Η Gen Z μένει “νηφάλια από περιέργεια” και ακολουθεί το “υγρό” lifestyle
Ο Ιανουάριος είναι η ιδανική αφετηρία για restart. Η ανάγκη των ανθρώπων να απέχουν -έστω και για λίγο- από τις τις υπερβολές των γιορτών, έχουν δημιουργήσει παγκόσμια κινήματα. Το 2014 “γεννήθηκε” ο Veganuary, που μας καλεί να ακολουθήσουμε vegan διατροφή για έναν μήνα και ο Dry January που μας προτρέπει να εγκαταλείψουμε για έναν μήνα το αλκοόλ.
Η πρόκληση του Dry January βρίσκει κάθε χρόνο όλο και περισσότερους υποστηρικτές. Μετά από 31 νηφάλιες ημέρες -και νύχτες- το δέρμα τους είναι πιο λείο, τα μάτια τους είναι πιο λαμπερά και οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί είναι επίσης πιο “γεμάτοι”. Αλλά η προοπτική μιας μπύρας, ενός ποτηριού με κόκκινο ή ενός άλλου αγαπημένου ποτού θα είναι πιθανότατα δελεαστική. Ή μήπως όχι;
Διαβάστε ακόμα: Οι Gen Z-ers τα θέλουν όλα ή τίποτα
Τελευταία, όλο και περισσότεροι άνθρωποι -ιδιαίτερα οι Gen Z-ers- βλέπουν θετικά την πλήρη εγκατάλειψη του αλκοόλ. Μια δεκαετία μετά από τότε που παρατηρήθηκε ο πρώτος επίσημος “ξηρός Ιανουάριος” ως εκστρατεία του Alcohol Change UK, τα σημερινά κινήματα του “damp” lifestyle movement και η sober curiosity αναδιαμορφώνουν τα κοινωνικά πρότυπα.
New trends on the block
Τα social media, ιδιαίτερα το TikTok, συνέβαλαν στην αύξηση της δημοτικότητας αυτών των τάσεων. Πράγματι, το hashtag #Sobertok -όπου οι νηφάλιοι TikTokers μοιράζονται τις ιστορίες και τις εμπειρίες τους- έχει πάνω από 1 δισεκατομμύριο προβολές.
Το κίνημα του “damp” lifestyle movement αφορά στην προσεκτική κατανάλωση αλκοόλ σε αντίθεση με την πλήρη αποχή, ενώ η νηφάλια περιέργεια αφορά στην εμπειρία των νυχτερινών εξόδων από μια διαφορετική οπτική γωνία – χωρίς καθόλου αλκοόλ.
Φαίνεται πως η Gen Z είναι πιο συνειδητοποιημένη από τις προηγούμενες. Τα μέλη της γνωρίζουν πολύ καλύτερα τι μπορούν να κάνουν για να βελτιώσουν την ψυχική και σωματική τους υγεία.
Διατηρώντας τον έλεγχο
Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι βασικοί λόγοι για τους οποίους το damp lifestyle γίνεται όλο και πιο συνηθισμένο στη νέα γενιά. Από τη μία, προσπαθούν να εξοικονομήσουν χρήματα σε ένα περιβάλλον, όπου το βιοτικό τους επίπεδο είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό των γονιών τους. Επίσης, ξοδεύουν λιγότερο χρόνο στα “after work drinks” που ήταν ο κανόνας πριν από την πανδημία, καθώς η υβριδική εργασία έχει γίνει το νέο πρότυπο για εκείνους.
Επιπλέον, οι Gen Z-ers είναι τυπικά πιο απρόθυμοι να αναλάβουν κινδύνους σε σχέση με τις παλαιότερες γενιές και δεν θα ήθελαν με τίποτα να εμφανιστούν μεθυσμένοι στα social media. Μάλιστα, μία δημοσκόπηση της Google του 2019, έδειξε ότι η Gen Z συνδέει το αλκοόλ με λέξεις όπως “ευπάθεια”, “άγχος” και ακόμη και “κατάχρηση”.
Τι σημαίνει αυτό για τις κοινωνικές συναναστροφές στη δουλειά;
Είτε πρόκειται για την επιλογή ενός υγιούς μέτρου, είτε αφορά στη νηφαλιότητα από περιέργεια, η άνοδος της NoLo (no- και low-alcohol) τάσης είναι γεγονός.
Διαβάστε ακόμα: Τι απασχολεί τους Gen Z-ers για το μέλλον;
Αυτό σημαίνει πως και οι εργοδότες θα πρέπει να ξεχάσουν τις κοινωνικές εκδηλώσεις εργασίας που σχετίζονταν κυρίως με το αλκοόλ. Οι δωρεάν μπύρες στο γραφείο και τα χριστουγεννιάτικα πάρτι με αλκοόλ ανήκουν στο παρελθόν. Δεδομένου ότι οι Gen Z-ers θα αποτελούν το 27% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού μέχρι το 2025, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, οι εταιρείες πρέπει να ακολουθήσουν το ρεύμα της εποχής.
Από εδώ και πέρα οι εργοδότες θα πρέπει να φροντίζουν να προσφέρουν επιλογές παροχών που περιλαμβάνουν όλα τα γούστα και τις ανάγκες. Όχι μόνο για τους εργαζομένους – αυτή η προσέγγιση ισχύει και για τους πελάτες. Η επίδειξη σεβασμού για τις προσωπικές προτιμήσεις και ανάγκες των άλλων είναι πιθανό να μετρήσει περισσότερο από ένα “στην υγειά μας” όταν κλείνονται συμφωνίες.
Με πληροφορίες από Work Life
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.