22 Ιαν 2025
READING

Η Μεγάλη Παραίτηση. Η Αθόρυβη Παραίτηση. Η Σιωπηλή Προαγωγή. Πόσα ακόμα;

3 MIN READ

Η Μεγάλη Παραίτηση. Η Αθόρυβη Παραίτηση. Η Σιωπηλή Προαγωγή. Πόσα ακόμα;

Η Μεγάλη Παραίτηση. Η Αθόρυβη Παραίτηση. Η Σιωπηλή Προαγωγή. Πόσα ακόμα;

Πόσο χρήσιμοι είναι οι όροι αυτοί για τον εργασιακό χώρο;

Τα τελευταία χρόνια η εργασιακή εμπειρία αλλάζει συνεχώς. Σιωπηλή Παραίτηση, Σιωπηλή Πρόσληψη, Σιωπηλές Προαγωγές, Σιωπηλή Απόλυση, Σιωπηλή Ευημερία – Άραγε τελειώνει κάπου ο κατάλογος; Νέοι όροι εμφανίζονται ασταμάτητα είτε για να περιγράψουν νέες δυναμικές στο χώρο εργασίας, είτε για να αναδείξουν μακροχρόνιες άσχημες πρακτικές κουλτούρας.

Και δεν είναι όλοι τους “σιωπηλοί”. Υπάρχει και η Μεγάλη Παραίτηση, η Μεγάλη Επιτάχυνση, η Μεγάλη Επανεξισορρόπηση, ο Μεγάλος Ανασχηματισμός, η Μεγάλη Αποδέσμευση και όλα τα ενδιάμεσα, όπως το rage applying και η οργισμένη παραίτηση. Είναι πραγματικά χρήσιμοι αυτοί οι όροι για τον εργασιακό χώρο;

Διαβάστε ακόμα: 7 λάθη των εταιρειών που κάνουν τους καλούς εργαζόμενους να παραιτούνται

Από τη μία πλευρά, τέτοιου είδους ορολογίες βοηθούν τους ανθρώπους να προσδιορίσουν καλύτερα αυτό που μπορεί να βιώνουν στον εργασιακό χώρο. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Υπάρχουν κάποιες δυναμικές στο χώρο εργασίας που χρειάζονται έναν τρόπο για να ειπωθούν, προκειμένου να διορθωθούν – όπως για παράδειγμα η τοξική θετικότητα. Η τοξική θετικότητα αφορά την πεποίθηση ότι οι άνθρωποι πρέπει να διατηρούν μια θετική νοοτροπία, ανεξάρτητα από το πόσο άσχημη ή δύσκολη είναι μια κατάσταση.

Ωστόσο, όπως και τα περισσότερα πράγματα, αν χρησιμοποιηθούν υπερβολικά, αυτές οι “λέξεις-κλειδιά” μπορεί να χάσουν το νόημά τους.

Τα social media αγαπούν τους νέους όρους

Στον σημερινό κόσμο, φαίνεται ότι οι άνθρωποι χρειάζονται κάτι να ταιριάζει σε ένα hashtag, προκειμένου να ανοιχτούν και να μιλήσουν γι΄αυτό. Στο παράδειγμα της Σιωπηλής Παραίτησης, αυτό βοήθησε να πυροδοτηθούν συζητήσεις στα social media σχετικά με το τι σημαίνει να κάνει κάποιος μόνο τα προαπαιτούμενα καθήκοντα της δουλειάς του και πότε μπορεί να κάνει περισσότερα – αν στοχεύει, για παράδειγμα, σε μια προαγωγή.

Ανάλογα και για τη Σιωπηλή Προαγωγή, έκανε τους ανθρώπους να μιλήσουν για τις περιπτώσεις που ένα ανώτερο στέλεχος φορτώνει σιγά-σιγά όλο και περισσότερα σε έναν υπάλληλο και τις επιπτώσεις που έχει αυτό.

Το πιο πρόσφατο είναι το “Rage Applying”, η μετεξέλιξη της Αθόρυβης Παραίτησης, που έχει γίνει το νέο trend του TikTok. Είναι ένας τρόπος για να εκδικηθεί κάποιος τον κακό εργοδότη του, στέλνοντας το βιογραφικό του σε διάφορες εταιρείες για να βρει γρήγορα μια νέα θέση εργασίας. Και σε αυτή την περίπτωση, τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι CEOs συζήτησαν στα social media για το αν αξίζει τον κόπο να ψάξουν για άλλες θέσεις εργασίας μετά από μια κακή μέρα στη δουλειά. Και ο κατάλογος συνεχίζεται.

Διαβάστε ακόμα: Τι είναι η τοξική θετικότητα στον εργασιακό χώρο;

Ποιος είναι ο νονός;

Τελικά οι νέοι όροι είναι μία πραγματική τάση ή χρησιμεύουν απλώς για να προκαλέσουν το “κλικ” σε έναν τίτλο; Από πού προέρχεται ο κάθε όρος; Ήταν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ή κάποιος ειδικός στον χώρο εργασίας; Ή μήπως μια εταιρεία δημοσίων σχέσεων ή κάποιος που ψάχνει για έναν catchy τίτλο;

Ένας τέτοιος πλουραλισμός ορολογιών μάς οδηγεί αντιμετωπίζουμε τις τάσεις πιο αντικειμενικά, εξετάζοντας τι μας λένε τα δεδομένα για να διασφαλίσουμε ότι το περιεχόμενο του μηνύματος ταιριάζει με τα πραγματικά στοιχεία. Το σίγουρο πάντως είναι πως όλες αυτές οι φράσεις-όροι είναι πολύ “πιασάρικες” και απόλυτα κατανοητές. Όποιος και αν τις “βάφτισε”, έκανε πολύ καλό marketing.

Με πληροφορίες από Work Life

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.