22 Ιαν 2025
READING

Super Market | Αύξηση της ιδιωτικής ετικέτας το 2022 παρά την πτώση της κατανάλωσης

4 MIN READ

Super Market | Αύξηση της ιδιωτικής ετικέτας το 2022 παρά την πτώση της κατανάλωσης

Super Market | Αύξηση της ιδιωτικής ετικέτας το 2022 παρά την πτώση της κατανάλωσης

Η αγοραστική συμπεριφορά εμφανίζεται πιεσμένη από τις πληθωριστικές αυξήσεις

Νέες συνθήκες διαμόρφωσε στην αγορά λιανικής το 2022. Άλλες ως πρωτοεμφανιζόμενες στην ελληνική αγορά, κάποιες άλλες όμως ως εκδήλωση των συνθηκών που σχετίζονται με περιόδους οικονομικής κρίσης, όπως η προηγηθείσα δεκαετής κρίση αλλά και η τρέχουσα περίοδος με την έντονη αύξηση των τιμών στα αγαθά. Μάλιστα σύμφωνα με την IRI, τα πρώτα σημάδια του Ιανουαρίου δείχνουν ότι εντείνεται η πτώση στην κατανάλωση, ενώ ο πληθωρισμός συνεχίζει την πορεία του.

Η πτώση της κατανάλωσης στις αγορές στα σούπερ μάρκετ φαίνεται ότι εντείνεται και τον πρώτο μήνα του έτους, συνεχίζοντας την πορεία ολόκληρου του 2022, σύμφωνα και με τα στοιχεία της IRI. Η περσινή χρονιά έκλεισε για τον κλάδο με μείωση του όγκου πωλήσεων κατά 0,9% με τον τζίρο ωστόσο αυξημένο κατά 5,8% φτάνοντας στα 8,56 δισ. ευρώ, λόγω των ανατιμήσεων στα προϊόντα, οι οποίες μεσοσταθμικά κινήθηκαν στο 6,8%.

Δυσανάλογη πορεία αξίας και όγκου πωλήσεων

Τη μεγαλύτερη ανάπτυξη σε αξία παρουσίασαν τα υλικά μαγειρικής με 11,5%, τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής με 8%, τα συσκευασμένα τρόφιμα με 7,6% και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με 7%. Ενώ τα αλκοολούχα ποτά είδαν τον τζίρο τους να υποχωρεί κατά 1,3%.

Ωστόσο μείωση στον όγκο πωλήσεων εμφάνισαν τρεις μεγάλες κατηγορίες προϊόντων σε σχέση με το 2021. Η μεγαλύτερη πτώση παρατηρήθηκε στα προϊόντα για το σπίτι κατά 5%. Ακολούθησαν τα είδη προσωπικής υγιεινής και ομορφιάς με μείωση κατά 3,8%. Ενώ στα τρόφιμα καταγράφηκε οριακή υποχώρηση της τάξεως του 0,3%.

Ειδικότερα, από τις 11 βασικές υποκατηγορίες προϊόντων στα σούπερ μάρκετ, οι 8 κατέγραψαν μείωση στον όγκο πωλήσεων. Εξαίρεση αποτέλεσαν τα σνακ με αύξηση 2%, τα μη αλκοολούχα ποτά με 1,6% και τα συσκευασμένα τρόφιμα με 1,2%. Τα απορρυπαντικά και καθαριστικά σημείωσαν τη μεγαλύτερη μείωση 5,3%, τα κατεψυγμένα τρόφιμα 4,9%, τα υπόλοιπα είδη για το σπίτι 4,8%, τα γαλακτοκομικά 4,3%, τα αλκοολούχα ποτά 3,9%, τα προϊόντα ατομικής φροντίδας και ομορφιάς 3,9% και τα υλικά μαγειρικής 0,4%.

Άνοδος για τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας

Βαίνει αυξανόμενο, ωστόσο, το μερίδιο επί των πωλήσεων των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές φαίνεται πως στρέφονται σε πιο οικονομικές επιλογές. Η επαναφορά των PL εξάλλου αποτελεί ένα φαινόμενο που σχετίζεται άμεσα με τις περιόδους οικονομικής κρίσης. Το 2022 παρατηρήθηκε στα σούπερ μάρκετ το φαινόμενο η ιδιωτική ετικέτα να κερδίζει έδαφος καθότι οι καταναλωτές την προτίμησαν και πάλι για να καλύψουν τις βασικές καταναλωτικές τους ανάγκες σε ταχυκίνητα αγαθά.

Mε βάση προηγούμενα στοιχεία της IRI για την Ελλάδα το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας έφτασε στο δεκάμηνο του 2022 το 16,1%, ποσοστό αντίστοιχο με το 16,1% που είχε καταγραφεί το 2010, κατά την έναρξη της δεκαετούς οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Οι καταναλωτές αναζητούν και πάλι φθηνότερα προϊόντα, αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που επικρατεί όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της IRI το μερίδιο των private label διαμορφώθηκε στο 16,3% το 2022 από 14,8% το 2021, με τις πωλήσεις τους να αυξάνονται κατά 16,4% σε ετήσια βάση. Σημειώνεται πως πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό για τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας μετά το 2017, όταν και είχε διαμορφωθεί στο 16,3%.

Είναι θέμα τιμής

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, οι μέσες ανατιμήσεις στα προϊόντα σταθερού barcode ανήλθαν σε 6,8%, μετά το 1,93% του 2021 και το 1,89% του 2020). H τιμή ανά μονάδα προϊόντος έχει αυξηθεί, σύμφωνα με την IRI, κατά 6,4% στους ταχυκίνητους κωδικούς. Ειδικότερα, 6,8% στα τρόφιμα, 8,9% στα προϊόντα προσωπικής φροντίδας και υγιεινής και 8,6% στα προϊόντα για το σπίτι. Ενώ διψήφιες ήταν οι ανατιμήσεις που παρουσίασαν προϊοντικές κατηγορίες όπως τα είδη προσωπικής υγιεινής με 12,2%, τα είδη μαγειρικής με 12% και τα γαλακτοκομικά με 11,5%.

Την ίδια στιγμή οι πιέσεις που δέχονται οι επιχειρήσεις στα κόστη τους έχουν επηρεάσει τις προσφορές, οι οποίες έχουν μειωθεί κατά 1,3 μονάδες στους ταχυκίνητους κωδικούς. Ειδικότερα, 0,6 μονάδες στα τρόφιμα, 2,1 μονάδες στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής και φροντίδας, όπως και 3,2 μονάδες στα προϊόντα για το σπίτι.

Ύστερα από την πανδημική διετία όπου τα hypermarkets πρωταγωνιστούσαν σε ρυθμό ανάπτυξης, κατά την περσινή χρονιά τα μικρά καταστήματα σημείωσαν αύξηση επισκεψιμότητας κατά 11,6%. Η επιστροφή των καταναλωτών σε τοπικής εμβέλειας καταστήματα πιστοποιείται εξάλλου από την επενδυτική στροφή των μεγάλων παικτών σε μικρότερα concepts και conveniences stores αστικού χαρακτήρα, που σπεύδουν να ακολουθήσουν το καταναλωτικό ρεύμα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.