25 Απρ 2024
READING

Σε “χρυσές” μετατρέπονται οι θερμαινόμενες ράβδοι καπνού

5 MIN READ

Σε “χρυσές” μετατρέπονται οι θερμαινόμενες ράβδοι καπνού

Σε “χρυσές” μετατρέπονται οι θερμαινόμενες ράβδοι καπνού

Πώς αλλάζει το τοπίο των εναλλακτικών καπνικών προϊόντων

Το λανσάρισμα των θερμαινόμενων προϊόντων καπνού πριν από οχτώ χρόνια από την Παπαστράτος, δημιούργησε μια αναδυόμενη αγορά που έφερε μέσα στα επόμενα χρόνια σημαντικές επενδύσεις, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και υποστήριξη της Μικρής Λιανικής μέσω ισχυρών προγραμμάτων πιστώσεων και κινήτρων σε περίπτερα, ψιλικά, convenience stores και mini markets. Οι πρόσφατες κινήσεις των καπνοβιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα, αποδεικνύουν την κερδοφορία των καπνικών προϊόντων νέας γενιάς.

Έρευνα της Marc τον περασμένο Ιούνιο για λογαριασμό της Παπαστράτος σε άνδρες και γυναίκες άνω των 21 ετών από 1.200 νοικοκυριά πιστοποίησε την μαζική στροφή των καταναλωτών σε εναλλακτικά καπνικά προϊόντα, αφού οι πέντε κορυφαίες αιτίες που οδηγούν σ’ αυτά συμβαδίζουν με τις ανησυχίες των καπνιστών για το τσιγάρο. Οι μισοί (51,7%) ανέφεραν ως βασικό λόγο τον μειωμένο κίνδυνο για την υγεία, ενώ 4 στους 10 (43%) ότι δεν μυρίζει. Η απουσία της καύσης του καπνού και της στάχτης παρουσιάστηκαν στην τρίτη (21,7%) και τέταρτη (20,6%) θέση αντίστοιχα στη λίστα, ενώ τη βασική πεντάδα συμπλήρωνε το γεγονός πως είναι πιο οικονομικά (14,5%). Σε ποσοστά μικρότερα από 15% αναφέρθηκαν ως λόγοι η περιέργεια, η προσπάθεια διακοπής ή ελάττωσης του τσιγάρου, και το γεγονός πως πρόκειται για καινοτόμα προϊόντα. Με μικρότερα, μονοψήφια ποσοστά ακολουθούν η σύσταση γιατρού, η ευχρηστία, η καπνιστική ικανοποίηση που προσφέρουν και η προτροπή φίλων/συγγενών. Μάλιστα, 7 στους 10 (72,5%) χρήστες εναλλακτικών προϊόντων, τα προτείνουν σε καπνιστές συμβατικού τσιγάρου.

Η κυριαρχία του IQOS

Επενδύοντας σε καπνικά προϊόντα δυνητικά μειωμένου κινδύνου, κατηγορία στην οποία κατατάσσεται το IQOS, η Παπαστράτος έχει καταφέρει να εδραιώσει τη θέση της στην Ελλάδα και ταυτόχρονα να αποκτήσει ισχυρό έρεισμα στο εξωτερικό, δεδομένου ότι ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής ταξιδεύει από τη χώρα μας σε άλλες αγορές όπου έχει δραστηριότητα και παρουσία ο όμιλος Philip Morris International, στον οποίο ανήκει η Παπαστράτος.

Το 2016 λανσαρίστηκε στην ελληνική αγορά το πρώτο, μη καιόμενο, προϊόν θέρμανσης καπνού, το IQOS. Δύο χρόνια αργότερα η εταιρεία, μετά από 87 χρόνια, σταμάτησε να παράγει τσιγάρα, και το εργοστάσιο της στον Ασπρόπυργο, με αρχική επένδυση 300 εκατομμύρια ευρώ, έγινε ένα από τα τρία εργοστάσια παγκοσμίως που παρήγαγαν αποκλειστικά θερμαινόμενες ράβδους καπνού για το IQOS. Το 2021 η Παπαστράτος, με αφορμή τα 90 χρόνια της, έθεσε σε εφαρμογή την νέα επενδυτική της κίνηση με συνολική δαπάνη 125 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση των γραμμών παραγωγής θερμαινόμενων ράβδου καπνού και την παραγωγή προϊόντων επόμενης γενιάς IQOS.

Χαρακτηριστικό της αποδοχής των συγκεκριμένων προϊόντων από τους Έλληνες είναι ότι η εγχώρια αγορά αποτελεί την τέταρτη στην Ευρώπη σε χρήση του προϊόντος θέρμανσης καπνού της Philip Morris. Σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 450.000 IQOS χρήστες στη χώρα μας. Ενώ το 65% των καθαρών εσόδων της εταιρείας στην Ελλάδα προέρχεται σήμερα από τα καινοτόμα εναλλακτικά προϊόντα και ο στόχος είναι, όπως προκύπτει από τη Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξής, το ποσοστό αυτό να ξεπεράσει το 75% μέχρι το τέλος του 2023.

Διαρκείς επενδύσεις για το Glo της British American Tobacco

Τις νέες ευκαιρίες που παρουσιάζονταν, ανίχνευσε η British American Tobacco κάνοντας το 2018 ένα σημαντικό άλμα μπροστά με την είσοδο του glo και των ειδικά σχεδιασμένων ράβδων καπνού Neo στην διαρκώς αναπτυσσόμενη αγορά προϊόντων θερμαινόμενου καπνού.

Στο πλαίσιο αυτό η πολυεθνική, υλοποίησε αρχικά ένα πρόγραμμα επένδυσης συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ. ενώ το 2021 ανακοίνωσε ένα νέο πλάνο 30 εκατομμυρίων ευρώ, επιλέγοντας την Ελλάδα ως μία από τις πιο σημαντικές αγορές διεθνώς για την ανάπτυξη των προϊόντων του εξελιγμένου glο hyper.

Με τη διάθεση του προϊόντος η ελληνική αγορά αποτέλεσε μία απ’ τις πρώτες δέκα χώρες παγκοσμίως που διέθετε πλέον ολόκληρη τη γκάμα των προϊόντων επόμενης γενιάς του ομίλου. Το πρώτο λανσάρισμα του glo έγινε με μεγάλη επιτυχία στην Ιαπωνία και έκτοτε επεκτάθηκε σε διάφορες αγορές, μεταξύ άλλων στον Καναδά, στη Νότια Κορέα, στη Ρουμανία, στη Ρωσία και στην Ιταλία.

Εξάλλου η British American Tobacco, με στόχο να ηγηθεί της κατηγορίας των προϊόντων δυνητικά μειωμένου κινδύνου, έχει επενδύσει πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία χρόνια στην έρευνα και ανάπτυξη των εναλλακτικών προϊόντων με δυνητικά μειωμένο κίνδυνο, όπως είναι τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού.

Το Pulze και ο μετασχηματισμός της Imperial Tobacco

Ως μία από τις κορυφαίες καπνοβιομηχανίες στην χώρα μας, αποτελεί τις δύο τελευταίες δεκαετίες το διοικητικό κέντρο του ομίλου της Imperial στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, υπεύθυνη για 12 χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία, Κόσοβο, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Κύπρος, Μάλτα). Η χώρας μας επιλέχθηκε τον Οκτώβριο του 2021 από τον όμιλο ως μία από τις δύο χώρες στον κόσμο για το επιτυχημένο πιλοτικό λανσάρισμα των προϊόντων θερμαινόμενου καπνού Pulze και των ράβδων iD, αφού διέθεσε σε διεθνές επίπεδο ποσό 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για την έρευνα και την ανάπτυξη του προϊόντος.

Σήμερα, πλέον, η ελληνική εταιρεία μετασχηματίζεται με γρήγορους ρυθμούς και μετονομάζεται σε Imperial Brands Hellas, πρωταγωνιστώντας στον επιχειρηματικό μετασχηματισμό του ομίλου και θέλοντας η επωνυμία της να αντικατοπτρίζει τη δυναμική της παρουσία στα προϊόντα νέας γενιάς.

Οι καπνοβιομηχανίες δεν σταματούν εδώ. Με τις συνεχείς επενδυτικές κινήσεις τους στην αναπτυσσόμενη αγορά των θερμαινόμενων καπνικών προϊόντων εξελιγμένης τεχνολογίας, ανταποκρίνονται με ταχείς ρυθμούς στην ολοένα και μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για τη δημόσια υγεία και τις κοινωνικές αλλαγές, συμβάλλοντας στην αύξηση των θέσεων εργασίας και στην εθνική προσπάθεια ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.