22 Δεκ 2024
READING

Γιατί οι καταναλωτές στρέφονται στα e-shops;

4 MIN READ

Γιατί οι καταναλωτές στρέφονται στα e-shops;

Γιατί οι καταναλωτές στρέφονται στα e-shops;

Έρευνα | Οι περισσότεροι καταναλωτές δίνουν προτεραιότητα στην τιμή έναντι της αφοσίωσης στη μάρκα – και την αναζητούν στο διαδίκτυο

Οι συνεχιζόμενες οικονομικές πιέσεις αναγκάζουν τους πιο πιστούς πελάτες των λιανοπωλητών να πάνε αλλού, αναζητώντας καλύτερες τιμές. Αυτό διαπίστωσε η γαλλική εταιρεία λογισμικού ηλεκτρονικού εμπορίου, Mirakl, που διεξήγαγε έρευνα σε 9.600 καταναλωτές από 16 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Η έκθεση της Mirakl “Consumer Preferences in the Digital-First Economy” αποτυπώνει τις προτιμήσεις και τις συνήθειες των καταναλωτών όταν ψωνίζουν, τόσο δια ζώσης, όσο και διαδικτυακά.

Η τιμή και η διαθεσιμότητα επηρεάζουν της αποφάσεις

Το 43% των καταναλωτών σε παγκόσμιο επίπεδο σταμάτησαν να ψωνίζουν από έναν συγκεκριμένο λιανοπωλητή ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών. Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι (17%) που συνεχίζουν να αγοράζουν τα προϊόντα που θέλουν από τους retailers που εμπιστεύονται ανεξάρτητα από την τιμή, ασκώντας πίεση στις μάρκες που βασίζονται στην αφοσίωση των πελατών υψηλής αξίας να υιοθετήσουν ευέλικτες προσεγγίσεις στη στρατηγική της τιμολόγησης, προκειμένου να διασφαλίσουν την ανάπτυξη.

Διαβάστε ακόμα: Οι καταναλωτές αλλάζουν τις προτεραιότητές τους

Οι καταναλωτές αυξάνουν επίσης τις δαπάνες για το ηλεκτρονικό εμπόριο λόγω των χαμηλότερων τιμών και της καλύτερης εμπειρίας του πελάτη. Σύμφωνα με την έκθεση σχεδόν τα τρία τέταρτα (71%) των ερωτηθέντων στις Η.Π.Α. σκοπεύουν να αυξήσουν τις δαπάνες τους για το ηλεκτρονικό εμπόριο κατά τους επόμενους 12 μήνες, επειδή βρίσκουν καλύτερες τιμές στο διαδίκτυο.

Η Mirakl διαπίστωσε ότι οι πρόσκαιρες προκλήσεις έλλειψης αποθεμάτων αναγκάζουν επίσης τους καταναλωτές να μεταβούν στο διαδίκτυο. Περισσότεροι από τους μισούς (53%) Αμερικανούς καταναλωτές συμφωνούν ότι τα προϊόντα που χρειάζονται εξαντλούνται συχνότερα στα καταστήματα τους τελευταίους έξι μήνες.

Όταν ένα προϊόν που συνήθως αγοράζουν από το κατάστημα δεν υπάρχει σε απόθεμα, πάνω από το 50% των καταναλωτών προσπαθούν να το αναζητήσουν στο διαδίκτυο. Και αν όντως βρουν αυτό που ψάχνουν, σχεδόν τα τρία τέταρτα (71%) το αγοράζουν online και την επόμενη φορά που θα το χρειαστούν.

Τα online marketplaces

Σχεδόν οι μισοί (51%) καταναλωτές παγκοσμίως είναι πολύ πιθανό να κάνουν την πλειοψηφία των αγορών τους online το 2023.

Το 2022 οι Αμερικανοί καταναλωτές πραγματοποίησαν το 46% των διαδικτυακών αγορών τους από online marketplaces, ποσοστό που δείχνει αύξηση κατά 10% από το 2021. Τα online marketplaces ή ηλεκτρονικές αγορές είναι ένας τύπος ιστότοπου ηλεκτρονικού εμπορίου όπου παρέχονται πληροφορίες προϊόντων ή υπηρεσιών από πολλά τρίτα μέρη, όπως είναι το Amazon.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότερα από τα τρία τέταρτα (77%) των καταναλωτών συνεχίζουν να πιστεύουν ότι τα online marketplaces είναι ο πιο βολικός τρόπος για να ψωνίζουν online, ποσοστό που δείχνει αύξηση 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ταυτόχρονα, τρεις στους πέντε (60%) θα ήθελαν περισσότεροι από τους αγαπημένους τους retailers να διαθέτουν δικά τους online marketplaces.

Τέλος, όσον αφορά στα χαρακτηριστικά που θα ήθελαν να δουν περισσότερο σε μελλοντικές διαδικτυακές αγορές, οι συμμετέχοντες στην παγκόσμια έρευνα ανέφεραν προγράμματα επιβράβευσης και συμμετοχής (41%), αναδυόμενα παράθυρα σε καταστήματα που παρουσιάζουν τα προϊόντα της αγοράς αυτοπροσώπως (28%), ενσωμάτωση αγορών με τις πιο πρόσφατες εφαρμογές των social media (20%) και σύστησαν influencers που ακολουθούν (19%).

Ο ρόλος των smpartphones

Η ανάπτυξη της κινητής τηλεφωνίας έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην άνοδο του e-commerce. Πλέον οι καταναλωτές πραγματοποιούν σχεδόν τα πάντα από το κινητό τους, από το να διαβάζουν τις ειδήσεις μέχρι να κάνουν τα ψώνια της εβδομάδας από το σούπερ μάρκετ – όπως αποδεικνύουν τα εντυπωσιακά νούμερα της έκθεσης “2023 Retail Mobile Websites” της Forrester.

Διαβάστε ακόμα: Το e-commerce μόλις ξεπέρασε το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια

Αλλά και σύμφωνα με την τελευταία έκθεση “State of Commerce” της Comscore η ισχυρή αύξηση 18% του digital commerce που παρατηρήθηκε το τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εκτίναξη της ανάπτυξης των smpartphones. Μάλιστα, μετά από πολλά χρόνια που κυμαίνονταν στα χαμηλά επίπεδα του 30%, το μερίδιο του mobile στο σύνολο των εσόδων του ψηφιακού εμπορίου έφτασε σχεδόν το 40%.

Παρά τις αρχικές προβλέψεις για υποχώρηση του e-commerce λόγω της επανόδου των καταναλωτών στα φυσικά σημεία πώλησης, οι καταναλωτές κάνουν δεύτερες σκέψεις. Δίνουν εκ νέου έμφαση στην τιμή και την ευκολία και μόνο ένα μικρό ποσοστό παραμένουν πιστοί άνευ όρων στις αγαπημένες τους μάρκες.

Με πληροφορίες από Chain Store Age

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.