22 Ιαν 2025
READING

Μεγαλώνει η κρίση το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων;

4 MIN READ

Μεγαλώνει η κρίση το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων;

Μεγαλώνει η κρίση το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων;

Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων διευρύνεται, εξαιτίας της κρίσης του κόστους διαβίωσης

To μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών εξακολουθεί να είναι μια πραγματικότητα την οποία οι εταιρείες σε ολόκληρο τον κόσμο αποτυγχάνουν ή αρνούνται να αντιμετωπίσουν. Και η αβεβαιότητα που άφησε πίσω της η πανδημία, σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο πληθωρισμό και τις πιέσεις του κόστους ζωής φαίνεται πως έχουν αυξήσει το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η έρευνα “2023 Marketing Week Career and Salary Survey” του Marketing Week – του αγγλικού ιστότοπου που εστιάζει στη βιομηχανία του marketing. Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 3.000 Βρετανοί marketers, 60,1% των οποίων αυτοπροσδιορίζονται ως γυναίκες.

Οι γυναίκες που εργάζονται στο marketing – με πλήρες ωράριο – αμείβονται κατά μέσο όρο 16,5% λιγότερο από τους άνδρες συναδέλφους τους. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο από 12,6% το 2022, αλλά ευτυχώς αποτελεί βελτίωση σε σχέση με τα στοιχεία της έρευνας του 2021 (23%) και του 2020 (28%).

Διαβάστε ακόμα: Οι 10 χώρες με τη μικρότερη ανισότητα φύλων

Οι γυναίκες marketers εμφανίζονται να κερδίζουν κατά μέσο όρο 37.000 ευρώ το χρόνο, ενώ οι άνδρες συνάδελφοί τους 45.500 ευρώ. Το μισθολογικό χάσμα (18,6%) είναι το ίδιο και για τα ανώτερα στελέχη, με τις γυναίκες να κερδίζουν κατά μέσο όρο 57.500 ευρώ ανά έτος, έναντι των ανδρών συναδέλφων τους που φτάνουν τα 70.600 ευρώ.

Για τα κατώτερα στελέχη (10,6%), τα διευθυντικά στελέχη (7,2%) και τα ανώτερα στελέχη/διευθυντές τμημάτων (8,1%) το μισθολογικό χάσμα μειώνεται ελαφρώς. Ωστόσο, το χάσμα μεταξύ των αμοιβών των ανδρών και των γυναικών που ασχολούνται με το marketing -και όχι μόνο- αυξάνεται και πάλι στο επίπεδο του διευθυντή marketing/αντιπροέδρου στο 12,8%, με τις γυναίκες να κερδίζουν κατά μέσο όρο 108.000 ευρώ έναντι των ανδρών συναδέλφων τους που κερδίζουν 124.000 ευρώ.

Ωστόσο όπως επισημαινει το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών (ONS) του Ηνωμένου Βασιλείου, οι γυναίκες που εργάζονται στον χώρο του marketing αμείβονται κατά 3% λιγότερο από τους άνδρες συναδέλφους τους όσον αφορά τις μέσες ακαθάριστες ωριαίες αποδοχές (εξαιρουμένων των υπερωριών).

Από την πανδημία στην κρίση του κόστους

Το θλιβερό γεγονός είναι ότι η ισότητα των αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων μπορεί να μην επιτευχθεί παγκοσμίως για άλλα 132 χρόνια, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Τα στοιχεία, που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο,, Ιούλιο, υποδηλώνουν ότι παγκόσμιες κρίσεις όπως ο Covid και η αύξηση του κόστους ζωής έχουν εντείνει τον κίνδυνο “οπισθοδρόμησης” της ισότητας των αμοιβών των φύλων.

Η φιλανθρωπική οργάνωση για την ισότητα των φύλων, The Fawcett Society, υποστηρίζει ότι εάν το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων κλείσει, περισσότερες από τις μισές γυναίκες (53%) θα χρησιμοποιούσαν τα επιπλέον χρήματα για να ανάβουν συχνότερα τη θέρμανση και τα φώτα, ενώ το 48% πιστεύει ότι θα βελτιωνόταν η ψυχική τους υγεία.

Η έλλειψη ευελιξίας μεταξύ των εργοδοτών έχει επίσης το τίμημά της. Πάνω από το ένα τρίτο (35%) των γυναικών δήλωσαν στη Fawcett Society ότι θέλουν να εργαστούν, αλλά εμποδίζονται από την έλλειψη ευέλικτων επιλογών εργασίας και την έλλειψη οικονομικά προσιτής φροντίδας των παιδιών.

Αποκλεισμός από την εργασία

Για τη συντριπτική πλειονότητα (85%) των γυναικών του marketing που συμμετείχαν στην έρευνα του Marketing Week για την καριέρα και τους μισθούς του 2023, η ευέλικτη εργασία είναι πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό της εργασίας τους. Ωστόσο, η έρευνα διαπιστώνει ότι στο 12,4% των γυναικών στο marketing απορρίφθηκε αίτημά τους για υβριδική εργασία το 2022.

Η ευελιξία στην εργασία συχνά συνδέεται με το φύλο. Η αλήθεια είναι ότι το βάρος της φροντίδας των παιδιών και των ηλικιωμένων πέφτει δυσανάλογα στις γυναίκες και η διαμόρφωση των δυνατοτήτων ευελιξίας ως ένα “γυναικείο ζήτημα” σε μια εταιρεία ενισχύει την προκατάληψη.

Από το μισθολογικό χάσμα στο χάσμα φιλοδοξίας

Ως αποτέλεσμα της ανισότητας και του διαρκούς “φρένου” που δέχονται οι γυναίκες, φαίνεται ότι δεν επιθυμούν να ανέλθουν στην ιεραρχία μιας επιχείρησης όσο οι άντρες.

Ασφαλώς, αυτό μπορεί να επηρεάσει όλες αυτές τις πρωτοβουλίες που θέλουν να ενθαρρύνουν τις γυναίκες να διεκδικήσουν ηγετικούς ρόλους στη δουλειά τους, και ίσως εξηγεί εν μέρει και γιατί, όπως δείχνουν έρευνες, παρόλο που, τελευταία, έχουν πληθύνει οι γυναίκες ως υψηλόβαθμα στελέχη στις εταιρείες, λιγότερες καταφέρνουν να φτάσουν στις κορυφαίες, ηγετικές θέσεις.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η “Μεγάλη Παραίτηση” φέρνει στο προσκήνιο το μισθολογικό χάσμα των φύλων

Πέρα από το πώς μπορούν να βοηθήσουν στην πράξη αυτές οι πρωτοβουλίες για ισότητα και ποικιλομορφία, για παράδειγμα εξαλείφοντας τις προκαταλήψεις από τις διάφορες διαδικασίες ή παρέχοντας ευέλικτα ωράρια, οι επικεφαλής των επιχειρήσεων φαίνεται ότι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους και το κατά πόσο οι γυναίκες φιλοδοξούν να φτάσουν στην κορυφή.

Η μισθολογική ισότητα παραμένει στην κορυφή της ατζέντας παγκοσμίως. Με το θέμα #EmbraceEquity, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας τον επόμενο μήνα (8 Μαρτίου) θα περιλαμβάνει μια ώθηση για τη διαφάνεια των αμοιβών. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, όλα τα διαθέσιμα στοιχεία υποδηλώνουν ότι απαιτείται ακόμη ουσιαστική δουλειά προτού οι επιχειρήσεις πλησιάσουν έστω και στο ελάχιστο το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων.

Με πληροφορίες από Marketing Week

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.