Ο Όμιλος Σαράντη και τα Hondos Center ενάντια στη γυναικεία κακοποίηση

Τα τελευταία χρόνια, ακούμε όλο και πιο συχνά για περιστατικά κακοποίησης γυναικών. Μάλιστα τα ποσοστά της ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα έχουν εκτιναχθεί την τελευταία διετία.

Η σιωπηρή ανοχή των τοπικών κοινωνιών, το κοινωνικό στίγμα, η έλλειψη ελευθερίας κινήσεων (καθώς τα περισσότερα θύματα συνήθως παρακολουθούνται από τους δράστες), αλλά και η απουσία ευαισθητοποίησης και κατάλληλης εκπαίδευσης από πλευράς μερίδας στελεχών που πλαισιώνουν κρίσιμους κρίκους στην αλυσίδα προστασίας από την ενδοοικογενειακή βία πολλαπλασιάζουν τελικά τον αριθμό των θυμάτων, μολονότι η χώρα διαθέτει δομές πρόληψης σε κρατικό και μη κρατικό επίπεδο, επί δεκαετίες.

Φυσικά, η αλλαγή της δραματικής κατάστασης είναι στο χέρι όλων μας, από τον κάθε πολίτη μεμονωμένα μέχρι κάθε κοινωνικό σύνολο. Στο πλαίσιο αυτό, ο Όμιλος Σαράντη και τα καταστήματα Hondos Center από πέρυσι προσπαθούν να βοηθήσουν την κατάσταση ενώνοντας τις δυνάμεις τους.

Διαβάστε επίσης: Πανελλαδική έρευνα | Βία & Κακοποίηση: Όλα όσα δε θέλαμε να ξέρουμε

Έτσι, μέσω της καμπάνιας «Δες τον Κόσμο με άλλο Χρώμα» προσπάθησαν να ευαισθητοποιήσουν το καταναλωτικό κοινό γύρω από τα θέματα κακοποίησης των γυναικών και προσκάλεσαν τη συμμετοχή του στην ενίσχυση και στήριξη αυτών των γυναικών, μέσω του Ξενώνα Φοίβη και του έργου του. Και φέτος συνεχίζουν αυτή τους την ελπιδοφόρα δράση. Μάλιστα, ο Όμιλος Σαράντη φέτος σκοπεύει να δώσει ένα μέρος των εσόδων που θα προκύψουν από την πώληση προϊόντων περιποίησης στον Ξενώνα Φοίβη.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε πως ο Ξενώνας Φοίβη ιδρύθηκε το 1965 και έκτοτε παρέχει στέγη, σίτιση και υποστήριξη σε κακοποιημένες γυναίκες, τόσο σε ψυχολογικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο δεξιοτήτων, ώστε να επανενταχθούν ομαλά στην κοινωνία. Όλα αυτά τα χρόνια έχει βοηθήσει πάνω από 300 γυναίκες να ορθώσουν ανάστημα και να αρχίσουν μια νέα καλύτερη ζωή. Έτσι και σήμερα στέκεται δίπλα τους έχοντας δύο καλούς συμμάχους.

Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών αποτελεί σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εάν επιθυμούμε να την εξαλείψουμε, οφείλουμε να δράσουμε όλοι.