02 Ιαν 2025
READING

Βαγγέλης Γεροβασιλείου: Ο οινολόγος και επιχειρηματίας που αναβίωσε τις ελληνικές ποικιλίες κρασιού

5 MIN READ

Βαγγέλης Γεροβασιλείου: Ο οινολόγος και επιχειρηματίας που αναβίωσε τις ελληνικές ποικιλίες κρασιού

Βαγγέλης Γεροβασιλείου: Ο οινολόγος και επιχειρηματίας που αναβίωσε τις ελληνικές ποικιλίες κρασιού

Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου, κρίνοντας κανείς εκ του αποτελέσματος και από την μέχρι στιγμής πορεία του, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένας από τους οραματιστές του κρασιού, που έφεραν την νέα εποχή του ελληνικού αμπελώνα και επανασύστησαν το κρασί στην Ελλάδα και διεθνώς μετά την παντοκρατορία των μεγάλων που είχε προηγηθεί, όπως ο Μπουτάρης, η Achaia Clauss, ο Τσάνταλης, το Κτήμα Πόρτο Καρράς.

Το 1981 αποφάσισε να προχωρήσει στην αναβίωση των 25 στρεμμάτων οικογενειακού αμπελώνα στην περιοχή Παπαμόλα Επανομής, 25 περίπου χλμ νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης. Σε ένα ιδανικό οικοσύστημα φυτεύει κυρίως ελληνικές αλλά και διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών. Από τους περισσότερους μάλιστα, θεωρείται και είναι ο άνθρωπος που αναβίωσε τη Μαλαγουζιά. Μία ποικιλία που για πολλά χρόνια ήταν ξεχασμένη και ίσως καταδικασμένη να εξαφανιστεί, εάν ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου δεν αναλάμβανε να τη φέρει και πάλι στο προσκήνιο. 

Οινολόγος στο επάγγελμα, με σπουδές στη Γεωπονική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Bordeaux στη Γαλλία, ήταν για πολλά χρόνια ο οινολόγος στο Κτήμα Πόρτο Καρράς και συγκεκριμένα από το 1976 έως και το 1999. Ήταν μάλιστα εκείνος που αναβίωσε τις παλιές ελληνικές και ξεχασμένες ποικιλίες Μαλαγουζιά και Λημνιό με συνοδοιπόρο τον καθηγητή αμπελουργίας, Βασίλη Λογοθέτη. 

Η πρώτη οινοποίηση το 1986

Το 1986, ο Γεροβασιλείου έκανε την πρώτη του οινοποίηση, έχοντας πλέον δημιουργήσει ένα σύγχρονο οινοποιείο μέσα στον προαναφερόμενο οικογενειακό αμπελώνα και κάνοντας διαρκώς νέα βήματα ανάπτυξης. Αυτό που κατάφερε ωστόσο ήταν να δημιουργήσει τη δική του παράδοση μέσα στα χρόνια που βρίσκεται στην αγορά του κρασιού. Το όνομά του δημιούργησε ένα brand στον χώρο του κρασιού, το οποίο σήμερα ακούγεται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε αρκετές χώρες του εξωτερικού.

Η Βιβλία Χώρα

Εκτός όμως από το δικό του, φερώνυμο κτήμα Γεροβασιλείου, ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου δημιούργησε μαζί με τον επίσης οινολόγο, φίλο και κουμπάρο του, Βασίλη Τσακτσαρλή, το Κτήμα Βιβλία Χώρα, στο Κοκκινοχώρι Καβάλας, το 1998. Που και αυτό έγινε ευρέως γνωστό μέσα στα χρόνια της πορείας του και άφησε το στίγμα του στην εγχώρια αλλά και στη διεθνή αγορά οίνου. Κάνοντας περαιτέρω βήματα ανάπτυξης, η Βιβλία Χώρα εξαγόρασε το 2014 το Κτήμα Κόκκαλη, ένα ιδιαίτερα αξιόλογο οινοποιείο στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα στην Ηλεία, το οποίο στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Δύο Ύψη. Εκεί, εκτός από τα κρασιά που παράγονται, ο Γεροβασιλείου και ο Τσακτσαρλής έκαναν και μία προσπάθεια να εκμεταλλευτούν τον υπάρχοντα ελαιώνα, δημιουργώντας και εμφιαλώνοντας ένα ξεχωριστό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με την ονομασία «Δύο Ύψη», όπως ακριβώς ονομάζεται και το κτήμα που φιλοξενεί τα ελαιόδεντρα. Και ίσως αυτή να είναι μέχρι στιγμής η μοναδική παρέκκλιση του Γεροβασιλείου από τη μεγάλη του αγάπη, το κρασί, η ενασχόληση δηλαδή με το ελαιόλαδο.

Το Κτήμα Τίτου και το Κτήμα Δύο Ύψη

Στα βήματά που έκανε όμως και τον Βασίλη Τσακτσαρλή εκτός από την Βιβλία Χώρα, είναι και η αξιοποίηση του Κτήματος Ευτυχίδη στη Γουμένισσα, εξαγοράζοντας το «Κτήμα Τίτου» το 2018. Ο πάντοτε δραστήριος και ανήσυχος δημιουργικά οινοποιός όμως δεν έμεινε εκεί και προχώρησε σε ένα ακόμα βήμα. Και αυτό θα είναι πλέον στη Σαντορίνη και ειδικότερα σε ένα μικρό νησάκι που βρίσκεται κοντά στη Σαντορίνη, τη Θηρασιά. Το οινοποιείο θα έχει την ονομασία «Μικρή Θήρα».

Έχοντας κάνει το πρώτο του κρασί το 2017 σε συνεργασία με την οινολόγο, Ιωάννα Βαμβακούρη, δημιουργώντας το κρασί Μικρή Θήρα, ο Γεροβασιλείου αναζήτησε μία σταθερότερη βάση, στο νησί των Κυκλάδων που έχει αυτήν τη στιγμή τις υψηλότερες τιμές σταφυλιού στην Ελλάδα και που για παράδειγμα το ασύρτικο, η τοπική ποικιλία, τιμάται περί τα 5 ευρώ το κιλό ως τιμή αγοράς από τους αμπελουργούς. Ταυτόχρονα, τα κρασιά που βγαίνουν από τα χώματα της Σαντορίνης αποκτούν υψηλή προστιθέμενη αξία και προσφέρουν σημαντικά περιθώρια σε επίπεδο τιμής και περιθωρίων κέρδους.

Το μοντέλο της Σαντορίνης

Το οινοποιητικό σχήμα της Σαντορίνης, βέβαια, βασίζεται γενικά στην παραδοχή ότι μπορούν εκεί να συνυπάρξουν ένα μεγάλο οινοποιείο όπως είναι αυτό της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, Santo Wines, και πολλά μικρά, όπως αυτό που δημιουργεί ο Γεροβασιλείου στη Θηρασιά. Η παραδοχή αιτιολογείται από το ότι κάθε άλλη μεγάλη προσπάθεια πλην του Συνεταιρισμού είναι ιδιαιτέρως πιθανό να αποτύχει, λόγω του υψηλού ανταγωνισμού και του κατακερματισμένου κλήρου της περιοχής, που δεν προσφέρει τη δυνατότητα για μεγάλες αναπτύξεις. Θα θυμίσουμε άλλωστε ότι ο Μπουτάρης, ένας από τους μεγάλους της αγοράς κρασιού, προσπάθησε να κάνει μεγάλη και τη Σαντορίνη του με το εμβληματικό αρχιτεκτονικά οινοποιείο που δημιούργησε εκεί, ωστόσο το αποτέλεσμα δεν είχε τις αναμενόμενες επιδόσεις.

Η επόμενη γενιά

Αναζητώντας κανείς την επόμενη γενιά του Κτήματος Γεροβασιλείου, θα την εντοπίσει στα τρία παιδιά του Βαγγέλη Γεροβασιλείου και της γυναίκας του, Σόνιας Τσιώλα, τον Αργύρη, τη Μαριάνθη και τη Βασιλική. Ο Αργύρης Γεροβασιλείου έχουν σπουδάσει επίσης στη Γεωπονική Σχολή του Αριστοτέλειου καθώς και οινολόγος στο Bordeau, ακολουθώντας ακριβώς τα ίδια βήματα με τον πατέρα του. Η Μαριάνθη Γεροβασιλείου σπούδασε νομική και η Βασιλική Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Και οι τρεις θεωρούνται ως οι συνεχιστές του έργου που έχει δημιουργήσει και συνεχίζει να δημιουργεί ο πατέρας τους. 

Η φωτογραφία του Βαγγέλη Γεροβασιλείου στο άρθρο είναι από τον Heinz Troll

 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.