επενδύσεις τους στο μικρό εργαστήριο στο Μεταξουργείο ήταν περιττές και άκαρπες. Ωστόσο, η ιστορία επαληθεύει το αντίθετο. Το 1976 δημιουργούν το πρώτο ορθοπεδικό στρώμα, το οποίο σημειώνει επιτυχία, και τότε γεννήθηκε το brand Media Strom. Εναν χρόνο αργότερα, το 1977, άνοιξαν το πρώτο κατάστημα στρωμάτων λιανικής στην Ελλάδα.

Από ένα μικρό εργαστήριο στο καλύτερο εργοστάσιο των Βαλκανίων

Σήμερα, η Media Strom έχει κυριαρχήσει στο είδος της και το μικρό εργοστάσιο στην καρδιά των Αθηνών εξελίχθηκε σε ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο στο Μαρκόπουλο Αττικής, το οποίο μπορεί παράγει 1.000 στρώματα την ημέρα. Βέβαια, το εργοστάσιο αυτό δεν δημιουργήθηκε αμέσως. Χρειάστηκαν χρόνια και 30 εκατομμύρια ευρώ, ώστε το 2004 οι ιδρυτές να κάνουν το μεγάλο βήμα κατασκευής του.

Μάλιστα, είχαν προσεγγίσει τη διοίκηση της εταιρείας και ιδιώτες από τη Βουλγαρία, προτείνοντάς της να δημιουργήσει εκεί το εργοστάσιό της και προσφέροντας ιδιαίτερα ελκυστικά κίνητρα. Ωστόσο, η πορεία της βασίζεται στους ανθρώπους, γι’ αυτό και η διοίκηση επέλεξε να παραμείνει παραγωγικά στην Ελλάδα. Ως αποτέλεσμα, σήμερα στην Ελλάδα η Media Strom διαθέτει το κορυφαίο εργοστάσιο παρασκευής στρωμάτων στη χώρα και στα Βαλκάνια και και ένα από τα 3 καλύτερα σε όλη την Ευρώπη. Μάλιστα, το 2023 σκοπεύει να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά συστήματα με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, κάνοντάς το πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Επί του παρόντος απασχολεί 250 άτομα. Παράλληλα, η επιχείρηση διατηρεί περίπου 100 “συνταγές” στρωμάτων, δυνατότητα παραγωγής σε 1.500 διαφορετικές διαστάσεις που προκύπτουν από συνδυασμό 150.000 πιθανών διαστάσεων παραγόμενων προϊόντων.

Η Media Strom δεν παράγει μόνο στρώματα

Πέρα από το εντυπωσιακό εργοστάσιο της, η Media Strom διαθέτει 35 καταστήματα,  400 σημεία λιανικής, 1300 ξενοδοχεία, 18 πολυκαταστήματα, e-shops και συνεργασίες με την ελληνική ναυτιλία, ενώ διαθέτει στην αγορά και άλλες μάρκες, όπως η Stromatex, η Zenius -με αποκλειστική διάθεση στα Praktiker- και η Sleep Dimmer, που προσφέρει ολοκληρωμένες, «έξυπνες» λύσεις προϊόντων ύπνου σε προσιτές τιμές. Μάλιστα, οι πωλήσεις προς την Praktiker αντιστοιχούν σε περίπου 6% του συνολικού τζίρου της.

Το σχέδιο ανάπτυξης 2023

Ωστόσο, η εταιρεία δεν σταματάει και φιλοδοξεί να αναπτυχθεί και άλλο εντός του 2023 υλοποιώντας ένα σύνολο επενδύσεων αξίας 1 εκατ. ευρώ. Πρώτο στάδιο του αναπτυξιακού της προγράμματος είναι η μεγαλύτερη διείσδυση στην επαγγελματική αγορά, και μάλιστα σε ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων. Συγκεκριμένα, στόχος είναι μέσα στο 2023 να αυξηθούν οι πωλήσεις της στην συγκεκριμένη αγορά κατά 40% σε σύγκριση με πέρυσι, που ήταν περίπου 2,1 εκατ. ευρώ (7,9%) σε ένα σύνολο πωλήσεων 26,5 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο όγκος πωλήσεων συνολικά της εν λόγω αγοράς υπολογίζεται σε 100.000-120.000 στρώματα ετησίως.

Φυσικά, ο παραπάνω στόχος δεν σημαίνει πως η εταιρεία «ξεχνά» τους απλούς καταναλωτές της, χάριν των οποίων τόσα χρόνια «βασιλεύει». Αντίθετα, προγραμματίζει μέσα στο 2023 να ιδρύσει νέα εταιρικά καταστήματα, ώστε μέχρι το τέλος του έτους να φτάσουν τα 38 από 35 που είναι σήμερα. Επίσης, μελετά προσεκτικά την παρουσία της και στο ηλεκτρονικό κανάλι πωλήσεων, επιχειρώντας μέσα από πιο προσιτές λύσεις να απευθυνθεί και στο πιο νεανικό κοινό, ενώ σκοπεύει να κυκλοφορήσει επετειακούς κωδικούς.

Ανάπτυξη εκτός συνόρων

Ωστόσο φέτος, ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην αύξηση των εξαγωγών της. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη δεκαετία του ’90 η εταιρεία είχε σημαντική παρουσία στη Ρωσία με τέσσερα καταστήματα Media Strom στη Μόσχα, παρουσία η οποία όμως τερματίστηκε μετά τη μεγάλη υποτίμηση που υπέστη το ρούβλι τον Αύγουστο του 1998. Τώρα βέβαια η «εξωτερική της πολιτική» είναι διαφορετική, καθώς απευθύνεται σε διαφορετικές χώρες. Συγκεκριμένα, η εταιρεία διερευνά σε πρώτη φάση τις αγορές της Αλβανίας και της Κύπρου, ενώ ευρύτερα το ενδιαφέρον της επικεντρώνεται στις αγορές των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής.

Βλέποντας τα νούμερα, καταλαβαίνουμε πως η Media Strom μόνο αισιόδοξα μπορεί να βλέπει το μέλλον. Σε ετήσια βάση υπολογίζεται ότι πωλούνται συνολικά στην ελληνική οικιακή αγορά περί τις 450.000-500.000 στρώματα. Η εγχώρια αγορά στρωμάτων σε τιμές καταναλωτή υπολογίζεται σε 160 εκατ. ευρώ, με τη Media Strom να κατέχει ηγετικό μερίδιο. Το 2022 οι πωλήσεις της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 26,5 εκατ. ευρώ, από 22,1 εκατ. ευρώ το 2021, και τα EBITDA υπολογίζονται σε 5,8 εκατ. ευρώ, από 6,2 εκατ. ευρώ το 2021. Στόχος για το 2023 είναι πωλήσεις στο επίπεδο των 30 εκατ. ευρώ και αύξηση των EBITDA στα 7 εκατ. ευρώ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.