26 Απρ 2024
READING

Η αγορά αθλητικών ειδών στην Ελλάδα μεγαλώνει

7 MIN READ

Η αγορά αθλητικών ειδών στην Ελλάδα μεγαλώνει

Η αγορά αθλητικών ειδών στην Ελλάδα μεγαλώνει

Είσοδοι νέων παικτών, εξαγορές και ανακατατάξεις στην εγχώρια αγορά

Αφού κατέγραψε ευρέως θετικές επιδόσεις το 2021, η βιομηχανία αθλητικών ειδών αντιμετώπισε πολλαπλές προκλήσεις τον περασμένο χρόνο, συμπεριλαμβανομένης της απειλής της παγκόσμιας ύφεσης, του πολέμου στην Ευρώπη, των συνεχιζόμενων προκλήσεων της εφοδιαστικής αλυσίδας και της ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων – παράγοντες που συμβάλλουν σε έναν κόσμο σε αταξία. Έρευνα της McKinsey καταγράφει την ανθεκτικότητα ως το κλειδί για την αντιμετώπιση του εξαιρετικά αβέβαιου περιβάλλοντος και την προετοιμασία για το επόμενο κύμα ανάπτυξης.

Η αγορά των αθλητικών ειδών εμφανίζει σημαντική ανάπτυξη ως απόρροια της στροφής των καταναλωτών σε έναν πιο αθλητικό τρόπο ζωής, που έχει οδηγήσει σημαντική μερίδα εξ αυτών σε ανάλογες δραστηριότητες μετά την πανδημία. Άλλωστε, μεγάλο μερίδιο -το 64% των ενήλικων πολιτών των Η.Π.Α.- φορά αθλητικά ρούχα και παπούτσια στην καθημερινή του ζωή, ακολουθώντας το ρεύμα του athleisure. Ως αποτέλεσμα, η αγοραστική στροφή που έχει συντελεστεί στα καταστήματα αθλητικών ειδών -φυσικά και ηλεκτρονικά- είναι μεγάλη: σύμφωνα με τα στοιχεία της McKinsey, η αγορά αναμένεται αυξηθεί από 295 δισ. ευρώ το 2021 σε 395 δισ. ευρώ το 2025.

Κάτι που παρατηρείται και στην ελληνική αγορά, όπου δραστηριοποιούνται μεγάλα εγχώρια και ξένα retail brands. Η αγορά αθλητικών ειδών, τα τελευταία χρόνια, ακόμη και την περίοδο της κρίσης, κατάφερε να εμφανίσει αντιστάσεις και να καταγράψει σωρευτική ανάπτυξη άνω του 15%, με τον τζίρο της κατηγορίας στην Ελλάδα να αποτιμάται σε πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

Το Factory Outlet

Η πορεία του πρώτου εκπτωτικού πολυκαταστήματος που άνοιξε ο όμιλος Folli Follie της πάλαι ποτέ κραταιάς οικογένειας Κουτσολιούτσου, δεν διασαλεύτηκε από τις δικαστικές περιπέτειές της. Αν και έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από τη λύση των συμβάσεων που είχε με τη Nike (το 2022 έχασε 6 εκατ. ευρώ εισπράξεις) φιλοξενεί τη μάρκα στα Factory Outlet μέσω άλλων συνεργατών. Μάλιστα, η αισιόδοξη εξέλιξη της διαδικασίας εξυγίανσης της εταιρείας, οδήγησε στη σύναψη νέων συνεργασιών (με την Intersport και την Sport Vision) και είσοδο brands στα Factory Outlets (παρά την έξοδο της Adidas), ενώ η μεταπανδημική κανονικότητα οδήγησε σε περαιτέρω ανάπτυξη.

Με το άνοιγμα δύο σημείων σε Παλαιό Φάληρο και Μαρούσι την άνοιξη του 2021, το Factory Outlet που έφερε τη λογική του εκπτωτικού πολυκαταστήματος στη χώρα μας, εγκαινίασε ένα νέο concept που στόχο είχε να καλύψει τις τοπικού χαρακτήρα αγοραστικές ανάγκες. Αυτή την στιγμή το δίκτυο καταστημάτων περιλαμβάνει δύο σημεία Local, τρία Factory Outlet σε οδό Πειραιώς, Εμπορικό Πάρκο Αεροδρομίου, και Άγιο Στέφανο, όπως και το online store factoryoutlet.gr.

Η περίπτωση του ομίλου Fourlis

Ως η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής αθλητικών ειδών στον κόσμο, η Intersport δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά ως θυγατρική του ομίλου Fourlis από το 2000, με 55 καταστήματα και το φερώνυμο e-shop, ενώ για τα πιο fashion σήματα casual ένδυσης και υπόδησης και όχι και εξοπλισμού ανέπτυξε στην Ελλάδα και ένα δίκτυο με 14 σημεία και ηλεκτρονικό κατάστημα του retail brand “The Athlete’s Foot”.Πλέον βέβαια η εταιρεία αποδεσμεύτηκε απο το brand της “The Athlete’s Foot” αφου την πώλησε την δραστηριότητα πίσω στην μητρική εταιρεία.

Ενώ την ίδια στιγμή ο όμιλος ύστερα από δεκαετή παρουσία στην γειτονική αγορά της Τουρκίας, αποφάσισε την πώληση της θυγατρικής της και του δικτύου των 12 καταστημάτων της στον όμιλο Eren Perakende ve Tekstil Anonim Şirketi.

Συνολικά όμως η εταιρεία έχει κυριαρχία στην Ελλάδα με μεγάλο δίκτυο καταστημάτων αλλά και ένα πολύ ισχυρό ηλεκτρονικό κατάστημα. Με

Η Cosmos Sport και η JD Sports

Η Cosmos Sport που φέτος έκλεισε τα 41 της χρόνια, ιδρύθηκε από τον Φ.Τσικνάκη με έμπνευση από ένα ταξίδι του στη Βαρκελώνη και από το 1995 η διοίκηση της εταιρείας συνεχίστηκε από τους τρεις υιούς του, Μιχάλη, Λευτέρη και Κώστα Τσικνάκη. Tο πρώτο κατάστημα λειτούργησε στη Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης, ενώ το 2021 κέντρισε το ενδιαφέρον της βρετανικής JD Sports Fashion PLC.

Εκ των κορυφαίων sportswear και outdoor retail groups στον κόσμο, με τζίρο 7,3 δισ. ευρώ, η JD Sports αποφάσισε να επενδύσει στην ελληνική αγορά, αποκτώντας το 80% της κρητικής εταιρείας. Σήμερα αριθμεί 60 φυσικά καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο, 5 εμπορικές επωνυμίες (cosmossport.gr, sneaker10.gr, sportsfactory.gr, slamdunk.gr, rundome.gr) και 7 ηλεκτρονικά καταστήματα.

Από την στιγμή που έκλεισε η συμφωνία με την JD Sports, η αλυσίδα έχει εγκαινιάσει 5 νέα καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ έχει ήδη κλείσει συμφωνίες για 7-10 νέα καταστήματα που θα προσθέσει στο δίκτυό της τους επόμενους μήνες. Την ίδια στιγμή, ο τζίρος της το 2021 ξεπέρασε τα 80 εκατ. ευρώ από 52 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ με υψηλή ταχύτητα τρέχουν οι επιδόσεις της και τη φετινή χρονιά.

Την ίδια στιγμή αναπτύσσονται στην Ελλάδα και τα καταστήματα JD Sports τα οποία θα εστιάσουν στις πιο premium συλλογές και σε αποκλειστικά exclusive μοντέλα των μεγαλύτερων προμηθευτών, όπως είναι η Nike και η Adidas.

Η Zackret

Η Zakcret, ελληνική αλυσίδα αθλητικών και sportswear ειδών, ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 1975 πήρε το όνομά της από τα ακρωνύμια δυο ελληνικών νησιών, ZAKynthos & CRETe.

Με ανάπτυξη αρχικά σε περιοχές κοντά στο κέντρο της Αθήνας, όπως το Γαλάτσι και η Λαμπρινή, και προς τα δυτικά προάστια, η Zackret πλέον κάνει αισθητή την παρουσία της και στις πιο ακριβές περιοχές των βορείων και των νοτίων προαστίων, καθώς και στην περιφέρεια με δίκτυο 30 φυσικών καταστημάτων. Η εταιρεία έχει επίσης αναπτύξει ειδικό σήμα για την κατηγορία των sneakers, τα καταστήματα και το αντίστοιχο e-shop με την επωνυμία “Sneaker Cage” σε Χαλάνδρι, Κορυδαλλό, Athens Mall και Golden Hall στο Μαρούσι, . Παράλληλα διαθέτει και δύο μεγάλα καταστήματα outlet σε Περιστέρι και Γαλάτσι, όπως και το outletcenter.gr.

H γαλλική Decathlon

Ο γαλλικός sport retailer διαθέτει πάνω από 1.647 καταστήματα σε 1.000 πόλεις σε 57 χώρες στον κόσμο. Αν και βρίσκεται από το 2018 στην Ελλάδα, η επιλογή της Decathlon να ανοίξει το πρώτο κατάστημα στην Κόρινθο, την κράτησε στο ευρύ κοινό άγνωστη για πολύ καιρό. Με το κατάστημα στο Smart Park και στη συνέχεια στο River West την αναγνωρίζουν πλέον οι καταναλωτές της Αττικής, ενώ αποτελεί έναν σημαντικό hard discounter στην Ελλάδα στον κλάδο αθλητικής ένδυσης, υπόδησης και αθλητικού εξοπλισμού.

Η σερβική Sport Vision

Η είσοδός της στην ελληνική αγορά πριν από τρία χρόνια, παρείχε στους καταναλωτές επιπλέον διεξόδους αγοράς δημοφιλών sport brands τόσο σε φυσικά σημεία πώλησης όσο και στο e-shop της. Μέχρι σήμερα η Sport Vision διαθέτει τρία φερώνυμα καταστήματα σε Γλυφάδα, Χαλάνδρι και Αγία Παρασκευή και πέντε “Buzz” σε Γλυφάδα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Πειραιά και Χαλάνδρι.

Αποτελεί μία από τις ηγέτιδες δυνάμεις στην πώληση αθλητικών υποδημάτων, ρούχων και εξοπλισμού στα Βαλκάνια. Η οικογενειακή επιχείρηση ιδρύθηκε το 1995 στην Μπιελίνα, με έδρα το Βελιγράδι, ελέγχεται από τους αδελφούς Nτράγκαν και Μπόρισλαβ Σταϊνόλοβιτς, δραστηριοποιείται σε 12 χώρες με περισσότερα από 530 καταστήματα. Με τον τζίρο της να έχει αγγίξει το 1 δισ. ευρώ. βασικό όχημά της αποτελούν αναγνωρίσιμα εμπορικά σήματα, όπως η Adidas, Asics, Converse, Puma, Reebok, Under Armour, New Balance. Πρωτίστως όμως της Nike, αφού διαθέτει την αντιπροσωπεία της αμερικανικής πολυεθνικής σε Σερβία, Βουλγαρία και Ρουμανία.

Ο σχεδιασμός της περιλαμβάνει το άνοιγμα συνολικά 25 καταστημάτων με τα δύο retail brands της μέχρι και το 2024, ανάπτυξη που θα απαιτήσει επενδύσεις περίπου 5 εκατ. ευρώ. Από τα νέα καταστήματα που θα δημιουργηθούν, τα οκτώ θα είναι “Buzz” και τα υπόλοιπα “Sport Vision”, ενώ υπάρχει σκέψη για τη δημιουργία, στην Αθήνα και ενός νέου brand, του tike, που θα διαθέτει premium συλλογές και πολλά αποκλειστικής διάθεσης προϊόντα άθλησης, κυρίως sneakers, ενώ πρόσφατα τοποθετήθηκε και στο Factory Outlet.

Είναι σαφές λοιπόν ότι η αγορά αθλητικών ειδών αναπτύσσεται πολύ, παραμένει ένας κλάδος με σοβαρό ανταγωνισμό και με τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες όπως η Nike και η Adidas να καθορίζουν το παιχνίδι. Οι εταιρείες αυτές με την επιλογή των retailers στους οποίους διαθέτουν τα προιόντα τους καθορίζουν το παιχνίδι και μετά την αποφαση τους πρίν λίγα χρόνια να περιορίσουν το δίκτυο χονδρικής τους επηρεάζουν ακόμη περισσότερο την αγορά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.