23 Απρ 2024
READING

Το μέλλον των social media είναι και εκπαιδευτικό και οικολογικό

5 MIN READ

Το μέλλον των social media είναι και εκπαιδευτικό και οικολογικό

Το μέλλον των social media είναι και εκπαιδευτικό και οικολογικό

Πώς οι πιο δημοφιλείς κοινωνικές πλατφόρμες δείχνουν το μέλλον των social media;

Τα social media είναι πλέον ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των ανθρώπων. Το 2022 οι χρήστες ξόδεψαν πάνω από 4 τρις ώρες στα social apps παγκοσμίως, κάνοντας αναρτήσεις, παρακολουθώντας τους φίλους τους και τους αγαπημένους τους δημιουργούς και influencers.

Οι νεότερες γενιές, παρόλο που είναι αυτές που αγκαλιάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περισσότερο από τις άλλες, αισθάνονται πίεση από τη χρήση τους. Σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας κοινού, Global Web Index (GWI), το 45% των Gen Z-ers αισθάνεται ότι υπάρχει υπερβολική πίεση για να είναι τέλειοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -έναντι 23% της γενιάς X και 16% των Baby Boomers.

Διαβάστε ακόμα: Μήπως οι marketers πρέπει να το ξανασκεφτούν για το TikTok;

Την ίδια στιγμή, το 36% της Gen Z ανησυχεί ότι ξοδεύει πολύ χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -έναντι 28% των Millennials- την ίδια στιγμή που το 24% χρησιμοποιεί πλέον τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λιγότερο απ’ ό,τι έκανε παλαιότερα.

Υπάρχουν και καλά νέα

Ο χρόνος που αφιερώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι ωφέλιμος όταν χρησιμοποιείται με τον σωστό τρόπο, για παράδειγμα ως εκπαιδευτικό εργαλείο ή ως μέσο ενημέρωσης. Οι Millennials το επιβεβαιώνουν, αφού το 42% πιστεύει ότι τα social media έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία.

Πώς χρησιμοποιούνται οι κοινωνικές πλατφόρμες τώρα;

Το Instagram, με 1,5 δισεκατομμύριο μηνιαίους χρήστες, αναδεικνύεται στην εφαρμογή με τις περισσότερες λήψεις από εκπροσώπους της Gen Z και τους Millennials. Τα δεδομένα της GWI καταδεικνύουν ότι το Instagram και η Meta (πρώην Facebook) εξακολουθούν να κυριαρχούν όσον αφορά την εμβέλεια. Και οι χρήστες τους τα χρησιμοποιούν για ψυχαγωγικό περιεχόμενο, αλλά και για να ενημερώνονται.

Η χρήση του TikTok, όπως είναι αναμενόμενο, έχει αυξηθεί κυρίως λόγω του ψυχαγωγικού περιεχομένου των βίντεο. Όμως, και εδώ, οι χρήστες χρησιμοποιούν επίσης την πλατφόρμα για να εξερευνήσουν τις παγκόσμιες ειδήσεις και τάσεις. Μάλιστα, το 4ο τρίμηνο του 2020 μόνο το 5% των χρηστών χρησιμοποιούσε την πλατφόρμα για να ενημερώνεται, ενώ το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 15% το 3ο τρίμηνο του 2022.

Στο TikTok παρατηρούνται ενεργές κοινότητες θαυμαστών, οι οποίες εκπροσωπούν μια πληθώρα ενδιαφερόντων. Οι κοινότητες αυτές διαμορφώνουν τα hashtags και το περιεχόμενο, όπως γίνεται με το BookTok για φανατικούς αναγνώστες, το WitchTok μια κοινότητα πνευματιστών, την κοινότητα που αγαπά τους καταπραϋντικούς ήχους ASMR ή το Dark Academia, μια αισθητική όπου η κλασική λογοτεχνία συναντά το preppy στυλ.

Αυτές οι κοινότητες αποτελούν παράδειγμα της προσπάθειας του TikTok να απομακρυνθεί από την αντίληψη ότι πρόκειται απλώς για μια πλατφόρμα ψυχαγωγίας.

We Are 8

Το WeAre8 αποτελεί μία πρωτοποριακή εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης που, όπως ισχυρίζεται, κάνει καλό στον πλανήτη, βάζει χρήματα στο πορτοφόλι των χρηστών και υπερασπίζεται το καλό στον κόσμο μέσα σε μόλις 8 λεπτά την ημέρα.

Το We Are 8 κάνει αίσθηση με την αποστολή του να αναδειχθεί σε μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης χωρίς μίσος, με την επιλογή αναρτήσεων και την επιμέλεια θετικού και ελκυστικού περιεχομένου. Οι χρήστες κερδίζουν μερίδια από τα έσοδα της εφαρμογής για κάθε διαφήμιση που επιλέγουν να παρακολουθήσουν, από μάρκες όπως η Nike και η Rexona. Στη συνέχεια, μπορούν είτε να κρατήσουν τα χρήματα που κέρδισαν, είτε να τα δωρίσουν σε μια φιλανθρωπική οργάνωση με την οποία συνεργάζεται η πλατφόρμα, όπως η UNICEF, το ίδρυμα Starlight Children’s Foundation και το ίδρυμα Great Barrier Reef.

BeReal

Το BeReal είναι μια γαλλική εφαρμογή κοινωνικών μέσων που κυκλοφόρησε το 2021 και πέρυσι είδε τη δημοτικότητά της να εκτοξεύεται. Οι δημιουργοί της, Alexis Barreyat και Kevin Perreau, θέλησαν να φέρουν κοντά χρήστες από διαφορετικά μήκη και πλάτη της γης, προτρέποντάς τους να κοινοποιούν φωτογραφίες τους μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Όλα αυτά σε ένα κοινό “παράθυρο” για όλους, με βασικό όχημα μια ειδοποίηση που αποστέλλεται καθημερινά σε όλους τους χρήστες. Η ιδέα του quick photo sharing μπορεί να είναι απλή στη σύλληψή της, αλλά φαίνεται ότι κέρδισε το ενδιαφέρον ακριβώς λόγω αυτής της απλότητας.

Η ανάλυση δεδομένων της εταιρείας πληροφοριών εφαρμογών, Apptopia, δείχνει ότι με το εντυπωσιακό αριθμό των 7,67 εκατομμυρίων χρηστών του BeReal και τονίζει ότι η χρήση της εφαρμογής έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 315% από την αρχή του 2022.

Διαβάστε ακόμα: Θα φέρει το BeReal την επανάσταση στα social media;

Ως πλατφόρμα χωρίς τρέχουσες διαφημίσεις, φαίνεται ότι το κοινό θέλει όλο και περισσότερο αυθεντικό περιεχόμενο, απομακρυνόμενο από τις πλατφόρμες που βασίζονται σε αλγορίθμους. Όμως, το BeReal δεν παράγει έσοδα μέσω των παραδοσιακών μεθόδων, δεν προβάλει διαφημίσεις, δεν έχει συνδρομητές ούτε και έχει συνάψει συνεργασία με influencers.

Η εφαρμογή προχωρά με βάση τις επενδύσεις από τρίτους και οραματίζεται τον εαυτό της ως μια επιστροφή στις ρίζες των κοινωνικών μέσων, με τους φίλους να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους με αυθεντικό τρόπο. Και από ό,τι φαίνεται, βγαίνει κερδισμένη από όλο αυτό.

Οι νέες εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης που έρχονται στην αγορά επιδιώκουν να πάρουν τα καλύτερα κομμάτια από αυτά τα υπάρχοντα προϊόντα, αλλά και να επιστρέψουν στα βασικά. Δεν έχουν ακόμη ενσωματωμένη τη διαφήμιση, αλλά καθώς συνεχίζουν να αναπτύσσονται, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα τη συμπεριλάβουν αργά ή γρήγορα. Το ερώτημα είναι: πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να φτάσουν εκεί, και όταν γίνει αυτό, θα διατηρήσουν τα πρότυπα και τις πεποιθήσεις τους;

Με πληροφορίες από The Drum

Photo: Unsplash | We Are 8

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.