24 Απρ 2024
READING

Public και Intersport βάζουν τέλος στο «τζάμπα» e-commerce στο δρόμο που άνοιξε η Zara

4 MIN READ

Public και Intersport βάζουν τέλος στο «τζάμπα» e-commerce στο δρόμο που άνοιξε η Zara

Public και Intersport βάζουν τέλος στο «τζάμπα» e-commerce στο δρόμο που άνοιξε η Zara

Την άνοιξη του 2022 η Zara έκανε γνωστό στους δισεκατομμύρια πελάτες της ανά τον κόσμο, ότι το «δωρεάν» λάμβανε τέλος. Κι αυτό γιατί από εκεί που κάποιος έκανε παραγγελία μέσω του e-commerce καναλιού της παγκοσμίου βεληνεκούς αλυσίδας, εν μία νυκτί τα πράγματα άλλαζαν και επί της ουσίας εάν κάποιος επιστρέψει πλέον ένα προϊόν, θα πρέπει να χρεωθεί.

Και βέβαια το εν μία νυκτί ίσχυε κυρίως για τους καταναλωτές γιατί η ίδια η επιχείρηση είχε προετοιμάσει καιρό τα πλάνα της σε αυτόν τον τομέα. Από την πανδημία και έπειτα αυξήθηκαν κατακόρυφα οι ηλεκτρονικές παραγγελίες δεδομένου ότι οι καταναλωτές δεν είχαν πρόσβαση στα καταστήματα. Ωστόσο υπήρξε κι ενα φαινόμενο που προβλημάτισε τα στελέχη των εταιρειών ένδυσης και μείωσε εν μέρει το κέρδος. Ο τεράστιος αριθμός επιστροφών, ειδικά από μερικούς πελάτες που συνηθίζουν να κάνουν δεκάδες παραγγελίες και εν συνεχεία να τις επιστρέφουν, απειλεί τις μεγάλες αλυσίδες μόδας, αφού περιορίζει το κέρδος.

Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να αποτρέψει τέτοια φαινόμενα, η Zara έκανε την αρχή να χρεώνει τους πελάτες της για τις επιστροφές των online παραγγελιών αρχής γενομένης από τη Βρετανία και κατ’ επέκταση στις υπόλοιπες χώρες δραστηριότητάς της. Η Ελλάδα είναι πλέον μία εξ αυτών. 

Το τοπίο στην ηλεκτρονική λιανική στην Ελλάδα

Ας δούμε όμως το τοπίο στη χώρα μας. Διότι το παγκόσμιο ηλεκτρονικό εμπόριο έχει τζίρο αυτή τη στιγμή που φτάνει περίπου τα 250 δισεκατομμύρια ευρώ από τα συνολικά 250 τρισεκατομμύρια ευρώ που είναι ο συνολικός τζίρος του λιανεμπορίου. Στην Ελλάδα δύο δημοφιλείς επιχειρήσεις κινήθηκαν το τελευταίο διάστημα στην ίδια κατεύθυνση που κινήθηκε η Zara και παρά το γεγονός ότι οι non-food κατηγορίες έχουν καλύτερο περιθώριο κέρδους από τα τρόφιμα, όπου στην πλειονότητά τους οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ είναι ζημιογόνες στον τομέα του e-commerce. Έτσι, η Public και η Intersport αποφάσισαν να κινηθούν σε έναν διαφορετικό δρόμο, χρεώνοντας πλέον και οι δύο τις ηλεκτρονικές παραγγελίες και παραδόσεις των προϊόντων τους. Μάλιστα όπως πληροφορούμαστε προσεχώς η Intersport εξετάζει το ενδεχόμενο να χρεώνει και τις επιστροφές των ηλεκτρονικών παραγγελιών στα καταστήματά τους. 

Καταναλωτής: Διατεθειμένος να πληρώσει περισσότερα χρήματα αρκεί έχει υπηρεσίες

Ποια είναι η ανταπόκριση ή εάν θέλετε η αντίδραση του καταναλωτή σε όλο αυτό το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στην αγορά; Η ουσία εντοπίζεται στο γεγονός ότι ο κάθε πελάτης είναι διατεθειμένος να πληρώσει περισσότερα ακόμα και εάν αυτό συνεπάγεται τη χρέωση αποστολής της παραγγελίας του. Υπό την προϋπόθεση όμως ότι αυτές οι υπηρεσίες που θα του παρέχονται θα είναι ικανοποιητικές και θα διατηρούν πλήρως ικανοποιημένο τον ίδιο για την επιλογή του να ψωνίζει από μία συγκεκριμένη αλυσίδα λιανικής, επιλέγοντας το eshop της. 

Eίναι χαρακτηριστικό ότι τα δύο μεγαλύτερα κόστη είναι το ρεύμα και τα μεταφορικά για τις επιχειρήσεις. Η Public κατάργησε τη δωρεάν αποστολή προϊόντων από τον Νοέμβριο του 2022, κάτι που έκαναν αντίστοιχα τόσο ο Κωτσόβολος όσο και το Πλαίσιο. Σταδιακά αυτό που κάνουν οι μεγάλες αλυσίδες είναι ότι εκπαιδεύουν τους καταναλωτές και οι ίδιοι δηλώνουν από την πλευρά τους έτοιμοι να πληρώσουν και περισσότερο. Μάλιστα δεν αποκλείεται η χρέωση των αποστολών παραγγελιών να αυξηθεί ακόμα περισσότερο μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Αυτό που μπορεί να διευκολύνει τις διαδικασίες είναι η εύρεση νέων μεθόδων διανομής όπως τα smart lockers που είναι φθηνότερα, δεδομένου ότι ένας διανομέας αφήνει έναν μαζικό αριθμό παραγγελιών, περιορίζοντας τις μετακινήσεις του για διαφορετικές παραγγελίες. 

O δρόμος που άνοιξε η Zara σε παγκόσμιο επίπεδο έδωσε την δυνατότητα και σε άλλους παίκτες να ακολουθήσουν με τη σειρά του. Την ίδια στιγμή ο πελάτης θα μπορούσε να πληρώσει και περισσότερο προκειμένου να γνωρίζει με ακρίβεια την ώρα και την ημέρα που θα λάβει την παραγγελία στην πόρτα του. Και κάπως έτσι το τοπίο και στη χώρα μας αρχίζει να αλλάζει καθότι το ηλεκτρονικό εμπόριο αποτελεί έναν εκ των πραγμάτων ακριβό σπορ για όσους το εξασκούν. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.