Τα Lidl επενδύουν στην αγοραστική εμπειρία

Η αλυσίδα επενδύει εδώ και 24 χρόνια στην εξυπηρέτηση του Έλληνα καταναλωτή

Η ανάπτυξη και η επιτυχημένη πορεία μιας εταιρείας εξαρτώνται από έναν συνδυασμό παραγόντων και την εφαρμογή μιας στρατηγικής ανάλογης με τις αξίες και τον σκοπό του brand. Το βασικότερο όμως είναι ο πελάτης να παραμένει στο επίκεντρο όλων των προσπαθειών μιας επιχείρησης και να βιώνει μια θετική αγοραστική εμπειρία.

Αυτήν ακριβώς θέτει σε προτεραιότητα η Lidl, εξασφαλίζοντας μια ποιοτική επιλογή αγορών στους καταναλωτές σε ένα ολοκαίνουργιο και ελκυστικό περιβάλλον, ώστε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες ακόμα και των πιο απαιτητικών πελατών. Όχημά της, τα νέα της καταστήματα που πλέον αναβαθμίζονται βασιζόμενα σε αρχές αειφορίας.

Τα πρώτα καταστήματα

Η πρωτοπορία εξάλλου ήταν πάντα αναπόσπαστο μέρος του dna της γερμανικής αλυσίδας, ήδη από το 1930 όταν έκανε τα πρώτα της βήματα ως επιχείρηση χονδρικού εμπορίου τροφίμων Lidl & Schwarz KG στο Neckarsulm της Γερμανίας, όπου βρίσκονται μέχρι και σήμερα τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας σε διεθνές επίπεδο. Από το πρώτο κατάστημα λιανικής που λειτουργεί στο Ludwigshafen-Mundenheim της Γερμανίας μέχρι το 1988, η αλυσίδα λειτουργει ήδη περισσότερα από 450 σημεία στη Γερμανία με 5.000 εργαζομένους.

Η διεθνοποίησή της αργότερα περιλαμβάνει και την ελληνική αγορά, όπου κάνει την εμφάνισή της το 1999 ταυτόχρονα σε δέκα πόλεις της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας. Ανοιξε τα πρώτα της καταστήματα στη Θεσσαλονίκη, στην Περαία, στη Σκύδρα, στο Κιλκίς, στις Σέρρες, στη Δράμα, στην Ξάνθη, στην Κομοτηνή, στη Λαμία και στη Λιβαδειά, ενώ έχει φροντίσει να αποκτήσει χώρους ακινήτων και σε άλλες πόλεις, στις οποίες άνοιξε καταστήματα αργότερα. Η πρώτη συνταγή της επιτυχίας περιλάμβανε καταστήματα με έκταση περίπου 1.000 τ.μ., τυποποιημένη εμφάνιση και διάθεση πάρκινγκ. Ενώ τα προϊόντα που πουλούσαν ήταν private label τελευταίας γενιάς.

Η ιδιαιτερότητα του ελληνικού καταναλωτικού κοινού

Η στρατηγική της σε ό,τι αφορά την προσέγγιση του καταναλωτικού κοινού στην Ελλάδα, άρχισε μετά τα αρχικά δείγματα που έλαβε η διοίκηση της επιχείρησης κατά την άφιξή της εδώ, σταδιακά να μεταβάλλεται. Κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα μέρα με την ημέρα να προστίθενται στη γκάμα των προϊόντων της Lidl όλο και περισσότεροι κωδικοί που προέρχονται από Έλληνες παραγωγούς. Ενώ από το 2006 άρχισε να εντάσσει και επώνυμους κωδικούς στα καταστήματά της.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 2013 έβαλε στη γκάμα των προϊόντων της και το ελληνικό κοτόπουλο, λειτουργώντας προς αυτή την κατεύθυνση σε επίπεδο στρατηγικής. Στην πορεία, ελληνικά ψάρια συσκευασμένα και καθαρισμένα, κρέας από εγχώριους επεξεργαστές και αυστηροί έλεγχοι στα προϊόντα της, δημιούργησαν το χτίσιμο μίας σχέσης εμπιστοσύνης με τον καταναλωτή ως προς το περιεχόμενο των καταστημάτων της.

Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ άλλαξε κατά αυτό τον τρόπο το μείγμα των πωλούμενων προϊόντων, δημιουργώντας νέες συνθήκες και βασιζόμενη αρκετά σε Έλληνες προμηθευτές και όχι μόνο σε εισαγωγές. Αυτή η κίνηση δεν μετέβαλε ριζικά την στρατηγική της που βασίζεται στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, τα οποία συνέχισε να διαθέτει συνεργαζόμενη όλο και με περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις.

Μια νέα εποχή

Το 2017 η εταιρεία δημοσιεύει την πρώτη έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης για τα οικονομικά έτη 2015 και 2016 και παρουσιάζει στοιχεία, για πρώτη φορά, σύμφωνα με το διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο GRI (Πρωτοβουλία για την υποβολή εκθέσεων σε παγκόσμιο επίπεδο). Επιπλέον, η εταιρία διακρίνεται για πρώτη φορά με την εθνική αλλά και την ευρωπαϊκή πιστοποίηση “Top Employer” σε συνολικά 7 ευρωπαϊκές χώρες. Δύο χρόνια αργότερα, η Lidl Ελλάς μετράει 224 καταστήματα και 5 κέντρα διανομής σε Θεσσαλονίκη, Θήβα, Πάτρα, Τρίκαλα και Καλύβια Αττικής, απασχολώντας πάνω από 5.840 συνεργάτες.

Με το βλέμμα στο μέλλον της αειφορίας

Στο πλαίσιο της συνεχούς αναβάθμισης της αγοραστικής εμπειρίας και της ανάδειξης της εντοπιότητας, στο δίκτυο της αλυσίδας προστέθηκε στα τέλη του 2022 ένα νέο σύγχρονο διώροφο κατάστημα στο Νέο Κόσμο, με τη συνολική επένδυση να ανέρχεται στα 13,2 εκατ. ευρώ. Ενώ λίγες εβδομάδες μετά ακόμη ένα σημείο στην Πλατεία Αττικής, επένδυσης 16,7 εκατ. ευρώ, ήρθε να ανεβάσει τον αριθμό των καταστηματων στην Αττική σε 66 και σε ολόκληρη την Ελλάδα σε 231.

Και τα δύο νέα σημεία πώλησης εκφράζουν τη νέα προσέγγιση της αλυσίδας στα σημεία πώλησης που σκοπεύει να αναπτύσσει εφεξής, επιβεβαιώνοντας έμπρακτα τη δυναμική της επέκταση στην Αττική. Οι χώροι πώλησης είναι υπερσύγχρονοι, με οριοθετημένα τμήματα, στεγασμένες θέσεις στάθμευσης, καθώς και σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, ο οποίος διατίθεται δωρεάν στους πελάτες των καταστημάτων. Ανταποκρινόμενα δε στις απαιτήσεις του αστικού σχεδιασμού, χαρακτηρίζεται από ευέλικτο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και αειφόρο τεχνολογική προσέγγιση, ενώ στο σημείο της Πλατείας Αττικής έχει προγραμματιστεί εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος σε δεύτερο χρόνο.

Παράλληλα η εταιρεία εμπλουτίζει συνεχώς την γκάμα της με υψηλής ποιότητας ελληνικά προϊόντα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη νέα σειρά “Νώμα” με τοπικά προϊόντα από όλες τις γωνιές της Ελλάδας, με την πιο δυνατή υπογραφή γεύσης και ποιότητας. Εξάλλου, η εταιρεία συνεργάζεται σήμερα με 400 Έλληνες προμηθευτές προϊόντων, με το 60% του τζίρου της να προέρχεται από τα δικά τους προϊόντα. Ενώ συνεχίζει να δίνει τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε γνωστά εμπορικά σήματα και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Ύστερα από 24 χρόνια σταθερής παρουσίας στην ελληνική αγορά, η Lidl Ελλάς παραμένει πιστή στην ποιοτική της δέσμευση, εξασφαλίζοντας φρεσκάδα και ποιότητα καθημερινά στην καλύτερη τιμή προς όφελος των καταναλωτών, συνεχίζοντας να αφήνει το δυναμικό της αποτύπωμα στη χώρα, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, στηρίζοντας την ελληνική οικονομία και κοινωνία, μέσα από μια νέα οπτική αειφορίας για το παρόν και το μέλλον.