23 Απρ 2024
READING

Η Dole πουλάει σε θυγατρική της Chiquita και περιορίζει το χαρτοφυλάκιό της

3 MIN READ

Η Dole πουλάει σε θυγατρική της Chiquita και περιορίζει το χαρτοφυλάκιό της

Η Dole πουλάει σε θυγατρική της Chiquita και περιορίζει το χαρτοφυλάκιό της

Γιατί η ιρλανδική εταιρεία πούλησε το τμήμα φρέσκων λαχανικών

Για τους περισσότερους καταναλωτές, η Dole είναι ένα οικείο όνομα. Στην Ελλάδα την γνωρίζουμε κυρίως για τις μπανάνες της.Ένα μεγάλο μέρος των πωλήσεων της Dole στο χώρο όμως προέρχεται εν γένει από φρέσκα φρούτα, όπως η μπανάνα και ο ανανάς, τα οποία ήταν υπεύθυνα για λίγο λιγότερο από το ένα τρίτο των πωλήσεων της εταιρείας ύψους 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2021.

Την ίδια στιγμή, το τμήμα φρέσκων λαχανικών της ιρλανδικής γεωργικής πολυεθνικής εταιρείας -το οποίο περιλαμβάνει την επεξεργασία και την πώληση όλων των ειδών, από τα μαρούλια και το κουνουπίδι μέχρι το μπρόκολο και τα σπαράγγια, καθώς και τις σαλάτες και τα ολοκληρωμένα γεύματα- απέφερε έσοδα ύψους 1,17 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά την ίδια περίοδο.

Διαβάστε ακόμα: Η Dole αναζητά να κάνει εξαγορές για να διευρύνει την γκάμα των προϊόντων της

Η εταιρεία, που συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων παραγωγών φρούτων και λαχανικών στον κόσμο, διαθέτει γεωργικές δραστηριότητες και τέσσερα εργοστάσια επεξεργασίας σε όλες τις Η.Π.Α. και απασχολεί περισσότερους από 3.000 εργαζόμενους.

Η πώληση

Δεδομένης της κατάστασης, η Dole αποφάσισε να πουλήσει το τμήμα των φρέσκων λαχανικών στην Fresh Express, θυγατρική της Chiquita Holdings, έναντι 267 εκατομμυρίων ευρώ.

Για την Dole, η εν λόγω πώληση ισοδυναμεί με ένα “κλάδεμα” του χαρτοφυλακίου της, ώστε να επικεντρωθεί σε αυτό που κάνει καλύτερα, στον τομέα των φρούτων, μειώνοντας παράλληλα το βάρος του χρέους της και το συνακόλουθο ποσό που πρέπει να καταβάλει σε τόκους.

Από την άλλη, η Fresh Express, έχει σημαντική παρουσία σε πολλούς από τους τομείς στους οποίους η Dole δραστηριοποιείται ήδη με φρέσκα λαχανικά, όπως τα μαρούλια και οι έτοιμες σαλάτες. Για τη θυγατρική της Chiquita η αγορά του τμήματος λαχανικών της Dole θα τη βοηθήσει να συνδυάσει τις βέλτιστες πρακτικές της σε θέματα ασφάλειας τροφίμων, φρεσκάδας των προϊόντων, αυτοματοποίησης και καινοτομίας για να προσφέρει ταχέως διευρυνόμενες επιλογές ασφαλέστερων και πιο υγιεινών προϊόντων στον καταναλωτή.

Αυτός ο συνδυασμός θα συμβάλει τελικά στην ανάπτυξη ολόκληρης της βιομηχανίας προϊόντων και θα υποστηρίξει την υψηλότερη ζήτηση για την πολύτιμη βάση παραγωγών προϊόντων της εταιρεία; στην Καλιφόρνια, την Αριζόνα, το Κολοράντο, τη Φλόριντα και σε όλες τις Η.Π.Α.

Την ίδια στιγμή, η Fresh Express θα είναι σε θέση να αξιοποιήσει την ευρεία αναγνωρισιμότητα της Dole από τους καταναλωτές, χρησιμοποιώντας το εμπορικό σήμα σε όλα τα προϊόντα που παράγει η επιχείρηση για δύο χρόνια.

Διαβάστε ακόμα: Η Danone σχεδιάζει να μειώσει το μεθάνιο κατά 30% μέχρι το 2030

Ανακατατάξεις στο κλάδο των CPG

Η συγκεκριμένη εκποίηση από την Dole δεν είναι η μοναδική, αλλά η πιο πρόσφατη από τις εταιρείες καταναλωτικών συσκευασμένων προϊόντων (CPG) σε μια προσπάθεια να προσαρμόσουν το χαρτοφυλάκιό τους για να επιτύχουν μεγαλύτερη ανάπτυξη και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Ανάλογα και η Danone ανακοίνωσε πρόσφατα ότι διερευνά στρατηγικές, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής πώλησης, για την επιχείρηση βιολογικών γαλακτοκομικών προϊόντων της στις Η.Π.Α., η οποία αποτελείται από τις μάρκες Horizon Organic και Wallaby.

Η Dole ανακοίνωσε την πώληση πριν από το άνοιγμα των αγορών στις 31 Ιανουαρίου. Στους επενδυτές άρεσε προφανώς η είδηση, καθώς οι μετοχές της αυξήθηκαν σχεδόν 8% κατά τη διάρκεια της ημέρας διαπραγμάτευσης, κλείνοντας στα 10,54 δολάρια, την υψηλότερη τιμή κλεισίματος της Dole από τις αρχές του περασμένου Μαΐου.

Με πληροφορίες από Food Dive

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.