19 Απρ 2024
READING

Sky Express: Πώς «απογειώθηκε» σε έξι χρόνια από τα 16 στα 267 εκατομμύρια ευρώ

3 MIN READ

Sky Express: Πώς «απογειώθηκε» σε έξι χρόνια από τα 16 στα 267 εκατομμύρια ευρώ

Sky Express: Πώς «απογειώθηκε» σε έξι χρόνια από τα 16 στα 267 εκατομμύρια ευρώ

Πόσον καιρό χρειάζεται μία επιχείρηση που έκανε τζίρο 15,9 εκατομύρια ευρώ, για να αγγίξει τα 267 εκατομμύρια ευρώ; Η απάντηση στην περίπτωση της Sky Express είναι 6 χρόνια. Διότι τόσο χρονικό διάστημα χρειάστηκε η επιχείρηση για να φτάσει από το ένα ποσό στο άλλο. Ο τζίρος της το 2016 ήταν 15,9 εκατομμύρια ευρώ, το 2017 έφτασε στα 32,6 εκατομμύρια ευρώ, το 2018 στα 59,6 εκατομμύρια ευρώ, το 2019 στα 78,7 εκατομμύρια ευρώ, το 2020 στα 42,2 εκατομμύρια ευρώ, το 2021 στα 122,2 εκατομμύρια ευρώ και το 2022 στα 267 εκατομμύρια ευρώ.

Όμως οι αριθμοί που προαναφέραμε δεν ήρθαν τυχαία. Αποτέλεσαν τη συνέχεια συγκεκριμένων επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια καθώς το 2017 η εταιρεία είχε στο στόλο της 7 αεροπλάνα, το 2019 είχε 11 και σήμερα έχει φτάσει τα 21 αεροπλάνα. Από τα 21 αεροπλάνα τα 9 είναι Airbus, τα οποία ξεκίνησε να εντάσσει στο δυναμικό της από το 2020 και ύστερα, ενώ διαθέτει και 12 ATR. Όμως και η εξέλιξη της επιβατικής κίνησης στην Ελλάδα με ώθηση από τον εισερχόμενο τουρισμό αλλά και από τις εσωτερικές μετακινήσεις είχαν ως αποτέλεσμα η εταιρεία να αναλάβει την διακίνηση 3,5 εκατομμυρίων επιβατών το 2022 από 1,3 εκατομμύρια επιβάτες που είχαν επιβιβαστεί στα αεροπλάνα της το 2019, η οποία μάλιστα ήταν και χρονιά-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό.

Οι επενδύσεις

Τα επόμενα βήματα για την δεύτερη αεροπορική εταιρεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών “Ελευθέρος Βενιζέλος” με μερίδιο αγοράς 13%, φέρνουν και νέες επενδύσεις. Στο δεύτερο τρίμηνο του 2023 είναι προγραμματισμένη η προμήθεια και δύο νέων αεροσκαφών τύπου Airbus A321 neo, γεγονός που θα φέρει εκ των πραγμάτων νέους προορισμούς για την εταιρεία και νέους επιβάτες στις πτήσεις της. Θα είναι μάλιστα και τα πρώτα αεροπλάνα A321 neo, που ουσιαστικά θα έρθουν να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο το στόλο και τη δυναμική της επιχείρησης προσεχώς. Σήμερα η Sky Express ταξιδεύει σε συνολικά 46 προορισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με τα 21 αεροπλάνα του στόλου της.

Το 2022 κατέγραψε αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 162% σε σχέση με το 2019, διάκριση που τη φέρνει στην πρώτη θέση μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών. Παράλληλα, σύμφωνα με το “Friday Network Fact” της 18ης Νοεμβρίου του 2022 η SKY express, με 119 καθημερινές πτήσεις, κατέκτησε την 38η θέση στη λίστα των πιο πολυσύχναστων (busiest carrier) αερομεταφορέων σε όλο το ευρωπαϊκό δίκτυο.

Γιάννης Γρύλος who is who

Ο Γιάννης Γρύλος, επικεφαλής του ομίλου IOGR, κοιτάζει μπροστά, γνωρίζει σχεδόν με κάθε λεπτομέρεια του τουριστικό και αεροπορικό γίγνεσθαι της χώρας. Και προς την κατεύθυνση αυτή συνεχίζει να επενδύει, όντας προσηλωμένος σε αυτό που ξέρει να κάνει καλά. Αυτός άλλωστε ήταν και λόγος που κάποια στιγμή αποφάσισε να αποεπενδύσει από μία εταιρεία πρότυπο, την Terra Creta, με αντικείμενο την παραγωγή και εμπορία ελαιολάδου, την οποία πούλησε στον όμιλο Κίκιζα (ζυμαρικά Μέλισσα).

Για να αντιληφθούμε όμως και ποιος είναι ο άνθρωπος που ηγείται το ομίλου IOGR, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο Γιάννης Γρύλος έχει βασική δραστηριότητα των χώρο των αερομεταφορών, καθώς υπηρετεί έναν όμιλο επιχειρήσεων ποικίλων δραστηριοτήτων με 4.000 εργαζομένους και ναυαρχίδα τη Swissport. Μέσω αυτής προσέφερε τίμημα ύψους 18 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της Skyserv (πρώην Olympic Handling) από την MIG.

Επιπλέον, διατηρεί δραστηριότητα στον ξενοδοχειακό τομέα, μετά την απόκτηση σε πλειστηριασμό του ξενοδοχείου Aktia Lounge Hotel στο Ηράκλειο της Κρήτης. Πρόκειται για το ξενοδοχείο που ανήκε στην οικογένεια Παπαγεωργίου και βρίσκεται στην περιοχή της Σταλίδας Ηρακλείου, ενώ κατά το παρελθόν έφερε την ονομασία Ανθούσα και θεωρείτο ένα από τα αγαπημένα ξενοδοχεία του Ανδρέα Παπανδρέου. Επίσης, διαθέτει μειοψηφική συμμετοχή στη Hotel Brain, εταιρεία διαχείρισης ξενοδοχείων, ενώ είχε συμμετοχή στην εταιρεία παραγωγής φυτικών τροφίμων Arivia, την οποία ωστόσο πούλησε στη συνέχεια. Μέσα στα ενδιαφέροντα και τις δραστηριότητές του είναι και η πρόσφατη απόκτηση συμμετοχής στην αλυσίδα καταστημάτων Βιολογικό Χωριό.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.