22 Ιαν 2025
READING

Θετική η εικόνα της ελληνικής αγοράς μόδας για το 2022

4 MIN READ

Θετική η εικόνα της ελληνικής αγοράς μόδας για το 2022

Θετική η εικόνα της ελληνικής αγοράς μόδας για το 2022

Οι Έλληνες καταναλωτές δεν γύρισαν την πλάτη στη μόδα

Μετά το 2021 που χαρακτηρίστηκε ως έτος ανάκαμψης για τον κλάδο της μόδας διεθνώς αλλά και την Ελλάδα μετά την πανδημική διετία, η ευρωπαϊκή πλατφόρμα αναζήτησης για προϊόντα μόδας Glami.gr επισήμανε το θετικό πρόσημο με το οποίο ολοκληρώθηκε η χρονιά των απόλυτων αντιθέσεων, το 2022.

Το Glami.gr που δημιουργήθηκε το 2013 στην Τσεχία, κατάφερε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να αποτελέσει μία αξιόπιστη μηχανή αναζήτησης προϊόντων μόδας που συγκεντρώνει και οργανώνει τα πάντα σχετικά με τη μόδα σε ένα site. Σήμερα δραστηριοποιείται σε 14 χώρες -ανάμεσά τους και η Ελλάδα- ενώ μετράει περισσότερα από 350 συνεργαζόμενα e-shop, ανάμεσά τους και δημοφιλή ελληνικά fashion brands, την πορεία των οποίων αποτυπώνει στις τακτικές έρευνες που πραγματοποιεί ανιχνεύοντας παράλληλα τα καταναλωτικά ήθη.

Πρώιμα σημάδια

Οι ενδείξεις για την καλή πορεία του κλάδου ήταν ορατές ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, όταν παρά τον υψηλό πληθωρισμό και την ασταθή παγκόσμια οικονομική κατάσταση, μόνο το 27% των Ελλήνων καταναλωτών σχεδίαζε να περιορίσει τα έξοδα που αφορούσαν τις αγορές μόδας.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των 4.216 χρηστών της πλατφόρμας που συμμετείχαν στην έρευνα “Fashion (Re)search” το περασμένο φθινοπώρο, είχε εκδηλώσει από τότε το ενδιαφέρον του να αναζητήσει μεν προσφορές και καλύτερες τιμές, χωρίς να γυρνάει όμως ολοκληρωτικά την πλάτη του στις συγκεκριμένες αγορές. Και αυτό παρά το γεγονός ότι το 76% των ερωτηθέντων παρατήρησε αύξηση (μικρή ή μεγάλη) στις τιμές που αφορούσαν την ένδυση και την υπόδηση – 7% υψηλότερη σε σύγκριση με τα αποτελέσματα που αφορούσαν την ίδια ερώτηση στην αντίστοιχη έρευνα του Απριλίου του 2022.

Η ελληνική αγοραστική συμπεριφορά

Και πράγματι οι ενδείξεις αυτές επιβεβαιώθηκαν σε μεγάλο βαθμό όπως κατέδειξε η ετήσια ανασκόπηση της πλατφόρμας “Fashion Year in Review” για την πορεία της ελληνικής αγοράς μόδας κατά την προηγούμενη χρονιά. Η καταναλωτική συμπεριφορά επηρέαστηκε σε πλαίσια λογικά, ακολουθώντας μια πιο θετική πορεία σε σχέση με τα δεδομένα άλλων πιο ώριμων αγορών και παρά τη μειωση της αγοραστικής δύναμης. Το 28% των συμμετεχόντων ανέφερε τη θετική ψυχολογική επίδραση της διαδικασίας του shopping ως τον σημαντικότερο παράγοντα που τους επηρέασε να διατηρήσουν τις αγορές του σε σταθερά επίπεδα. Ενώ το 43% επεσήμανε πως προτίμησε τις μεγάλες εκπτώσεις του Νοεμβρίου που έγιναν στο πλαίσιο της Black Friday στη χώρα μας για τις αγορές τους.

Αισιοδοξία και προσδοκίες

Οι πληθωριστικές πιέσεις, τα αυξημένα διαφημιστικά κόστη και ο έντονος ανταγωνισμός αποτέλεσαν τις κυριότερες προκλήσεις που είχαν να αντιμετωπίσουν οι e-retailers κατά την προηγούμενη χρονιά. Ωστόσο η έρευνα κατέγραψε την ικανοποίηση των συνεργαζόμενων e-shops για τα αποτελέσμα της χρονιάς που πέρασε, με το 56% να αναφέρει αύξηση των εσόδων του σε σχέση με το 47% της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Μάλιστα σε ποσοστό 43%, οι e-retailers έκριναν θετικά το 2022 ως προς τα επιχειρηματικά τους αποτελέσματα.

Γεγονός που τους επιτρέπει να δουν με αισιοδοξία και τη φετινή χρονιά. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 40% θεωρεί πολύ πιθανή τη βελτίωση της κατάστασης που επικρατεί στην οικονομία και την ευρύτερη αγορά, ενώ μόλις το 2% πιστεύει ότι θα χειροτερεύσει. Μάλιστα ένα 12% εμφανίζεται βέβαιο ότι θα είναι σίγουρα καλύτερα τα δεδομένα για το 2023.

Price-oriented και το 2023

Στην έρευνα “Fashion Year in Review” επισημαίνεται ότι το 50% των fashion e-shops σκοπεύει να διατηρήσει τις τιμές διάθεσης των προϊόντων τους στα ίδια επίπεδα με την περσινή χρονιά, παρά το γενικότερο αμφιλεγόμενο κλίμα. Ενώ ορισμένοι συνεργάτες της πλατφόρμας τόνισαν ότι σχεδιάζουν να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη και την αύξηση των πωλήσεων, αυξάνοντας τις τιμές κατά 6% με 10%.

Σε βασικό όχημα για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου, φυσικά, αναδεικνύεται η επένδυση σε νέες τεχνολογίες, με τα ηλεκτρονικά καταστήματα να προσβλέπουν σε κατάκτηση μεγαλύτερου μεριδίου της αγοράς του e-commerce, όταν η αβεβαιότητα και η στασιμότητα υποχωρήσουν.

Η εμπιστοσύνη των Ελλήνων καταναλωτών προς το ηλεκτρονικό εμπόριο, η οποία ξεπέρασε το 85% για το περυσινό έτος 2022, βάσει των ερευνών της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ηλεκτρονικού Εμπορίου (eCommerce Europe), είναι μια ακόμη διαβεβαίωση ότι το εγχώριο ηλεκτρονικό εμπόριο θα συνεχίσει να αναπτύσσεται στη χώρα μας με γοργούς ρυθμούς και να κερδίζει έδαφος.

Οι καταναλωτές δεν θα σταματήσουν να αναζητούν τα μέσα για να πραγματοποιούν τις αγορές τους, παρά την όποια διαφαινόμενη κρίση. Παρά το γεγονός ότι προτεραιοποιούν πλέον τις ανάγκες τους, επιδεικνύουν μια σαφή στροφή στις μικρές πολυτέλειες όπως αποτυπώνεται στις πωλήσεις των fashion e-shops, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη διατήρηση της αισιοδοξίας του τομέα σε υψηλά επίπεδα για τη φετινή χρονιά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.