26 Απρ 2024
READING

Nike VS Lululemon: Πόλεμος για τα μάτια της Gen Z

4 MIN READ

Nike VS Lululemon: Πόλεμος για τα μάτια της Gen Z

Nike VS Lululemon: Πόλεμος για τα μάτια της Gen Z

Η Nike μηνύει τη Lululemon για τρεις πατέντες κατασκευής παπουτσιών

Η κορυφαία μάρκα αθλητικών ειδών κατέθεσε μήνυση κατά της Lululemon υποστηρίζοντας ότι η καναδική μάρκα ενδυμάτων παραβιάζει τρεις πατέντες υφασμάτων. Η Nike έχει ζητήσει δίκη με ενόρκους και ζητά χρηματική αποζημίωση και μόνιμη δικαστική εντολή που να απαγορεύει την περαιτέρω παραβίαση από τη Lululemon.

Η Lululemon, που έχει ήδη ξεχωρίσει ως ειδικός στα είδη γιόγκα και στην αθλητική ένδυση εδώ και 25 χρόνια, μπήκε στο παιχνίδι των παπουτσιών πριν από λιγότερο από ένα χρόνο. Τότε το brand είχε ανακοινώσει ότι εφάρμοσε τις γνώσεις και την τεχνογνωσία που απέκτησε όλα αυτά τα χρόνια σχεδιασμού ενδυμάτων επιδόσεων για να δημιουργήσει την πρώτη της πρόταση παπουτσιών. Μέχρι στιγμής, η Lululemon έχει επικεντρωθεί σε παπούτσια για γυναίκες, αλλά πρόκειται να κυκλοφορήσει και ανδρικά σχέδια μέσα στο 2023.

Διαβάστε ακόμα: Η Nike συνεργάζεται πρώτη φορά με μία εταιρεία γυναικείων αθλητικών παπουτσιών

Τα σχέδια για τα οποία κατηγορεί η Nike τη Lululemon περιλαμβάνουν τα παπούτσια Chargefeel Mid, Chargefeel Low, Blissfeel και Strongfeel της Lululemon, και ενδεχομένως και άλλα, σύμφωνα με έγγραφα που κατατέθηκαν στο Περιφερειακό Δικαστήριο των Η.Π.Α. για τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης.

Η Nike ισχυρίζεται ότι τα υφάσματα που χρησιμοποιεί η Lululemon στα παπούτσια της προέρχονται από δικές της μεθόδους κατασκευής, που κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 2012, το 2016 και το 2017 και σχετίζονται με αυτό που η εταιρεία αποκαλεί τεχνολογία “Flyknit”.

Ωστόσο, η Lululemon θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι υπάρχει ένα ορισμένο επίπεδο “αυτονόητου” στον τρόπο κατασκευής των υφασμάτινων αθλητικών παπουτσιών.

Εάν η τοποθέτηση ενός πλέγματος πάνω σε ένα δεύτερο πλέγμα για την κατασκευή ενός παπουτσιού είναι μια προφανής τεχνολογία ή ένα βήμα της τεχνολογίας, θα μπορούσε να ακυρωθεί εντελώς η πατέντα. Εάν δηλαδή το δικαστήριο συμφωνήσει με έναν τέτοιο ισχυρισμό, τότε οι επίμαχες πατέντες της Nike μπορεί να κινδυνεύουν.

Αλλά η Nike έχει ένα οικονομικό πλεονέκτημα που η Lululemon μπορεί να δυσκολευτεί να ξεπεράσει. Η οικονομική κατάσταση παίζει συχνά ρόλο σε διαπραγματεύσεις διακανονισμού και σε αγωγές.

Η “κόντρα” αυτή έχει παρελθόν

Η αγωγή έρχεται να επεκτείνει την αμφιλεγόμενη νομική ιστορία μεταξύ των δύο εταιρειών. Η Nike είχε μηνύσει πάλι τη Lululemon τον Ιανουάριο του 2022, κατηγορώντας την καναδική εταιρεία κατασκευής ενδυμάτων ότι παραβιάζει έξι διπλώματα ευρεσιτεχνίας σχετικά με την οικιακή συσκευή γυμναστικής Mirror και τις σχετικές εφαρμογές για κινητά. Η Nike ζητά τριπλή αποζημίωση σε εκείνη την υπόθεση.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η Skechers και τα Crocs απειλούν την Nike

Η Nike ισχυρίστηκε ότι εφηύρε -και κατέθεσε αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1983- μια συσκευή που προσδιόριζε την ταχύτητα, τις θερμίδες που κατανάλωσε ένας δρομέας, την απόσταση που διένυσε και τον χρόνο που πέρασε. Η διαδραστική πλατφόρμα home fitness Mirror που εξαγόρασε το 2020 η Lululemon, καθοδηγεί τους χρήστες σε ασκήσεις γυμναστικής, κυρίως για cardio προπονήσεις. Η καταγγελία σημείωσε ομοιότητες μεταξύ της τεχνολογίας που επιτρέπει στους χρήστες να ανταγωνίζονται με άλλους χρήστες, να καταγράφουν τις επιδόσεις τους και να στοχεύουν σε συγκεκριμένα επίπεδα άσκησης.

Για τα μάτια της Gen Z

Όπως και το 2022, έτσι και τώρα η Lululemon δηλώνει πως οι ισχυρισμοί της Nike είναι αδικαιολόγητοι και πως θα αποδείξει την υπόθεσή της στις δικαστικές αίθουσες. Οι διαμάχες αυτές αποκτούν μεγαλύτερη σημασία, καθώς η Nike χαρακτηρίζεται σταθερά ως η αγαπημένη μάρκα των Gen Z-ers, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της εταιρείας ερευνών, Piper Sandler, σε περισσότερους από 14.000 έφηβους των Η.Π.Α. Το 60% των εφήβων δηλώνουν τη Nike ως την αγαπημένη τους μάρκα υποδημάτων, ενώ μόλις 6% την Adidas. Ενώ, την ίδια στιγμή στον τομέα της ένδυσης, η Nike κατέκτησε την πρώτη θέση με το 30% των εφήβων, ακολουθούμενη από τη Lululemon (6%).

Η Nike που διαθέτει ήδη ρούχα lifestyle και έχει δημιουργήσει sold-out συνεργασίες με εταιρείες μόδας όπως η Jacquemus και η Stüssy κατά το τελευταίο έτος, έχει απέναντί της εκτός από τους κλασικούς ανταγωνιστές της, και ανερχόμενες όπως μάρκες όπως η Gymshark, η Tala και η Alo Yoga. Ενώ η εμφάνιση της Lululemon έχει κερδίσει το δικό της μερίδιο αγοράς για τα σύνολα και τις αρθρωτές συλλογές της, που φοριούνται εντός και εκτός γυμναστηρίου από τη Gen Z και διαφημίζονται από τους influencers στο TikTok και το Instagram.

 

Με πληροφορίες από Retail Dive

Photo & Video: Nike | Lululemon

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.