Με ποιο τρόπο ο όμιλος Φάις ανανέωσε 100 χρόνια ιστορίας
Ύστερα από τέσσερα χρόνια αδράνειας, το καλοκαίρι του 2017 ο όμιλος Φάις εξαγόρασε το 43,6% της Αγοράς Μοδιάνο από το ΤΑΙΠΕΔ. Στη συνέχεια, απηύθυνε δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος σε μικροεπενδυτές, ώστε σιγά σιγά να φτάσει στο πλειοψηφικό 57%. Και μέσα από ένα πενταετές φιλόδοξο και απαιτητικό project, τον περασμένο Δεκέμβριο ξανάνοιξε τις πόρτες της, μπαίνοντας σε μια νέα τροχιά, ακολουθώντας τα ευρωπαϊκά πρότυπα των food hall, χωρίς να απολέσει τη σφραγίδα της κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης.
Στο εντυπωσιακό κτίριό της με τις εφτά εισόδους, που δεσπόζει στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, εκτυλίσσεται όλη η πρόσφατη ιστορία της πόλης. Το χτίσιμο της Αγοράς ξεκίνησε μετά την ολική καταστροφή της από την πυρκαγιά του 1917 που άλλαξε άρδην την εικόνα της Θεσσαλονίκης και άφησε πίσω της 77.000 αστέγους. Εκεί όπου προηγουμένως βρισκόταν η Συναγωγή Talmud Torah, ο φημισμένος αρχιτέκτονας και αρχαιολόγος Ernest Hebrard έλαβε από την κυβέρνηση Βενιζέλου την εντολή ανοικοδόμησης της πόλης, μέσα από ένα σχέδιο που δεν πρόλαβε μεν να υλοποιηθεί σε όλη του την έκταση, ωστόσο έβαλε τα θεμέλια για την μοναδική έκφραση του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της πόλης.
Με όνομα βαρύ σαν ιστορία
Το 1922 ο αρχιτέκτονας Eli Modiano κατασκεύασε ένα επίμηκες, μονώροφο κτίριο με υπόγειο και εσωτερικά μπαλκόνια, συνολικής έκτασης περίπου 2.707 τ.μ. Τα εγκαίνια της Αγοράς πραγματοποιήθηκαν το 1930 με μια μεγάλη γιορτή. Η Αγορά Μοδιάνο συνδέθηκε στενά με την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας και από την αρχή της δημιουργίας της, διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στη ζωή και τη λειτουργία του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, καθώς στέγαζε τα καλύτερα προϊόντα και αποτελούσε ένα σημαντικό εμπορικό σημείο της πόλης.
Το 1983 χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο κτίριο από το ΥΠΕΧΩΔΕ και το 1995 ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού, λόγω της μορφής του που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα κτιρίων αγοράς με στοά. Την περίοδο μεταξύ 1931 και 1998, η εικόνα της Αγοράς άρχισε σιγά-σιγά να αλλάζει, καθώς τα περισσότερα από τα 144 καταστήματά της έκλεισαν σταδιακά και η αγορά εν τέλει παροπλίστηκε, αφού οι αρχές την έκριναν μη κατάλληλη και έκλεισε.
Η συμβολή του ομίλου Φάις
Και κάπου εκεί ο όμιλος Φάις, που δραστηριοποιείται στους τομείς του εμπορίου λιανικής και χονδρικής ενδυμάτων, υποδημάτων, αξεσουάρ καθώς και στον τομέα της διαχείρισης πολυκαταστημάτων για περισσότερα από 40 χρόνια, κυριαρχώντας στην ελληνική αγορά και επεκτείνοντας τις δράσεις του σε Βουλγαρία, Ρουμανία & Κύπρο, ανέλαβε δράση. Είχε ήδη στο βιογραφικό της την δημιουργία του One Salonica outlet mall το 2015, του μεγαλύτερου εκπτωτικού κέντρου στη Βόρεια Ελλάδα, στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, δίνοντας εμπορική πνοή στην περιοχή και αναδιαμορφώνοντας το τοπίο της λιανικής στην πόλη.
Το πέρασμα στην μεταπανδημική εποχή και την εκρηκτική σχεδόν ανάκαμψη του τουριστικού προϊόντος, τόσο σε εγχώριο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, οδήγησε τον όμιλο να επενδύσει στην ολική ακακατασκευή της Αγοράς Μοδιάνο, αναβιώνοντας την αίγλη μιας άλλης εποχής, προσαρμοσμένη στα σύγχρονα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Μια σύγχρονη αγορά
Η Αγορά Μοδιάνο μετατράπηκε σε ένα food hall έκτασης 2.707 τ.μ., που δεν περιορίζεται στη διάθεση εκλεκτών προϊόντων, αλλά συνδυάζει πολλαπλές υπηρεσίες: από την λιανική πώληση των προϊόντων, την επιτόπια κατανάλωσή τους όπως και επισιτιστικές υπηρεσίες. Τηρώντας όλες τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, με μειωμένο οικολογικό αποτύπωμα, πλήρη προσβασιμότητα για όλους και χαρακτηρισμένη ως βιοκλιματική, φιλοδοξούσε να αποτελέσει ένα νέο ορόσημο για την πόλη. Ο Δημήτρης Τριάντος, Μηχανικός της Έμμετρον και η Αρχιτέκτονας Μόρφω Παπανικολάου του Sparch Architects είναι οι άνθρωποι που υπογράφουν το κατασκευαστικό project που διήρκησε δυόμισι χρόνια, ενώ η Ελευθερία Ντεκώ υπογράφει το design του φωτισμού.
Τα καταστήματα
Στο ισόγειο, τα παλιά καταστήματα ενοποιήθηκαν ανά δύο, απέκτησαν δική τους υπόγεια αποθήκη, πρόσβαση σε δίκτυο οπτικής ίνας και σύγχρονες υποδομής διαχείρισης αποβλήτων και ανακύκλωσης. Συνολικά λειτουργούν 75 παραδοσιακά καταστήματα, όπως μανάβικα, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία και deli μαζί με ένα wine bar που εστιάζει σε κρασιά ήπιας οινοποίησης, ένα γερμανικό αλλαντοποιείο που φτιάχνει τα δικά του λουκάνικα, ένα vegan spot, μια cevicheria, έναν φούρνο με ζυμάρια αργής ωρίμανσης κι ένα παγωτατζίδικο που έχει ως βασικό συστατικό το αγουρέλαιο. Ενώ στον όροφο δημιουργήθηκε μια “πλατεία” 800 τ.μ. όπου αναπτύχθηκε στο street food κομμάτι της αγοράς με το casual “Estrella Modiano” -της γνωστής θεσαλλονικιώτικης αλυσίδας- και το coffee bar “Hive2” που φέρει τη σφραγίδα της ομάδας γνωστών μαγαζιών της πόλης.
Το ιστορικό τοπόσημο της Θεσσαλονίκης αναδημιουργήθηκε ακολουθώντας σύγχρονες προδιαγραφές και ξανάνοιξε τις πόρτες του για να υποδεχτεί 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες από την ευρύτερη περιοχή, τους όμορους νομούς και, φυσικά, τουρίστες. Κυρίως όμως, επέστρεψε εκεί όπου πάντα ανήκε: στο σταυροδρόμι των πολιτισμών, ως άλλο αμάλγαμα ιστορίας και μοντέρνων τάσεων, στους ανθρώπους που πάντα έδιναν ζωή στην Αγορά Μοδιάνο.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.