26 Απρ 2024
READING

Γιατί το Public “μπαίνει στην αγορά των second hand προιόντων;

4 MIN READ

Γιατί το Public “μπαίνει στην αγορά των second hand προιόντων;

Γιατί το Public “μπαίνει στην αγορά των second hand προιόντων;

Το Public αλλάζει την αγορά ηλεκτρονικών στην Ελλάδα

Ακούγοντας για αγορά μεταχειρισμένων ειδών, το μυαλό όλων πηγαίνει σχεδόν αυτόματα στην πώληση ενδυμάτων. Κι όμως, η βιομηχανία μεταπώλησης αναπτύσσεται εκρηκτικά και όχι μόνο στη συγκεκριμένη προϊοντική κατηγορία. Έτσι και το Public προσφέρει μια νέα “green” επιλογή αγορών με τις refurbished συσκευές τεχνολογίας “second go”, ως αποτέλεσμα της στρατηγικής ένωσης με τα iRepair.

Τον Ιανουάριο του περασμένου χρόνου, το Public και η iRepair ανακοίνωσαν στο ευρύ κοινό την συνεργασία τους. Χάρις σε αυτή την συνεργασία οι καταναλωτές θα είχαν πρόσβαση σε μία ολοκληρωμένη γκάμα υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης και επισκευής συσκευών τεχνολογίας που καλύπτουν smartphone, tablet, laptop και desktop συσκευές, συμπληρώνοντας τις υπηρεσίες που προσφέρουν το Public, με δημοφιλείς για τους καταναλωτές επισκευές, όπως είναι των οθονών και μπαταριών, μεταξύ άλλων.

Η υπηρεσία «Second Go»

Η συνεργασία αυτή άνοιξε τον δρόμο για την πώληση second hand τεχνολογικών συσκευών στην Ελλάδα, μία πρακτική η οποία ανθεί σε όλον τον κόσμο. Έτσι, οι δύο προσφέρουν στους Έλληνες καταναλωτές για πρώτη φορά την ευκαιρία να αγοράσουν refurbished συσκευές “second go”, δηλαδή «δεύτερη ευκαιρία», που ξαναφτιάχτηκαν από τους πιστοποιημένους  τεχνικούς iRepair και εγγυώνται ότι κάθε συσκευή είναι 100% λειτουργική. Η νέα υπηρεσία διατίθενται αποκλειστικά στα καταστήματα Public και στο Public.gr με εγγύηση 12 μηνών, ενώ υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν επιστροφής της συσκευής εντός 30 ημέρες.

Διαβάστε επίσης: Νέα στρατηγική συνεργασία Public και iRepair φέρνει μια νέα εμπειρία service στα καταστήματα Public

Ωστόσο, αυτή δεν πρόκειται για μία τυχαία και παρορμητική απόφαση αλλά για μία πραγματική πρόσκληση, η οποία κρύβει πολλά οφέλη.

Η ανάπτυξη μιας νέας αγοράς second hand ηλεκτρονικών συσκευών

Μέσω του «second go» το Public φιλοδοξεί να εισέλθει σε μία ιδιαίτερως κερδοφόρο αγορά, τη μεταπώληση, η οποία αυξάνεται εκθετικά κάθε χρόνο  εν μέσω της αυξανόμενης ευαισθητοποίησης των καταναλωτών παράλληλα με την μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος. Παράλληλα με τη μεταπώληση, το κίνημα του δικαιώματος για επισκευή –το οποίο υποστηρίζει τo δικαίωμα των καταναλωτών να επισκευάζουν τα αγαθά που αγοράζουν όπως υποστηρίζει το «second go»– αυξάνεται επίσης εν μέσω νέας νομοθεσίας στην Ευρώπη.

Βιωσιμότητα

Με ένα σύνολο επιλογών που εμπνέουν το αγοραστικό κοινό το Public φιλοδοξούν να μετασχηματίσουν τον κλάδο retail σε Ελλάδα και Κύπρο, αποτελώντας έτσι ένα κορυφαίο πρότυπο γι’ αυτό που ονομάζουμε “Green Commerce”.

Το πρόγραμμα “second go” είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με το ευρύτερο πλαίσιο της στρατηγικής “Love Earth” του Public, βοηθώντας το brand να παρατείνει τη διάρκεια ζωής 100% λειτουργικών συσκευών, αποτρέποντας την πρόωρη κατάληξη τους ως ηλεκτρονικά απόβλητα. Πρόκειται για μία στρατηγική, η οποία ανταποκρίνεται στις εγκλίσεις του Ο.Η.Ε., καθώς και στις επιθυμίες των σύγχρονων καταναλωτών.

Τα τελευταία χρόνια, ο Ο.Η.Ε. κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα ηλεκτρονικά απόβλητα. Οτιδήποτε έχει πρίζα ή μπαταρία ανήκει στο ταχύτερα αυξανόμενο ρεύμα οικιακών αποβλήτων στον κόσμο – τροφοδοτούμενο από την αλματώδη αύξηση της κατανάλωσης, τους σύντομους πλέον κύκλους ζωής των προϊόντων και τις περιορισμένες επιλογές επισκευής τους. Μάλιστα, τα δεδομένα των Ηνωμένων Εθνών δείχνουν ότι ο κόσμος παρήγαγε 53,6 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων το 2019 και μόνο το 17,4% αυτών ανακυκλώθηκε.

Διαβάστε επίσης: To μεγάλο στοίχημα για την Public

Εν τω μεταξύ, το φόρουμ Waste Electrical and Electronic Equipment (WEE), ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα τις Βρυξέλλες, εκτιμά ότι μόνο το 2022 απορρίφθηκαν περισσότερα από 5,3 δισεκατομμύρια κινητά τηλέφωνα. Και, όπως φαίνεται, οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας αρχίζουν να το συνειδητοποιούν αυτό. Ανάμεσά σε αυτές βρίσκεται πια και το Public.

Αύξηση εσόδων

Την ίδια στιγμή, ο ίδιος ο όμιλος στοχεύει στην αύξηση των πωλήσεών της και του τζίρου της. Όπως αναφέρθηκε οι καταναλωτές δείχνουν να προτιμούν την αγορά second hand ειδών. Αυτή η προτίμηση οφείλεται τόσο στην οικολογική τους συνείδηση όσο και στην μειωμένη τιμή των προϊόντων. Συγκεκριμένα, η αγορά μιας refurbished συσκευής μειώνει το κόστος για τους καταναλωτές έως και 50%. Μέσω του νέου προγράμματος, αγορά μιας συσκευής γίνεται προσιτή και δελεαστική σε μεγαλύτερο κομμάτι των καταναλωτών, οι οποίοι επιθυμούν να αγοράσουν μία συσκευή αλλά δεν διαθέτουν την οικονομική άνεση. Έτσι, ο όμιλος φιλοδοξεί να αυξήσει τα έσοδά του σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, ενώ την ίδια στιγμή να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό.

Μία νέα εποχή ξεκινά και όχι μόνο για το Public αλλά για τους καταναλωτές και τους retailers τεχνολογικών προϊόντων.  Τα βήματα είναι πολλά και ταυτόχρονα, με ταχεία υλοποίηση. Αυτό που καλείται να αποδείξει το Public είναι ότι μπορεί στη νέα της εποχή να σταθεί στο ύψος εκείνο που επιθυμούν τα στελέχη και οι μέτοχοί της και ενδεχομένως να καταστεί leader της αγοράς, εάν και εφόσον τα καταφέρει.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.