22 Απρ 2024
READING

Γιατί η ΑΒ Βασιλόπουλος δίνει έμφαση στα αστικά convenience stores

4 MIN READ

Γιατί η ΑΒ Βασιλόπουλος δίνει έμφαση στα αστικά convenience stores

Γιατί η ΑΒ Βασιλόπουλος δίνει έμφαση στα αστικά convenience stores

Πώς ένα franchise concept οδηγεί την ανάπτυξη της αλυσίδας

Η στόχευση της ΑΒ Βασιλόπουλος στον τομέα των convenience stores επικεντρώνεται στην ενίσχυση του δικτύου της με καταστήματα franchise υπό τα concept AB Shop & Go για τα αστικά κέντρα και AB Food Market για την περιφέρεια και τα νησιά. Δεν πρόκειται όμως για μια νέα ιδέα, αλλά για μια επιτυχημένη διορατική ματιά στο μέλλον – που είναι ήδη εδώ.

Ο τομέας του convenience είναι μία αγορά που γνωρίζει διαρκή ανάπτυξη στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Γρήγορες αγορές, μικρότερο μέσο καλάθι αλλά και μεγαλύτερη ευκολία για τον καταναλωτή που αναζητά ένα κατάστημα κοντά στο σπίτι του, όπου μπορεί να αναζητήσει συγκεκριμένα και αναγκαία αγαθά στην καθημερινότητά του μέσα στον ελάχιστο δυνατό χρόνο.

Σε άνοδο η κατανάλωση στις γειτονιές

Χαρακτηριστικό της τάσης που εμφανίζεται για κατανάλωση σε καταστήματα γειτονιάς είναι το γεγονός ότι με βάση στοιχεία της IRI μετά από σχετική έρευνα, το 81% των ερωτηθέντων επισήμανε ότι επισκέπτεται τον φούρνο και το γαλακτοπωλείο της γειτονιάς 10,6 φορές μηνιαίως. Συν τοις άλλοις το 75% όσων συμμετείχαν στην ίδια μέτρηση της IRI επισκέπτονται ένα μίνι μάρκετ 6,3 φορές κατά μέσο όρο το μήνα και 6,5 φορές κατά μέσο όρο μηνιαίως το περίπτερο. Επιπλέον, τα καταστήματα ψιλικών ειδών συγκεντρώνουν 5,1 επισκέψεις το μήνα. Η αντίστοιχη αναλογία για τα οργανωμένα σημεία θέλει το 87% των ερωτηθέντων να επισκέπτονται τα σούπερ μάρκετ κατά 10,2 φορές κατά μέσο όρο.

Η διορατική ματιά της ΑΒ Βασιλόπουλος

Η αλυσίδα είχε αφουγκραστεί από νωρίς την ανάγκη των καταναλωτών για αγορές σε τοπικό επίπεδο, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα, εγκαινιάζοντας το 2003 έναν νέο τύπου μικρού καταστήματος, το ΑΒ City, που είχε σχεδιαστεί για να εξυπηρετεί γρήγορα και εύκολα τις βασικές καθημερινές ανάγκες του καταναλωτή.

Το πέρασμά της στον όμιλο Ahold Delhaize το 2016, της έδωσε τη δυνατότητα να εξελίξει τη φιλοσοφία της, προτείνοντας ένα νέο πιο ευέλικτο concept, το AB Shop & Go, που θα ανταποκρινόταν και στην εστίαση στην κατά τόπους κατανάλωση και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μέσω του συστήματος δικαιόχρησης. Μέσα σε δύο χρόνια, η αλυσίδα έθεσε σε λειτουργία 14 νέα σημεία, ενώ το 2019 ακόμη 20 στη Βόρεια Ελλάδα.

Δύο έξυπνα concept

Η αλυσίδα δικαιώθηκε για την διορατικότητά της, αφού σήμερα επεκτείνει το δίκτυο των franchise καταστημάτων της φθάνοντας πλέον στα 144 ΑΒ Shop & Go, ενισχύοντας περαιτέρω την παρουσία της στις γειτονιές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Το επιτυχημένο franchise concept πρωταγωνιστεί σε ένα ανερχόμενο επιχειρηματικό πεδίο με εξαιρετική δυναμική, αποτελώντας έναν από τους βασικότερους τομείς ανάπτυξής της. Μάλιστα μέσα στην επόμενη τριετία, η αλυσίδα σούπερ μάρκετ στοχεύει να φτάσει τα 250 καταστήματα AB Shop & Go, συνολικά, καλύπτοντας έτσι την αγορά ευκολίας τουλάχιστον στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα ανέπτυξε και ένα σχήμα που αφορούσε ανάλογα καταστήματα στην περιφέρεια και τη νησιωτική Ελλάδα και ειδικότερα σε μικρές και μεσαίες κωμοπόλεις έως 10.000 κατοίκους, κοντά σε κεντρικούς οδικούς άξονες και κοντά σε σημεία αναφοράς όπως σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες. Στόχος των 82 σημείων των ΑΒ Food Market που λειτουργούν αυτή την στιγμή σε όλη τη χώρα, είναι η διάθεση ποικιλίας προϊόντων με περισσότερους από πάνω από 6.000 κωδικούς.

Η αποτελεσματικότητα του franchise

Το 2002 στο πρόγραμμα ανάπτυξης του ομίλου εισήχθη ένας νέος άξονας, το σύστημα δικαιόχρησης, που έμελε να αποτελέσει πρωταρχικό στρατηγικό στόχο για την εταιρεία, αφού εντάχθηκε στην οργανική της σύνθεση και αναπτύχθηκε σε όλη την Ελλάδα και μάλιστα ταχύτατα. Ο τομέας franchise της ΑΒ Βασιλόπουλος μετρά ήδη 22 χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας και υποστηρίζεται από 264 σημεία πώλησης -ανάμεσά τους και τα 150 σημεία ΑΒ Shop & Go-, τα οποία διαχειρίζονται συνεργάτες δικαιοδόχοι της αλυσίδας, από τα συνολικά 592 καταστήματα που έχει στο δίκτυό της η επιχείρηση.

Το συγκεκριμένο σχήμα franchise αφορά καταστήματα ευκολίας που αρχικά προσανατολίστηκαν στην εξυπηρέτηση καθημερινών, έκτακτων ή συμπληρωματικών αναγκών, φιλοδοξώντας να αποτελέσουν το νέο κατάστημα της γειτονιάς, ξεπερνώντας τα στενά όρια του mini market που είχε αποτυπωθεί στην αγοραστική συνείδηση. Μετά την πανδημία που έστρεψε τους καταναλωτές στις αποκεντρωμένες αγορές, το ΑΒ Shop & Go εξελίχθηκε σε ένα σύγχρονο κατάστημα πόλης με διευρυμένο ωράριο, έτοιμο να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καταναλωτών για γρήγορες και εύκολες αγορές κοντά στο σπίτι ή το γραφείο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.