Πώς η Google, η Meta και η Snap “αγκαλιάζουν” την τεχνητή νοημοσύνη στη διαφήμιση – και όχι μόνο
Οι κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας προετοιμάζονται για τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη (GAI), καθώς η τεχνολογία έχει κερδίσει τους καταναλωτές μέσω προϊόντων όπως το ChatGPT. Για τα tech brands, αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο που θα ενισχύσει τη διαφημιστική τους παρουσία και την οικονομία των δημιουργών (creator’s economy).
Η οικονομία των δημιουργών αναφέρεται σε έναν τύπο επιχείρησης που διευθύνεται από δημιουργούς περιεχομένου στο διαδίκτυο δημιουργώντας έσοδα μέσω επί πληρωμή συνεργασιών, διαφημίσεων και πωλήσεων προϊόντων. Τα τελευταία χρόνια, η creator’s economy έχει καλωσορίσει ένα πλήθος από influencers, bloggers, προσωπικότητες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κωμικούς, ακτιβιστές, podcasters, καλλιτέχνες, μουσικούς και αθλητές. Μια μεγάλη ποικιλία από επιχειρηματίες πλήρους απασχόλησης και micro-influencers μέχρι μεγάλους αστέρες.
Διαβάστε ακόμα: Καινοτομία και ταχύτητα μέσω της τεχνητής νοημοσύνης
Πριν λίγες μέρες, η Snap συζήτησε τις δυνατότητες της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης να τροφοδοτήσει τα χαρακτηριστικά επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality) της εφαρμογής. Εν τω μεταξύ, ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Mark Zuckerberg, μίλησε για την generative AI με παρόμοιους όρους – για τη δημιουργία εικόνων και βίντεο και avatars και τρισδιάστατων στοιχείων. Ενώ και ο CEO της Google, Sundar Pichai, επισήμανε ότι η εταιρεία την αντιμετωπίζει με αντίστοιχα αισιόδοξο τρόπο.
Η πτώση της διαφήμισης και η αντιμετώπιση
Όλες οι τεχνολογικές εταιρείες είδαν πτώση της ζήτησης διαφημίσεων το τέταρτο τρίμηνο το 2022 και κατ’ επέκταση μείωση των εσόδων τους. Οι επιχειρήσεις Search και YouTube της Google ανέφεραν πτώση των πωλήσεων διαφημίσεων κατά 2% και 8% σε ετήσια βάση, αντίστοιχα. Οι διαφημιστικές δραστηριότητες της Meta μειώθηκαν κατά 4% και τα έσοδα της Snap παρέμειναν αμετάβλητα σε ετήσια βάση.
Οι εταιρείες τεχνολογίας αντιμετωπίζουν αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο τα δεδομένα μοιράζονται μεταξύ εφαρμογών και συσκευών στο πλαίσιο νέων περιορισμών απορρήτου στο διαδίκτυο. Η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση είναι μεταξύ των εργαλείων που θα μπορούσαν να διορθώσουν τη στόχευση των διαφημίσεων.
Πράγματι, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στον σχεδιασμό εκστρατειών marketing και στην μέτρηση την απόδοσης των διαφημίσεων – όπως και το κάνει σε πολλές περιπτώσεις εξάλλου. Η generative AI, όμως, είναι ο νέος δημιουργικός καταλύτης που θα αλλάξει τα δεδομένα – μια τεχνολογία που δημιουργεί κείμενο, εικόνες, βίντεο και ψηφιακές απεικονίσεις σε δευτερόλεπτα.
Οι καταναλωτές έχουν αρχίσει να εξοικειώνονται με τη νέα τεχνολογία. Πέρυσι, η εταιρεία έρευνας και ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης, OpenAI έγινε δημοφιλής χάρη στο DALL-E που μετατρέπει προτροπές κειμένου σε εικόνες, και φυσικά στο ChatGPT που είναι σε θέση να δίνει γρήγορες απαντήσεις σε σύνθετα ερωτήματα, λειτουργώντας σαν μια πιο δυναμική μηχανή αναζήτησης.
Τα διαφημιστικά σχέδια AI της Meta
Η Meta είχε ανακοινώσει ότι εργάζεται πάνω σε προγράμματα που θα μπορούσαν πραγματικά να δώσουν τη δυνατότητα στους δημιουργούς να είναι πολύ πιο παραγωγικοί και δημιουργικοί σε όλες τις εφαρμογές και να διαχειρίζονται πολλούς διαφορετικούς λογαριασμούς.
Η τεχνητή νοημοσύνη τροφοδοτεί ήδη τις συστάσεις της Meta για το περιεχόμενο που πρέπει να προβάλλεται στους χρήστες στο Facebook και το Instagram, συμπεριλαμβανομένων των βίντεο Reels. Η Meta διαθέτει διαφημιστικά προϊόντα όπως το Advantage+, που αφορά διαφημιστικές καμπάνιες με AI.
Τώρα, μετά το σάλο που ξέσπασε από τις ασύλληπτες δυνατότητες του ChatGPT, αποφάσισε να εξετάσει τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη υπό το πρίσμα μακροπρόθεσμης στόχευσης, κάτι που θα επηρεάσει και τις φιλοδοξίες της για το metaverse. Όμως η τεχνολογία διεισδύει ήδη στα διαφημιστικά προϊόντα, καθώς οι marketers βασίζονται στις μηχανές για να προσαρμόζουν ελαφρώς το δημιουργικό και το κείμενο των διαφημίσεων.
Η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αναδειχθεί σε ένα επιπλέον δημιουργικό εργαλείο που μπορεί να βρει εφαρμογή στα διαφημιστικά της προϊόντα. Για παράδειγμα, είναι εύκολο να φανταστεί κανείς ότι οι marketers χρησιμοποιούν οδηγίες κειμένου για να δώσουν οδηγίες στον διαχειριστή διαφημίσεων της Meta να σχεδιάσει μια διαφήμιση. Και τα μηνύματα είναι ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα διαφημιστικά προϊόντα της Meta στο WhatsApp, το οποίο ξεπέρασε τα 2 δισεκατομμύρια μηνιαίους χρήστες το περασμένο τρίμηνο.
Όμως, η Meta έχει στα σκαριά ακόμη πιο εξελιγμένα projects για τους χρήστες, προκειμένου να δοκιμάσουν περιεχόμενο που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη. Πέρυσι, η εταιρεία προανήγγειλε μια υπηρεσία που ονομάζεται Make-A-Video, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει οποιοδήποτε είδος καλλιτεχνικού έργου που θα ζητούσε κάποιος.
Η Google είναι πανέτοιμη για την τεχνητή νοημοσύνη
Η Google επενδύει στην τεχνητή νοημοσύνη εδώ και δεκαετίες, αλλά τα προγράμματά της ήταν “απομονωμένα” από το κοινό. Τώρα όμως η εταιρεία αξιοποιεί την ΑΙ σε προϊόντα και διαφημίσεις της και αντιμετωπίζει κάθε νέα εξέλιξη με μια πιο εξωστρεφή ματιά. Χαρακτηριστικά, στη διαφήμιση του Super Bowl για το νέο της 5G κινητό τηλέφωνο Pixel 7, η εταιρεία επισημαίνει ότι η κάμερα βασίζεται στην AI για τις προηγμένες λειτουργίες επεξεργασίας της.
Η Google, όπως και η Meta, έχει εμπλουτίσει την πλατφόρμα διαφημίσεων της με μικρά εκπαιδευτικά sessions που αφορούν την AI, προκειμένου να βοηθήσει τους marketers να επιλέξουν το σωστό δημιουργικό, να θέσουν στόχους για τις καμπάνιες τους και να στοχεύσουν τους κατάλληλους καταναλωτές στο διαδίκτυο.
Η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει επίσης το βασικό προϊόν αναζήτησης της Google. Καθώς η Microsoft βιάστηκε να λανσάρει το ChatGPT, η Google άρχισε να επιταχύνει τα σχέδιά της και ετοιμάζεται να αποκαλύψει το LaMDA, ένα γλωσσικό μοντέλο που είναι παρόμοιο με το ChatGPT.
Το μέλλον της Snap βρίσκεται στην επαυξημένη πραγματικότητα
Η επαυξημένη πραγματικότητα (AR) είναι ακόμη μια τεχνολογία που εξελίσεται διαρκώς και χρησιμοποιείται ήδη σε πλατφόρμες gaming, για “ντύσιμο” selfies με εικονικά αξεσουάρ αλλά και για πιο διαδραστικές αγορές.
Το Snapchat αποτελεί το μέσο κοινωνικής δικτύωσης που είναι κατεξοχήν συνδεδεμένο με την AR, αφού έχει επενδύσει σε ανάλογες λειτουργίες για τα διαφημιζόμενα brands, αλλά και για να βοηθήσει τους καταναλωτές να απεικονίσουν τα προϊόντα που τους αρέσουν πριν τα αγοράσουν, προσφέροντας μεγαλύτερη και πρωτότυπη σύνδεση με τις μάρκες.
Διαβάστε ακόμα: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει το μέλλον το ηλεκτρονικού εμπορίου
Το social medium έχει ήδη συνεργαστεί με εταιρείες όπως η Gucci και η American Eagle για τη δημιουργία εμπειριών επαυξημένης πραγματικότητας στην εφαρμογή του, οι οποίες αναδεικνύουν τα προϊόντα τους. Έτσι, η αγοραστική εμπειρία γίνεται πιο διαδραστική σε κάθε σημείο επαφής με τον πελάτη, από την ενίσχυση του brand awareness έως τη βαθύτερη εμπλοκή και την αύξηση της μετατροπής μιας επιθυμίας σε πραγματική αγορά.
Τα νέα χαρακτηριστικά αγορών του Snapchat συνδυάζουν ένα από τα πιο δημοφιλή χαρακτηριστικά της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων φωτογραφιών, δηλαδή τους φακούς AR, με τη δυνατότητα των εμπορικών σημάτων να πωλούν προϊόντα απευθείας στους καταναλωτές. Σύμφωνα με τη μητρική εταιρεία Snap, οι χρήστες της εφαρμογής ασχολούνται με τα χαρακτηριστικά AR πάνω από 6 δισεκατομμύρια φορές την ημέρα, ενώ το 93% από αυτούς ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για αγορές.
Η τεχνητή νοημοσύνη θα παίξει πραγματικά κρίσιμο ρόλο στο μέλλον της δημιουργίας περιεχομένου αλλά και της κατανάλωσης για τους χρήστες, τους δημιουργούς και τις επιχειρήσεις. Και η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να δώσει στον καθένα τη δυνατότητα να δημιουργεί το περιεχόμενο που θέλει στην επαυξημένη πραγματικότητα.
Με πληροφορίες από AdAge | Digi Day
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.